CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 310 din 06 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

MI-ATÂT DE DOR DE TINE, TOAMNĂ!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Crizantema de aur 2011 - târgovIŞTE  

 

 

 

 

 

Pe bolta cerului sunt stele  

Ce-mi ard cu vâlvătăii...  

Dar când ne cântă cele trei,  

În strălucire sunt ca ele.  

 

 

 

 

MI-ATÂT DE DOR DE TINE, TOAMNĂ  

 

...Mi-era aşa un dor de prinţesa visuriulor mele, TOAMNA, zîna darnică şi bună... fiindcă ori de câte ori mă opresc, seara târziu, în Dealul Viilor, îmi arunc privirea spre imensitatea cerului pe care atârnă sfinţite candelabre ce-şi trimit lumina binefăcătoare peste zona mirifică a ţinutului unde  

am văzut lumina zilei şi, în curiozitatea mea pe care nici la vârsta asta nu mi-o put stăpâni, mă făce să căut cu înfrigurare"steaua cu noroc" de care-mi spusese bunica mea, Elena, că se găseşte lângă un "Luceafăr nemuritor" - frate cu Regina cea bună şi frumoasă, care oferă daruri iubitorilor de vers şi muzică, prilej de-a mă convinge dacă şi eu merit această atenţie din partea majestăţii Sale.  

La un moment dat i-am auzit vocea care m-a întrebat: - "Dragul meu, cum se face, poet iubit, că să doreşti a vorbi cu mine?!... Cred că era mult mai bine să te fi oprit la surioarele mele Primăvara şi Vara, care ţi-ar fi umplut sufletul de fericire cu ciripitul păsărelelor, frumuseţea florilor multicolore, căldura zilelor şi a nopţilor în care ai fi fost cu adevărat răsfăţat.” Priveam fascinat în jurul meu că, în acel moment unic de beatitudine, îmi dispăruseră din memorie cuvintele, iar Măria Sa văzându-mă în acea teribilă încurcătură, ca o mamă adorată ce-şi iubeşte fiul, a adăugat, liniştindu-mă:- „Ei, acum că te-ai oprit la mine, când tocmai îmi pun voalul ruginiu şi mă pregătesc de sindrofii şi nunţi, ca să nu-ţi mai amintesc despre cumnatul meu Vântu ce se cam umflă în pene şi face pact cu fratele lui, Geru, să-mi acopere legumele cu pulberea argintie a brumei, fiind însoţiţi de multe burniţe reci şi răutăcioase care-mi alungă cântăreţii, iar tu... ţii neapărat să intri în castelul meu, ocazie rară ca să-ţi spun, BINE AI VENIT!" şi cu o graţie de zână cuceritoare mi-a făcut semn s-o urmez.  

Vrăjit de puterea ei de seducţie, găsind propunerea măriei Sale ca fiind excepţională, m-am avântat pe aleele castanilor ce-şi lepădau frunza, pe care o ţesau în covor de vis, ca să calc pe el şi să simt în inimă o părere de rău... că aşa suntem şi noi sortiţi de Creator, ca să ne contopim cu ţărna din care ne-a zămislit.  

Uşile palatului, arcade în dantelării de crizanteme nemuritoare care aruncau zâmbete din gingaşele petale, mi s-au deschis ca unui prinţ, iar de undeva din abisul unei săli împodobită cu mare pricepere şi inspiraţe de excepţie, am zărit pe fundal o tablă imensă de ŞAH, unde Regina (albă ca spuma laptelui) întruchipa ROMANŢA, acea fiică mereu tânără, seducătoare şi înfloritoare, care de 44 de ani ne încântă cu zeci şi zeci de melodii, pe care le-a înobilat magistral celebra cântăreaţă fără egal, IOANA RADU.  

 

 

 

 

Aici, în faţa scenei, am făcut cunoştinţă cu un fiiu truditor, îndrăgostit şi plin de speranţă... că armoniile muzicale ce-au pus stăpânire pe cetatea de scaun voivodal, Târgovişte, au să le dea iubitorilor de muzică bună... câteva seri de neuitat, carismaticul Emil Gavriliuc, compozitor şi dirijor, părintele de suflet al Ansamblului „CIPRIAN PORUMBESCU” din Suceava.  

Drept să vă spun, Regina, chiar dacă nu era lângă mine şi nu mă mai îndemna să-i văd lăzile de zestre în care a adunat atâta aur fin din Grădina Raiului Folcloric, o simţeam în cântecul interpreţilor, în compoziţiile condeierilor notelor vrăjite, a unduitoarelor armonii ce se revărsau ca o binefacere peste o lume dornică de înnoire, şi asta datorită maestrului, dirijorul formaţiilor reunite „ROMANŢA” şi „ROMANTICII” Dan Ardelean.  

Sfinte!... ce mi-a fost dat să văd, că nici nu mă trezisem bine bine din starea de beatitudine, că pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în acordurile fermecătoare, ce izvorau cu atâta dor şi patimă din struna prim-violonistului CORNEL PANŢURU, am trăit o fantastică revelaţie: apariţia în carne şi oase a MARIEI TĂNASE, (despre care am scris cum am cunoscut-o în volumul „NE VEDEM LA PARIS” apărută la Editura Muzicală U.C.M.R. 2011) îmbrăcată în costum gorjenesc.  

Marama ţesută-n fir de borangic, (să-l vrăjească pe iubit....) îi dădea alura de mare şi cuceritoare regină dacă, iar când lăsa,cu discreţie, să se vadă din buclele de păr acel fermecat talisman adorat de îndrăgostiţi (firicel de busuioc, ce poară noroc) – cântec de legendă al compozitorului Ion Vasilescu, a trecut ca un fior răscolitor prin sala arhiplină, (care fierbea asemenea unui cazan al bucuriei nestăvilite, căci aplauzele furtunoase erau o recunoştinţă unanimă a valorii artistei, nimeni alta decât celebra soprană mozardiană, distinsa d-nă FELICIA FILIP, preşedinta juriului Festivalului „CRIZANTEMA DE AUR” „011, Târgovişte. Melodia „MI-AM PUS BUSUIOC ÎN PĂR” venea ca o-ncununare a două zile rodnice de întrecere dintre cântăreţi şi creatorii de romanţă. Apoi a urmat blestemul sfîşietor al celor care au fost trădaţi în dragoste, „Cine iubeşte şi lasă”, culminând în final cu ritmatul joc oltenesc „Ciuleandra”, unde măiestria interpretei de geniu,Felicia Filip, cea care o-ntruchipa pe nemuritoarea privighretoare a Gorjului, s-a întrecut în graţie, voce, dar mai ales cu acei paşi bine legaţi ce a dat farmec, într-un ritm alert, că-mi tăia respiraţia mie cel care o priveam şi o ascultam.Ce risipă de energie, ce dăruire pentru artă, câtă incandescenţă în tot ce făcea pe scenă, slujind arta nobilă a cântecului nemuritor - ROMANŢA..., un adevărat regal.  

Când Regina R O M A N Ţ A şi-a lăsat cortina, invitându-mă să vin şi în anii viitori, am văzut-o, de acolo de sus, pe cea care zâmbea prietenos, ilustra marea DOAMNĂ, IOANA RADU, şi i-am sorbit cuvintele care şopteau atât de dulce: „Gingaşul meu AMOR, tu ai venit când te-am chemat, Dar te rog, mai am un singur sfat: Îţi spun cu patimă şi dor, Iubitul meu AMOR! Mai stai şi nu pleca!... Rămâi lângă REGINA ta, O... CRIZANTEMĂ-nfloritoare, Gingaşă şi seducătoare, ROMANŢA mea nemuritoare!"  

  • În Palatul vieţii mele, Cu flori multe, crizanteme,

Vă aştept, eu, TOAMNA fermecătoare, la ROMANŢA nemuritoare. Aşa am reuşit să mă plimb prin saloanele luxuriante, cu o lumea mirifică, să trăiesc câteva zile în palatul vrăjit al Toamnei, unde Romanţa a fost la înălţime.  

Scriitor-compozitor  

Marin Voican-Ghioroiu  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
MI-ATÂT DE DOR DE TINE, TOAMNĂ! / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 310, Anul I, 06 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!