CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

ODISEEA SPAŢIALĂ DOMESTICĂ 3001
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ODISEEA SPAŢIALĂ DOMESTICĂ 3001.
Începutul mileniului al patrulea, spre toamnă, în megapolisul Ţăndărei, cel cu o populaţie de o sută de milioane de locuitori, multietnic şi, mai ales, multicultural, predominantă fiind populaţia de culoare ciocolatie. Într-o atmosferă de optimism şi perfectă armonie, mulţimea oraşului sărbătoreşte, cu un entuziasm molipsitor, de aproape un an, fericita intrare în noul mileniu. În garsoniera sa de la etajul cinci sute al unui uriaş bloc turn, Vasile Manhatan, suge vârtos dintr-o bere din scoarţă de pelin, ronţăie frunze de spanac confiate şi pufăie dintr-o ţigară ecologică din mătase de porumb. Din ochii cam bleojdiţi îi curg lacrimi discrete, bărbăteşti. Televizorul tip hologramă, cu sound stereo şi, normal, stereografic, umple încăperea cu acţiunea tulburătoare a unei telenovele inspirate din viaţa comunităţii. Impactul emoţional este enorm, deoarece eroina, o tânără din localitate, fiica şefului mafiei aurului, făcând parte deci din establishment, de o frumuseţe indescriptibilă, se îndrăgostise nebuneşte de fiul unui mărunt contrabandist de blugi, de loc din alt megapolis, Adjud. Se întâlniseră prin primăvară, într-o fericită zi de miercuri, la o nuntă. Iubirea a izbucnit impetuoasă, firesc pentru cei doisprezece ani ai tinerei, dar şi pentru incontestabilele ei talente de a dansa din buric, vrăjită de ritmul fermecător al manelelor cântate de el. Ei bine, cu acest prilej au început şi tradiţionalele bătăi între cele două clanuri, intrigile şi negocierile, adică tot ce face farmecul unei vieţi tumultoase şi pline de acţiune şi neprevăzut. Evident, pe tot timpul celor aproximativ cinci mii de episoade difuzate până în prezent, tinerii îndrăgostiţi cântă separat, sau în duet, sfâşietoare melodii despre viaţa lor, despre inima, ochii, sistemul digestiv, cel reproducător şi A.D.N.-ul corespunzător. Efectele sunt de un tragism demn de nemurire. Mai ales că, la sfârşitul fiecărui episod, cei doi fug prin vânt, prin ploi, sau prin păduri, cu pletele fluturând în vânt, ţinându-se tandru de mână.
Vasile, deşi nu înţelege unde s-au putut filma păduri, la sfârşit, plânge în hohote şi nici măcar nu se mai şterge de maieul, odinioară colorat în roşu. Toată povestea îi aduce aminte de viaţa lui zbuciumată...
Copil fiind, avea un mare drag de a învăţa, prin urmare a absolvit, în paralel, facultatea de cărămidărie cu aceea de hoţ de buzunare, aşa că, a putut opta direct pentru calitatea de şomer, cea mai profitabilă, deoarece statul, extrem de bogat, dădea ajutoare de şomaj tinerilor cu studii, mult mai mari decât orice salariu din orice altă companie, fie ea şi internaţională. Astfel că, a putut să-şi cumpere imediat locuinţă şi televizor performant, adică lucrurile absolut nece- sare, dar şi suficiente unui trai decent. Desigur, între timp, a mai lucrat, aşa ca un hobby, pentru experienţă de viaţă, deci nu că ar fi avut nevoie, ca astronaut de rezervă. Făcea parte din lotul de astronauţi care era folosit drept balast pentru că în procesul de decolare al navetelor spaţiale apărea frecvent dezechilibrarea centrului de greutate al navelor şi, în această situaţie, o parte din balast era ejectat. Nu se puteau folosi alte mijloace fiindcă pietroaiele ar fi devenit meteoriţi şi puteau provoca stricăciuni, dar nici alte animale, deoarece majoritatea erau pe cale de dispariţie. Deşi comporta un anumit grad de risc, foarte necesar producerii de adrenalină, pe care apoi o vindea pe piaţa drogurilor, această slujbă i s-a părut totuşi destul de anostă. Nu prea te puteai îmbăta decât înainte de îmbarcare şi pe timpul andocărilor, care nici acelea nu durau mai mult de trei-patru ore pe lună. Deci, cam nasol, aşa că, a evadat cu primul prilej şi, ca să nu fie prins, s-a angajat la ruşi să extragă petrol de sub calota Oceanului Îngheţat de Nord. Eeee, aici da viaţă! Vodcă, ca la balamuc, beţii, ruletă rusească, jocuri de table cu tăiatul degetelor, sau a urechilor, la alegere, în fine, tot ce poate da farmec traiului ca sport extrem. Însă nici jobul acesta n-a durat prea mult. Cum petrol nu fusese niciodată prin acele locuri, întreaga industrie era profilată pe scoaterea nămolului şi deversarea lui prin nişte canale atent construite, pe diferite plaje din lume, cu implicaţiile de rigoare pentru turism. Câştigurile obţinute prin şantaj erau enorme şi ar fi durat cine ştie cât, dacă, într-o tură, operatorii fiind chiori de beţi, n-ar fi deversat nămolul peste însoritele plaje ale Crimeii. A ieşit un scandal monstru! Conducerea a fost pedepsită să iasă din subsol prin forţe proprii, iar muncitorii, că ei nu erau de vină, au fost lăsaţi să-şi construiască plute din sticlele goale. A reuşit să scape atunci, însă a jurat că nu-i mai trebuie, în viaţa vieţilor, loc de muncă. Oricum, se bucura în societate de un respect enorm şi de o admiraţie neţărmurită! Se ştia doar cât de periculoasă este munca în general, iar el care avusese chiar două perioade de angajare, era deja un fel de erou naţional. Putea deci, să-şi trăiască liniştit viaţa de şomer calificat, o viaţă preponderent culturală, cu un bine definit plan emoţional şi afectiv. Era, prin urmare, un om normal, într-o societate normală!
Ca să nu mai plângă, luă telecomanda şi dădu „enter” pentru a deschide frigiderul hadronic. Extrase de acolo sticla de haraşpincă şi dădu câteva gâturi zdravene. Era înainte de masa de prânz şi o tărie se impunea, pentru poftă de mâncare. Teleportă apoi strachina cu fasole, adică porţia zilnică de mâncare asigurată de luxoasa cantina a şomerilor din arondismentul său. Strachina, o operă de artă aplicată, din mileniul trecut, pluti până pe măsuţa fantezie, imitaţie de lemn, cu rafinate sculpturi, reprezentând nuduri ale actriţei din telenovela mai înainte amintită. Pescui din aer şi lingura, o capodoperă a artei meşterilor care prelucrau aluminiul, rămasă şi ea din preistorie când era folosită în penitenciare şi dădu să guste din mâncare.
Înţepeni la timp! În strachină văzu ceva straniu! În jurul unei bile strălucitoare cam cât un bob de mazăre, fojgăiau nişte fiinţe asemănătoare unor râme verzi.
- Băăă, să vezi hai dreacu’ că iar luară fasole dă la bulgari şi ne-o dădură hăia, gata plină dă carcalaci. Da’ las’ că nu-i grabă, torn nişte oţet pă ei şî-i bulesc! Dar, cum stătea el aşa, chitit să-i anihileze, o rază verde ţâşni din strachină şi se opri cam pe vârful nasului. Lui Vasile îi dădură lacrimile, urlă, şi crezu că s-a scăpat pe el de durere. Constată imediat că a crezut bine! Bermudele cu şnur, obiecte la modă încă de acum două milenii, cumpărate din talcioc, de la chinezi, erau ude fleaşcă.
- Băăă, ce dreacu’ e-n fasolea asta, bă, că-m’ vine dracii la creier şi-o dau în capu’ hălora dă la cantină! În timp ce răcnea însă, o altă rază îi topi unul din incisivii de aur de care era foarte mândru şi cu care făcuse multe victime în rândul piţipoancelor din cartier. Urletul aferent nu schimbă cu nimic situaţia. Râmele, se făcură parcă şi mai verzi şi se strânseseră în jurul bilei. În capul tuns chilug îi zbârnâi o voce destul de ciudată cu rezonanţe metalice: - Ascultă aici, băi, neevoluatule, dacă nu vrei să-ţi vezi creierii pe pereţi! Noi suntem corpul expediţionar de elită al planetei a doua din sistemul solar Arcturus, mă rog, nu-ţi bate extremitatea cefalică, pentru că e inutil! Am venit aici, în fundul acesta de univers, ca să vă luăm în custodie, să vă educăm în spiritul muncii şi al responsabilităţilor, astfel încât, peste câteva mii de ani, să vă transformăm, din paraziţi, în fiinţe raţionale. Eu sunt comandatul, şi dacă ne ajuţi să ieşim din mlaştina asta infectă te vom face conducătorul suprem al lagărelor de reintegrare cosmică! Vei avea puteri nelimitate şi vei conduce întreaga planetă!
Vasile nu-şi putea crede urechilor! Ca să audă mai bine, făcu din ziarul cu ştiri din sport, singurul pe care-l citea, un cornet şi-l aşeză deasupra străchinii. Imediat cornetul fu plin de găuri fumegânde, iar o jumătate de ureche i se carboniză. Era desigur un incident minor însă, absolut specific şi de neevitat în cazul contactelor interculturale.
Omul îşi dădu seama că nu e de glumă! Cretinii ăştia războinici doreau să cucerească planeta, să distrugă valorile sfinte ale democraţiei şi ale libertăţii, câştigate în milenii de luptă sindicală, să oblige oamenii, aceste fiinţe superioare, la muncă!? Aşa ceva era de nesuportat, nici măcar ca idee venită din adâncurile spaţiului! Ferindu-se cu grijă de nenorocitele lor de lasere, Vasile, cel ales de soartă să devină salvatorul minunatei planete albastre, aruncă strachina, cu totul, în closet. Apoi, trase, cu toată forţa, apa, de trei ori, împlinind astfel, fără să-şi dea seama, un ritual străvechi de exorcizare.
Destul de traumatizat, îşi luă şlapii şi ieşi din casă, uitând, de emoţie, să-şi mai schimbe şi bermudele colorate. Era hotărât să meargă la unul din cele un milion de posturi de televiziune pentru a dezvălui complotul cosmic şi modul exemplar, deosebit de inteligent, în care el îl dejucase. Nici măcar nu se mira de agitaţia angajaţilor companiei de canalizare, trimişi cu toţii în teren pentru a rezolva numeroasele avarii apărute instantaneu, din cauze încă necunoscute, în întreg sistemul de evacuare a dejecţiilor. Ca să-şi mai potolească nervii, Vasile intră hotărât în prima crâşmă şi ceru una mare. Apoi încă una şi încă una! Începu să povestească celor din jur păţania sa. Oamenii îl ascultau cu gurile căscate, aşaa, mai mult din obişnuinţă, însă nu se sinchiseau de tâmpeniile lui, ştiind-l nevrozat din cauza muncilor prestate de-a lungul vieţii şi nici de luminile verzulii care făceau minunate jocuri cu efecte pe geamurile nespălate ale locaţiei…

Mihai Batog-Bujeniţă
 

Referinţă Bibliografică:
ODISEEA SPAŢIALĂ DOMESTICĂ 3001 / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1235, Anul IV, 19 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!