CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Metafore aprinse din amintirile poetului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

- Comentariu -  

 

Motto ;  

“ Dorurile care le-am purtat,
Sunt aceste pagini prinse
Foarte intacte s-au păstrat
Azi fiind metafore aprinse !”

 

Cu ceva vreme în urmă, am primit în dar de la poetul Mihai Leonte, din cărţile personale .
1. Armonii majore, Ed. Neutrino, anul 2010
2. Memorii accesibile, Ed. Brumar, Timişoara, anul 2011
3. Metafore aprinse, Ed. Brumar, Timişoara , anul 2012
Ca şi la celelalte cărţi, Metafore aprinse, începe cu descrierea din amintirile bucovineanului, amintiri spuse prin cuvinte simple; Amintiri despre mine.Prin poezia sa, Mihai Leonte , şi-a impus să ne arate şi celelalte preocupări ale sale, la fel de primare ca şi profesia care i-a fortificat sufletul şi spiritual pentru iubirea unei vieţi morale, având ca fundament – adâncurile .
Admirabilă profesie - mineritul !
Admirabilă poezie – scoasă de acolo din adâncuri, cuvânt după cuvânt…căpătând strălucirea zilei, dând autorului sentimentul de tărie datorită meseriei complexe : parcă citind printre straturile pământului , vers după vers.
“ Nu sunt ce trebuia să fiu !
Nici apă, nici pământ !
Sunt doar ceea ce scriu,
Omul simplu ; un cuvânt !
-Ce-aş vrea să fiu “
Poetul scrie despre tot ce are amintire: curte, gradină, casă. Despre cei ce i-a cunoscut . Despre tot ce a trăit direct, despre multitudinea amintirilor din experienţele sale fundamentale . Acestora, le-a acordat credit – valoarea . Prin tot ce a trăit şi a cunoscut, a pus respect faţă de adevăr, faţă de sine şi faţă de cei ce-l citesc.
“ Prefer singurătatea mea de pustnic,
Un opaiţ şi câteva volume,
Fără nici un alt semnal acustic,
Las cuvintele în voie ca să sune !
-Voi chipuri din album –‘”
Ce m-a fascinat în scriierile lui Mihai Leonte, sunt prozele scurte. Am văzut la una dintre acestea, revelaţia omului peste care a năvălit boala şi vindecarea sufletului prin profunda melodie a bătăilor în lemn: toaca .
Toaca, este o armă pământeană, a cărei misiune a fost şi va rămîne grea: chemarea la rugăciune în faţa Sfintei Cruci .
Toaca, melodie aforistică, care începe să bată în sfintele mănăstiri sau biserici, înainte de a începe o Liturghie sau o Sfântă Vecernie, iar noi aşezaţi cu răbdare luminoasă în faţa Răsăritului, înaintea Maicii Domnului şi a Sfăntului Altar, aducem cu bucurie prin jertfa noastă, chemarea la rugăciune.
Toaca, nu-ţi alterează sufletul, ci dimpotrivă, ţi-l purifică !
“ Septembrie 1980. Am ajuns în staţiunea Călimăneşti într-o dimineaţă, pentru un tratament de silicoză de 18 zile.
…………………………………………………………………………………………………..
În ajunul sărbătorii Maicii Domnului, mă plimbam prin acest şantier doar să nu-mi pierd timpul. Din adâncurile râului Olt am recepţionat deodată acele sunte care îmi păreau cunoscute de undeva ! Erau lovituri sacadate în lemn, ale cântecului de toacă. M-am oprit în loc pentru a asculta ceva ce nu cred că am mai auzit vreodată ţi nu aveam să mai aud .Un cântec de toacă sfâşietor de lin, de pătrunzător, plin de ceva ce-ţi cucereşte sufletul. Am rămas ţintuit locului unde începusem să ascult si nu mă dumiream ce se întâmplă cu mine.”
Punctul meu de observaţie, nu este la subsolul scrierilor domniei sale: însă m-am străduit să deliberez între cuvântul scris în poezie şi cuvântul scris în proză . În faţa ochilor mei, proza este chipul omului Mihai Leonte . Proza, este strategia cuvântului care îl apropie de realitatea care nu şi-a pierdut-o . Unii oameni, suportă cu greutate realitatea lucrurilor. Realitatea spusă între coperţile acestor cărţi, vin ca o spovedanie, pentru cei ce le citesc.
Admir aceste spovedanii, nu pentru că sunt mai bune decât ale altora, ci pentru faptul că am descoperit în ele sinceritatea – rezultat al iubirii de aproape – şi am văzut în ele, vrednicia sufletească a unui om care-l face mai special printre noi.  

Constanţa Abălaşei-Donosă  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Metafore aprinse din amintirile poetului / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 622, Anul II, 13 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!