CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Îmi place primăvara, pentru că...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Îmi place primăvara, pentru că în fiecare an, soarele se trezeşte după un somn îndelungat şi împinge plapuma de nori la o parte pentru a-şi face loc. După ce se războieşte puţin cu norii şi cu crivăţul care este mai ascuţit decât o lamă de cuţit, îşi scoate razele triumfător şi le împrăştie pe cer, pentru a-i porunci zăpezii să intre în pământ.  

Îmi place primăvara, pentru că o dată ce astrul nostru şi-a arătat faţa călduroasă şi voioasă, pământul începe să se usuce uşor şi din mantaua sa grea şi neagră răsar firele verzi de iarbă. Ca prin farmec iasă la iveală ghioceii, cu căciuliţa lor finuţă din petale.  

Îmi place primăvara, pentru că pomii şi copacii cu tulpinile şi crengile lor crestate, coroiate şi lipsite de frunze se ceartă cu vântul uneori. Geloşi pe brazii veşnic verzi, pomii îi strigă soarelui că-şi doresc frunze şi fructe. Atunci el le îndeplineşte pomilor dorinţa încet, dându-le mugurii din care răsar florile şi le promite că vor avea la vară şi fructe. Crengilor strâmbe ale copacilor încep să le răsară un mănunchi micuţ din care vor ieşi frunzele agăţate de lăstarii subţiri.  

Îmi place primăvara, pentru că pe câmpii răsar narcisele, zambilele, toporaşii, lăcrămioarele şi multe alte flori care îmbată aerul cu aromele lor seducătoare, ce te îndeamnă să visezi la iubirea şi la împlinirea dorinţelor frumoase din sufletul tău. Nici de pe dealuri nu lipsesc florile, nici pomii de salcâmi şi de liliac, care îşi combină mirosurile cu cel al florilor şi atunci ai impresea că te afli într-un colţ de rai, în natură.  

Îmi place primăvara, pentru că soarele cheamă din nou păsările călătoare şi astfel apar rândunelele viu colorate cu ciocurile micuţe şi ascuţite, care îşi construiesc cuiburile migălos şi cu măiestrie, berzele cu picioarele şi ciocurile lungi, albe si cu penele negre, care revin la cuiburile de pe coşurile caselor şi le reconstruiesc cu vreascuri şi cu paie. Se spune despre ele că aduc noroc şi belşug celor care locuiesc acolo unde îşi fac ele cuib. Mai sunt guguştiucii cu pliscul lunguieţ, care seamănă cu porumbeii, ce îşi construiesc prin copaci cuiburile cât mai ferite de celelate păsări şi trilul lor "guuuguuuşştiuc!" şi al altor păsări este o încântare să le asculţi.  

Îmi place primăvara, pentru că albinele ies din stupi şi îşi caută polenul florilor de care au nevoie. Buburuzele roşii, portocalii şi de alte culori zboară şi ele pe lângă tine. Dacă le vezi undeva pe câmp ele îţi poartă noroc, iar dacă le omori, îţi aduc ghinion. Fluturii de diferite mărimi şi culori zboară şi ei din floare în floare. Din muşuroaie, furnicile revin la viaţă şi încep să iasă pentru a prevesti ploaia, râmele iasă şi ele din pământ, se târăsc, explorând pământul şi iarba fragedă. Şi multe alte insecte vioaie şi colorate apar şi îşi fac loc sau zboară printre flori, printre firele de iarbă sau prin pomii şi copacii înfloriţi.  

Îmi place primăvara, pentru că ţăranii, o dată cu venirea acestui anotimp încep să se trezească mai devreme şi îşi scot vitele afară pe câmpiile proaspăt înverzite. După care pleacă la arat sau la săpat. În zilele următoare ce urmează după săpat sau arat, îşi seamănă în pământ ceapa, usturoiul, cartofii, porumbii, fasolea, morcovii şi alte legume necesare pentru hrana din timpul anului. Tot în această perioadă îmi place să mânânc urzici, dragavei şi alte verdeţuri din care se fac mâncăruri delicioase.  

Îmi place primăvara, pentru că întodeauna se sărbătoresc sfintele Sărbători de Paşti.  

Îmi plac pregătirile de Paşti, vopsirea ouălelor, prepararea mâncărurilor cum ar fi cozonacul, pasca, drobul din carne de miel, prepararea fripturii de miel, prepararea sarmalelor, a prăjiturilor şi a diferitelor mâncăruri tradiţionale.  

Îmi place seara de Înviere, slujba sfântă care se face în această seară mare, cănd mergem la biserică. Îmi place atunci când preotul împarte lumina sfântă enoriaşilor şi la orele 3:00 se împarte anafura. Îmi place să merg cu lumina sfântă pe stradă până acasă.  

Îmi place să spun sau să mi se spună: "Cristos a Înviat!" şi eu să răspund sau să mi se răspundă: "Adevărat a Înviat!", îmi place să ciocnesc cu familia şi cu prietenii ouăle roşii, albastre, galbene şi de alte culori. Îmi place că în ziua sfântă de Paşti se dă masa de pomană şi se serveşte masa în familie, cu cei dragi alături. Îmi place să simt acele emoţii de sărbătoare, acea linişte şi pace sufletească.  

Îmi place primăvara, pentru că este de fiecare dată un nou început, o nouă viaţă renaşte pe Pământ aşa cum Domnul nostru Iisus Cristos Învie şi ne luminează sufletul.  

Îmi place primăvara, pentru că este veşnicul anotimp al renaşterii, în fiecare an.  

Referinţă Bibliografică:
Îmi place primăvara, pentru că... / Mihaela Moşneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1206, Anul IV, 20 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Moşneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Moşneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!