CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

Meşterul lemnului - Talent, pasiune şi meşteşug
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gheorghe Bârgăoan şi-a făcut din meşteşugul practicat cu îndemânare şi pasiune o profesie.  
  
Gheorghe Bârgăoan, un autodidact care n-a trecut prin şcoli vocaţionale ci a învăţat să picteze şi să sculpteze străduindu-se singur, le predă astăzi copiilor de la Centrul de plasament „Mihail şi Gavril” din oraşul Solca tainele exprimării prin desen şi culoare şi meşteşugul mânuirii dălţii în căutarea formelor ascunse în fibra lemnului. 
  
Meşterul cu braţe vânjoase 
  
Meşterul cu braţe vânjoase, care a plecat din Cajvana şi s-a împământenit în oraşul Solca, povesteşte că, în copilărie, mergea la un unchi de-al său care picta prapuri bisericeşti şi-şi spunea, privind la chipurile de sfinţi care răsăreau treptat pe pânză, c-ar putea să facă şi el asemenea lucruri. 
  
Şi a făcut, pentru că uncheşul i-a cerut într-o zi să-i dea o mână de ajutor ca să poată termina mai repede câţiva prapuri.  
  
Băiatul, care era ambiţios şi îndemânatec, nu s-a dat în lături, a pus mâna pe pensulă şi a văzut că merge, că mâna capătă siguranţă şi că ochiul nu-l înşeală atunci când combină culorile... 
  
Şi azi aşa, mâine aşa, a simţit că-i place ceea ce face şi că ceea ce iese din mâna lui place şi altora. 
  
De la lucrări de dimensiuni mici, la catapetesme de biserici 
  
Învăţarea şi practicarea mai întâi a desenului şi a picturii i-au oferit, aşa cum spune el, un avantaj deosebit în dobândirea abilităţilor pentru sculptură.  
  
A început cu lucrări de dimensiuni mici, şi-a exersat abilităţile şi a ajuns să lucreze piese mari, basoreliefuri decorative, mobilier casnic şi catapetesme de biserici. 
  
A luat lucrurile în serios şi s-a dedicat total acestei îndeletniciri.  
  
Şi-a procurat scule şi utilaje de tâmplărie şi şi-a dotat propriul atelier cu tot ceea ce-i trebuie.  
  
Din lemnul de diverse esenţe (pe care-l stivuieşte să se usuce, îl debitează, îl prelucrează...) realizează lucrări de tâmplărie pe care le înnobilează cu ornamente sculptate. 
  
Şi-a făcut singur mobilierul din sufragerie 
  
De la icoane de dimensiuni reduse sau mari, la casete sau rame de oglinzi meşteşugit traforate şi sculptate decorativ, până la plachete ornamentale pentru trofee de vânătoare, Gheorghe Bârgăoan este în măsură să realizeze din lemn orice fel de lucrare. 
  
Mobilierul din propria sufragerie şi l-a făcut singur. Piesele de mobilier (canapea comodă, masă cu scaune...) din lemn de paltin, sunt bogat şi meşteşugit ornamentate cu modele sculptate şi lăcuite cu grijă.  
  
Ar mai fi de făcut câte ceva, dar niciodată nu are timp suficient pentru ceea ce doreşte să realizeze pentru el. Are numeroase comenzi pe care trebuie să le onoreze şi în atelierul său există în permanenţă ceva de lucru. 
  
Mostre ale talentului şi îndemânării  
  
Când l-am vizitat, pentru că gerul iernii îl determinase să se retragă din atelierul amenajat sub o copertină în spatele locuinţei, lucra în casă, la căldură, lângă soba de teracotă, la o ploscă din lemn de tei. 
  
Am văzut în casa lui Gheorghe Bârgăoan câteva din cele mai semnificative mostre ale talentului şi îndemânării sale în sculptatul lemnului.  
  
Icoane cu dimensiuni generoase (Sânta Fecioară Maria, Sf. Gheorghe ucigând balaurul), un portret al lui Ştefan Tomşa, o frumoasă scenă de iarnă cu o sanie trasă de cai (care ar putea oricând să devină emblema oraşului Solca, dacă localitatea şi-ar recăpăta statutul de staţiune turistică), scene mitologice şi istorice.  
  
Lucrări realizate de un meşter al lemnului cu talent, pasiune şi meşteşug.  
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Meşterul lemnului - Talent, pasiune şi meşteşug / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 46, Anul I, 15 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!