CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

„BLESTEMUL CASEI” – O CARTE-TEST LA O PĂRTICICĂ DIN NEMURIRE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eugenia Boteanu face parte dintre oamenii cu talent literar care scriu de o viaţă dar aşează pagină după pagină în sertar. Parcă nesigură pe scrisul său, fără acel impuls lăuntric de-a da drumul poveştilor în lume şi cu grijă exagerată pentru gândurile transformate în literatură, Eugenia Boteanu debutează mult mai târziu decât ar fi fost cazul.  
 
La Editura Corgal Press din Bacău, în 2013 , îi apare cartea de nuvele ,,Blestemul casei,,. Este tripticul unor persoanje feminine, care, în contextul desăşurării naraţiunii sunt situate în planuri distincte dar cu acroşări care le aduc în aceeaşi structură egală a cărţii.  
 
Glisînd pe acţiuni şi fronturi cronologice diferite, cartea se împarte în două, autoarea folosind ca temă de lucru prezentul si trecutul. În prim plan, autoarea devine personaj principal şi deşiră de pe mosorul amintirilor un fragment important din propria-i viaţă. Călătoria cu trenul de noapte nu este doar o motivaţie , un act de curaj care desferecă tainţa sufletului. Femeia-scriitor retrăieşte o altă ,,călătorie,, una a tinereţii când o dragoste oarbă şi-a pus amprenta asupra întregii sale vieţi.  
 
Interesantă lucrătura literară stratificată, nu este nouă în sfera beletristicii contemporane, doar aici este preluată într-o manieră foarte personală. Cartea „Blestemul casei” deţine aura aceea de adolesentină puritate pe care unele persoane o poartă cu ele întreaga viaţă. Puternică şi fragilă totodată, Eva, eroina din oglinda cărţii, îşi depăşeşte condiţia de victimă a întâmplării, devine conştientă de propria-i valoare intelectuală şi, ca într-o expediţie de arheologie personală, se reîntoarce în timp şi spaţiu spre bărbatul care i-a marcat destinul vieţii. Călătoria este ca o iniţiere, eroina deţine toate datele unui personaj autentic şi, cu şi prin ea, cartea îşi găseşte cheia naraţiunii spre punctul nevralgic. În contrast, cu accente distincte, poveştile de familie care persisită în amintirile Evei, devin cartea pe care aceasta a scris-o cu frenezia scriitorului care descoperă, prin el însuşi, un eşantion de evenimente ce au ca numitor comun valorile umane din toate timpurile.  
 
Cu întoarceri în timp, treierând prin generaţii, cu teme de repunere pe tapet a unor evenimente de istorie generală, dar mai ales, aspecte din destinul personal, Eugenia Boteanu îi dă formă clasică scrierii sale şi dacă mai era nevoie, îşi înnobilează paginile cărţii cu lucrări de grafică proprie. Tuşe, linii ca şi iluzorii în umbra textului care curge frumos, nu idilic, ci cu urcuşuri şi coborâşuri, ca un fluviu cu cataracate şi apoi, cu leneşă alunecare peste sedimentele trăirilor umane.  
 
Nu voi face aici o recenzie a cărţii, voi spune doar că , Eugenia Boteanu este un scriitor, un prozator dublat de poetul, care intervine cu figuri de stil şi culoare personală, pentru a-şi puncta opera, a-i da famecul după care tânjim, atunci când totul în jurul nostru se năruie şi nimeni nu mai scrie romantic.  
 
A fost o vreme în care spuneam că nu cred în destinul literar al celor ce debutează la maturitatea biologică, că nu cred literar în cei care scriu doar duminica după amiază, cu cerneală violetă în caiet dictando.Dar, ultimele cărţi citite de mine, şi care sunt semnate de câteva dintre doamnele condeiului, scriitoare ce au amânat din diferite motive aproape o viaţă să publice, mă determină să-mi schimb în parte părerea.  
 
Eugenia Boteanu face parte din această categorie, scriitor frumos în spirit şi slovă, care a ucenicit o viaţă întreagă la propria-i operă. A scris şi scrie din bucurie.Scrie cu conştiinţa responsabilităţii faţă de sine, dar publică cu parcimonie.  
 
Timiditate, dorinţă de perfecţionare dusă la extrem şi acea nesiguranţă precum a patinatorului pe gheaţa subţire, toate la un loc au făcut ca Eugenia să debuteze la vârsta când alţi scriitori, mai mai mult sau mai puţin dotaţi literar, au deja rafuri de căţi personale.  
 
Eu cred în zodia scriitorului născut şi nu făcut şi cred că şi Eugenia Boteanu va depăşi limesul acela dintre poem şi proză, se va cantona într-un spaţiu fără ,,floricele,, stilistice, care pe alocuri ne amintesc de un album, şi va scoate următoarea carte, una care să-i confirme talentul cert şi care a stat atâta vreme în stare latentă.  
Felicitari, Eugenia Boteanu!  
--------------------------------------  
Melania CUC  
Archiud, Bistriţa  
iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
„BLESTEMUL CASEI” – O CARTE-TEST LA O PĂRTICICĂ DIN NEMURIRE / Melania Cuc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1267, Anul IV, 20 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Melania Cuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Melania Cuc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!