CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

METAFORE APRINSE 2012
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
METAFORE APRINSE 2012  
 
Noul volum al poetului Mihai LEONTE  
Membru al Ligii Scriitorilor din România, Filiala Banat Timişoara  
 
Iată că eu Mihai LEONTE din Moldova Nouă, oraşul care primeşte Dunărea în România, ofer cititorilor mei un nou volum METAFORE APRINSE 2012, structurat 50% creaţii poetice, 50% scrieri în proză.  
 
 
Mulţumesc din tot sufletul sponsorilor mei pentru sprijinul financiar, dar şi tuturor celor care m-au încurajat moral să-mi continui munca de cronicar al acestor vremi, dar şi a anilor trecuţi.  
 
Volumul a fost tipărit la Editura Brumar Timişoara.  
 
---  
 
Din prezentarea făcută de mai multe personalităţi diferite ca profesie, vorbind despre doctor inginer silvic Ion CHISĂLIŢĂ, primarul oraşului Moldova Nouă şi Preot profesor doctor Florin Grigorescu şi profesor Doina DĂGAN, ne putem da seama că prin scrierile sale, Mihai LEONTE reuşeşte să se apropie de inima cititorilor prin multe calităţi cucerite prin munca sa permanentă de autodidact. E un lucru deosebit, ceea ce dă multă consistenţă celor care îl sprijină pentru ca scrierile sale să ajungă la cititor prin volumele sale tipărite, dar şi printr-o prestaţie continua pe Internet prin diverse site-uri.  
 
***  
STIMATE DOMNULE PRIMAR  
GHEORGHE BERARU  
 
Îmi face o deosebită plăcere şi onoare să aflu că unul dintre cei mai de seamă cărturari ai oraşului nostru şi totodată ai Clisurii Dunării a fost invitat la manifestarea culturală ,,Flori de pe Şomuz”. Mihai LEONTE, căci despre ele este vorba, s-a născut în localitatea pe care o păstoriţi, însă mare parte din viaţă a trăit-o la Moldova Nouă, aici unde s-a format ca om şi scriitor, fiind un exponent de seamă al vieţii culturale din Clisura Dunării. Prin scrierile sale, în care nu de puţine ori a zugrăvit viaţa grea minerilor alături de care a trăit, Mihai LEONTE a reuşit de-a lungul anilor să transforme lămpaşul în hârtie şi târnăcopul în peniţă, unelte care l-au ajutat să zugrăvească în cuvinte măiestre atât locurile copilăriei şi adolescenţei sale cât şi pe cele din acest colţ al Banatului, pe care l-a cinstit aşa cum se cuvine.  
Vă mulţumesc încă odată în numele oraşului Moldova Nouă şi al meu personal pentru invitaţia adresată domnului Mihai LEONTE de a participa la o astfel de manifestare culturală şi totodată pentru preţuirea pe care i-aţi arătat-o şi i-o arătaţi în continuare acestui ,,om al locului”.  
 
PRIMARUL ORAŞULUI MOLDOVA NOUĂ  
DOCTOR INGINER ION CHISĂLIŢĂ  
 
 
***  
 
Mihai LEONTE - poetul din Moldova Nouă  
care provine din ţinuturi sucevene  
Domnul Mihai LEONTE este incontestabil parte componentă a stemei Buneştiului: comuna sa natală, unde a băut în meandrele creaţiei sale din apa cea unică a Ciofului, s-a hrănit cu merele cele bogat sănătoase ale dealurilor Petiei, a simţit căldura pământului muncit de părinţii săi şi a fost sigur de rostul lui pe-acest pământ: munca, munca şi munca.  
Mihai LEONTE a muncit pe toate planurile: a stors fibrele muşchilor săi în adâncurile pământului prin minele României: Almaşul Mare, Haneş, Izvorul Ampoiului, Baia de Aries, Leşul Ursului şi în final la Moldova Nouă, dar a forat în adâncurile sufletului şi a stors din bogăţia inimii scoţând la lumină un număr de volume care se-apropie acum de 20, iar timpul editării lor este doar din anul 1999. Media este de aproape două volume de creaţie poetică şi nu numai pe an. Cu totul impresionant, dacă ne gândim că lumea în care trăim rar mai deschide o carte, cu atât mai mult să se mângâie cu o poezie, cu atât mai mult să încerce şi să creeze una sau mai multe poezii. Mihai LEONTE este un campion al creaţiei mileniului trei. A reuşit să tipărească sute bune – chiar mii - de pagini cu poeziile sale, dar a mai publicat alte sute de poezii ale altor poeţi, din cei mai diverşi: ingineri, fotografi, cadre militare etc,etc. Aici e de fapt cheia de boltă a înţelegerii sensului creaţiei poetului: să nu se vadă doar pe sine însuşi ca buric al pământului, ci să poată compara, forma, susţine, iubi şi semăna în lume şi poezia altora. Lucrul acesta nu e mic: implică altruism limpede, curat, lecţie de viaţă pe care poetul Mihai LEONTE ne-a dat-o şi ne-o dă în continuare. Am întâlnit la Buneşti, în toamna anului 2011 pe aceşti oameni care au fost încurajaţi, promovaţi şi puşi în sfeşnic de domnul Mihai LEONTE: aveau în priviri o sclipire pe care doar iubirea o mai poate sădi în fiinţa umană. Sclipirea aceasta era cea a faptului că prin publicarea creaţiilor poetice – datorită sufletului de aur al domnului Mihai LEONTE – viaţa lor s-a schimbat mult în bine, dându-le sensul că a lor pasiune de inimă şi gând, de dar ceresc şi frumos pământesc – POEZIA – le-a insuflat tăria adevărului că traiul lor este cu un munte deasupra umbrei pământului.  
Motto-ul de viaţă al poetului Mihai LEONTE l-am aflat în poezia ,,Cine m-a întrebat?”: ,,Trăim să învăţăm, învăţăm cum să trăim”. Acest poem e o veritabilă lecţie de smerenie creştină, de anonimat care tare-L bucură pe Stăpânul Dumnezeu şi care tare uşor deschide Raiul pentru om. Auziţi gândul poetului: ...,,O duc bine, o duc rău / Ştie numai Dumnezeu! Nimeni nu va şti de tine / Că ai existat pe lume! Tu ai stat în banca ta / Chiar de ai făcut ceva!” A sta în banca ta este modelul care lipseşte tare mult vremurilor noastre: în care accederea în funcţii înalte implică multe cadavre pe care trebuie să calci. De aceea gândul din traiul poetului Mihai LEONTE este unul de mare profunzime ortodoxă: doar Dumnezeu hotărăşte clipa, sensul, darul, greul, biruinţa, iar dacă nimeni nu va şti de tine că ai existat pe lume, Bunul Dumnezeu nu va uita nicicând şi nicicum, căci toţi suntem fiii Săi iubiţi pentru care în lume a venit, S-a răstignit şi ne-a chemat la Înviere prin Învierea Sa, dându-ne ocrotirea Bisericii prin puterea harului Duhului Sfânt.  
Maturitatea omului de vers am aflat-o în poezia Moş Crăciun, unde poetul Mihai LEONTE nu cere case, bani oarece maşini confortabile, ci spune franc: ,,Să-mi aduci, dacă se poate / Mai mulţi saci cu sănătate!!”Aceste cerinţe nu sunt doar pentru el sau familia sa, ci continuă: ,,Şi la prietenii mei buni / Să vină mai mulţi Crăciuni / Plini de daruri, cu de toate / Cu ani plini de bunătate...”Altruismul debordant, cuceritor, molipsitor ...de care aminteam şi mai sus.  
M-a impresionat o copertă: aceea de pe volumul Aniversarea mea, prilejuit de împlinirea a 70 de ani de viaţă, la 19 ianuarie 2011 a poetului Mihai LEONTE. Această copertă înfăţişează un raft de cărţi: a nestematelor proprii, a intenselor clipe de dăruire harică, a orelor zilelor, anilor de mângăiere a minţii şi de luminare a inimii pe care poetul Mihai LEONTE ni le-a dăruit. Mare binecuvântare este OMUL acesta pentru noi! Mare bucurie, mare cinste, mare tresăltare la auzirea numelui său, la strângerea mâinii sale, la întâlnirea cu privirea sa, dar mai ales....la citirea versurilor sale!  
Atunci când harul atinge clipa gândului ascuns, dar altruist în dăruirea sa, uşor se naşte versul. Acesta este firul roşu de trai al poetului Mihai LEONTE, care s-a născut cu greul, a trăit prin greul vieţii, dar ne-a uşurat, nouă celor ce-l cunoaştem în chip luminos - prin darul gândului său poetic - traiul. Sensibilitatea sa bucură inimi, creează minunat ceea ce-i mai scump în socialul timpului prezent: comuniunea şi tinde spre împlinirea sensului pe-acest pământ: crearea netrecătoare şi puntea mântuitoare.  
Fie ca Bunul Dumnezeu să-l ţină pe poetul Mihai Leonte – dragul de el – în mila Sa cea bogată, în pacea Sa dumnezeiască, în bucuria Sa netrecătoare şi în frumuseţea traiului asemenea Lui – neîntrecutul inspirator de gândire nouă!  
Preot profesor doctor Florin Grigorescu,  
la Praznicul Sf. Ierarh Silvestru şi al Sf. Serafim de Sarov, 2 ianuarie 2011, Buneştii de Suceava.  
 
***  
Profesor Doina DRĂGAN despre Mihai LEONTE  
 
Scriere inovatoare şi de o semnificaţie aparte.  
 
Pe domnul Mihai LEONTE l-am cunoscut din cărţile; Armonii majore - Editura Neutrino, Reşiţa 2010 - Drumurile Vieţii - Editura Anamarol 2007 Bucureşti şi Freamăt de dor - 3D Drobeta-Turnu Severin, şi ne-am auzit prin firele de telefon când am aflat că va face parte din filiala Timişoara - Banat a Ligii Scriitorilor din România  
Din ,,Armonii majore”am descoperit versurile şi scrierile trăite de autor, inclusiv viaţa, munca sensibilă şi apreciată, munca de miner cu toate etapele în devenire, colaborarea cu diverse reviste, apoi despre cărţile tipărite.  
Este lăudabilă iniţiativa înfiinţării Asociaţiei Pensionarilor,,Clisura Dunării”, apoi fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Moldova Nouă, a cărui preşedinte este chiar Mihai LEONTE. Mihai LEONTE a fost Consilier independent al oraşului Moldova Nouă, apoi Consilier judeţean independent pentru judeţul Caraş-Severin şi membru al Alianţei pentru Pace din România.  
Este un adevărat învăţător de lege. Din poeziile lui Mihai LEONTE, desprindem speranţa, iubirea, credinţa ca de pe ancora ce se înalţă în timpul furtunii şi spaţiul pe care îl visează omenirea în permanenţă. A căutat să limpezească unele lucruri despre care cititorul nu a fost informat înainte.  
Prin imagini curate a implementat profund în versuri, dobândirea libertăţii.  
Dar mai presus de toate, în versurile lui Mihai LEONTE, apare ,,lumina” atât de aşteptată de toţi minerii, în drumul lor către ieşirea la suprafaţa pământului.  
Poetul simte ,,lumina” ca mod de manifestare a slavei lui Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât în versurile scrise de Mihai LEONTE, majoritatea scrierilor sunt trăite de domnia sa. Îl felicităm şi îi urăm multe împliniri.  
 
Profesor Doina DRĂGAN  
Preşedinte al Filialei Banat Liga Scriitorilor din România  
Timişoara 07 mai 2011.  
***  
 
Referinţă Bibliografică:
METAFORE APRINSE 2012 / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 468, Anul II, 12 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!