CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Mesajul Consiliului Unirii la Alba Iulia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mesajul Consiliului Unirii la Alba Iulia 
  
Publicat la 29 noiembrie 2012; 86 afişări; 
  
MESAJ 
  
către Românii veniţi la Alba Iulia 
  
Fraţi Români, 
  
“Secolul XIX, al naţionalităţilor”, a însemnat şi cristalizarea conştiinţei privind unitatea naţională românească, privind un destin comun în trecut, prezent şi viitor. 
  
La 21 noiembrie 1917, Sfatul Ţării a proclamat “Republica Democratică Moldovenească”, iar, la 24 ianuarie 1918, a adoptat Declaraţia de Independenţă. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat DECLARAŢIA de UNIRE a Basarabiei cu România: 
  
“În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia, acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama ei România. Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna! 
  
Pe 1 Decembrie 1918, Marea Adunare Naţională pentru Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi a Maramureşului cu România, încununa, la Alba Iulia, Actele de Unire de la Chişinău şi Cernăuţi. 
  
Nicolae Bălcescu ne-a lasat testamentul: „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea. Pierdută, Libertatea se recapătă, dar Naţiunea, odată distrusă, este definitiv dispărută!” 
  
Consiliul Unirii s-a constituit în acest an, în care s-au împlinit două secole de ocupaţie ruso-sovietică a pământurilor româneşti dintre Prut şi Nistru, şi are drept obiectiv strategic reconfirmarea Actului de Unire din 1918, prin lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop, fapt evocat şi în Declaraţia de la Chişinău din 28 iunie 1991. 
  
Consiliul Unirii include reprezentanţi ai societăţii civile, ai comunităţilor de peste hotare, partide românesti de pe ambele maluri de Prut. Declaraţia de Independenţă din 1991 scutura jugul colonial şi deschidea calea reîntregirii neamului. Si românii au dreptul să fie într-un singur stat, să-i convingă pe factorii politici naţionali şi din Vest că unitatea românească înglobează şi interesele euroatlantice. 
  
De 21 de ani, Basarabia îşi caută identitatea şi ideea naţională. La 72 de ani de la invazia sovietică, spunem că am suferit prea mult ca popor supus genocidului si schimbării forţate a structurii, pierzînd 1 milion de români. Nu mai dorim această nedreptate pentru români. 
  
Consiliul Unirii, alte forţe din societatea civilă, au redat Românilor Demnitatea Naţională, cerând – prin acţiuni paşnice de răsunet – dreptul la unitate, istorie, limbă, dreptate şi viitor. 
  
Dragi compatrioţi, 
  
La 1 noiembrie s-au împlinit 70 de ani de când, în partea de nord-vest a Chişinăului, pe o colină a moşiei Ghidighici, a fost inaugurat măreţul Turn al Dezrobirii Basarabiei (arhitect Octav Doicescu), în cinstea eliberării Basarabiei, de către trupele române, în vara anului 1942. 
  
Complexul memorial, creat prin jertfa basarabenilor, a avut menirea de a servi generaţiilor drept loc de reculegere, de înălţare sufletească şi de mândrie naţională. 
  
Consiliul Unirii solicita reconstruirea Turnului Dezrobirii Basarabiei , de o însemnătate inestimabilă pentru dăinuirea Naţiunii Romăne. Cele două Guverne româneşti au datoria morală să se implice. 
  
Unirea Basarabiei cu România va fi opera voinţei noastre, în baza Declaraţiei de Independenţă, care spune: „REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ŞI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL FĂRĂ NICIUN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.” 
  
Consiliul Unirii îndeamnă Guvernele lumii să sprijine unificarea poporului român, aşa cum s-a produs reîntregirea Germaniei. 
  
Noi, românii basarabeni veniti la Alba Iulia, juram – în numele Consiliului Unirii – că nu ne vom abate de la aspiraţia noastră sfântă şi că, prin efort comun, ne vom regăsi, cu toţii, într-un stat modern şi european, de care să fim mândri noi şi copiii noştri. 
  
Alba Iulia, 1 Decembrie 2012 
  
Un grup de circa 100 de membri ai Consiliului Unirii pleaca la Alba Iulia, ca sa participe la manifestarile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei si sa dea citire acestui Mesaj adresat romanilor veniti acolo. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mesajul Consiliului Unirii la Alba Iulia / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 699, Anul II, 29 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!