CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Metafora narativ germinatoare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Metafora narativ germinatoare  
  
Suzana Deac oficiază, ca prozator, în volumul Podul suspendat , un ritual de exorcizare a fantasmelor morbide, induse de programatorul de suflete - accidentalul traumatizant sau durata cleioasă a cotidianului cenuşiu. Ca indivizi, nu ne putem abstrage timpului istoric cu care suntem contemporani, cea mai mare parte a biografiei noastre pivotează în jurul reglementărilor comunitare, la care lăuntric consimţim sau nu. Şi atunci se pune dureroasa întrebare, unde suntem noi înşine, entităţi unice şi irepetabile ? Şi invers, putem interoga povestea noastră personală, cât şi cum ea este şi povestea celorlalţi ? Este un loc comun că fiecare dintre noi trăieşte într-o identitate sub camuflaj convenţional, tânjind în fapt să fim noi înşine, dacă ne-ar fi dat să ştim într-adevăr cine suntem şi ce reprezentăm ,.. de la tinereţe până la bătrâneţe..., şi dincolo de suma finită a vârstelor biologice.  
  
Suzana Deac s-a ascuns în metafora spicului de grâu, cu intenţia nemărturisită public, de a-şi tempera pornirea sterilă a eului în surghiun metafizic şi livresc. O ipostază creativă inspirată şi germinatoare de povestea continuă a rodului miraculos, rodul pământului şoptit, dincolo de amarul şi deşertăciunea citadine.  
  
Suzana Deac este într-o perpetuă regăsire de sine în fiecare proză prezentată pe podul suspendat al secvenţelor narative, într-o cadenţă graţioasă şi maiestuoasă de menuet, unde spiritul aristocratic este mai presus de vasalitatea plecăciunii. În sistemele închise, totalitare, sau în degringolada ulterioară lor, poate niciodată şi nicicând condiţia de om nu a fost supusă presiunii de plebeizare. Un stop cadru stradal, clasicul cuplu de cerşetori, mama şi copilul, constituie poate imaginea cea mai expresivă pentru sugestia deriziunii simbolurilor sacre, biblice, la care s-a ajuns. Tragedia maternităţii eşuate, se scufundă în mocirla dilemelor legislative ale sistemului autocrat şi neîndurător : naştere precoce sau avort ?!  
  
Oare cum e atunci când o adolescentă, claustrată într-un spaţiu domestic tulbure şi nedesluşit, fuge pe fereastră către lumea mare, unde găseşte porţile realităţii ferecate şi de neînţeles? Ce taine de viaţă şi de moarte ascund frumoşii tineri schiori şi cum arată zborul frânt? Un vis romantic de iubire se rătăceşte evaziv pe pantele obscure ale indeciziei şi lipsei de curaj, şi se poticneşte în uzualul unei vizite de complezenţă sau se îneacă în penibil şi grotesc. Bătrâneţea în ipostaza ei duală, sapienţial-patriarhală, dar şi penibilă şi indecentă, bătrâneţea ca stigmat. 
  
Cotidianul frust, oribil, traumatizant, monoton şi fad, amăgitor, vetust, opac, înlănţuie insidios fiinţele umane, plonjându-le în neputinţă şi derută. Cum e când, copil fiind, eşti constrâns să înţelegi moartea mamei şi te inundă doar o nedumerire sfâşietoare? Ce percepe un vlăstar omenesc din legile dure, implacabile din citadela adulţilor? Care este durata şi spaţiul de graţie între dependenţă şi libertate?  
  
Destinul se înfiripă gradual, din suma detaliilor caligrafiate cu fineţe de stampă japoneză.  
  
Erosul subtil şi spiritualizat îşi face simţită prezenţa, El şi Ea, contopiţi mai degrabă în tensiunea stării de aşteptare, într-o ambiguitate înrobitoare. Feminitatea îndeosebi e sugerată delicat, pudoarea, sfiala, aduc feminităţii inflexii de ingenuitate şi puritate. Decriptarea tabuurilor senzualităţii se face insinuant, prin introspecţia experiment a clipelor revelatoare, dar şi ghiduş, spiritual, prin şăgalnica privire pe furiş, iscoditoare. 
  
Este remarcabilă fermitatea lucidă a analizei alterităţii, din care tânăra femeie îşi face scut de autoapărare. Seducţia spontană, naturală, este obturată de autocontrol, şi tot voinţa de autocontrol ţine la distanţă ridicolul patetic.  
  
Un quintet al interogaţiilor despre viaţă, dragoste, suflet, natură, o delicată armonie camerală, face să răsune cu delicateţe murmurul vieţii germinatoare, din durere, oprimare, plictis, păcat, eroare şi încheie, fericit, arhitectura narativ-poetică a podului suspendat.  
  
Critic literar Virginia Paraschiv 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Metafora narativ germinatoare / Suzana Deac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 317, Anul I, 13 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Suzana Deac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Suzana Deac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!