CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 843 din 22 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - INTEGRITATEA ŞI CONTEXTUL SOCIAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Auzim mereu, spunându-se că e tot mai greu să rămâi principial în condiţiile în care, psihologia efemerităţii şi-a pus amprenta în toate domeniile vieţii social- economice ale societăţii. Integritatea umană are de suferit, deoarece mulţi dintre semenii noştri îşi vând dreptul de "întâi născut" pentru un blind de linte". Potrivit dictionarului explicativ al limbii române, integritatea se defineşte astfel: "caracter integru, sentiment al demnităţii, dreptăţii şi conştiinciozităţii, care serveşte drept călăuză în conduita omului, onestitate; cinste, probitate".  
 
Mai există un aspect al lucrurilor. Acela în care un om integru trebuie să rămână aşa într-un context social împotrivitor, să fie de bună credinţă, şi să lucreze cu coştiinciozitate şi cu iubire, să facă bine, tocmai celor care în inconştienţa şi în neştiinţa lor, se manifestă cu ură şi dispreţ.  
 
Chiar dacă aş fi căutat în toate scrierile lumii nu aş fi putut afla un exemplu mai elocvent decât cel al Domnului nostru Isus Hristos. În umblarea Lui prin lume a fost chemat de un fruntaş al sinagogii pe nume Iair să o învie pe fiica sa, care tocmai murise. "Când a ajuns Isus în casa fruntaşului sinagogii şi când a văzut pe cei ce cântau din fluier şi gloata bocind, le-a zis: «Daţi-vă la o parte, căci fetiţa n-a murit, ci doarme!». Ei îşi băteau joc de El. Dar după ce a fost scoasă gloata afară, Isus a intrat înlăuntru, a luat-o pe fetiţă de mână şi fetiţa s-a sculat. Şi s-a dus vestea despre această minune în tot ţinutul acela" (Matei:cap. 9, versetele 23-26)  
 
Aşadar, observaţi un context destul de jenant. Domnul Isus a fost chemat acolo. El, Domnul Domnilor, să le facă bine. În sfinţenia Sa, le-a fost milă de ei şi voia să le transmită că totul va fi bine. Ei, însă... "îşi băteau joc de el". În situaţiile limită, unii sunt copleşiţi, fără nicio nădejde, iar alţii, în răutatea lor, devin sarcastici, vanitoşi şi necredincioşi.. Şi totuşi, Domnul Isus Hristos a rămas integru. Şi-a dus la îndeplinire scopul pentru care venise în acel moment în casa respectivă.. Ce bine ar fi ca toţi să-i luăm exemplul! Ce contează oamenii sarcastici fără Dumnezeu?!. Trebuie să ne facem datoria de oameni cinstiţi, să apărăm valorile umane, să avem acea putere care ne-o dă providenţa (dacă suntem hotărâţi), chiar dacă sufletul nostru se înfioară la reacţia negativă a unora... E greu? Nu. Trebuie să ştii doar că Cineva a fost hotărât, onest şi a dus până la capăt lupta de a-şi îndeplini dezideratul pentru care a trăit şi a murit. Adică mântuirea şi căpătarea demnităţii noastre umane. A-L urma pe El e cea mai mare onoare.. Să nu uităm de imanenţa lui Dumnezeu (noţiune de prezenţă imediată a lui Dumnezeu care umple totul) . Şi cum susţine A.W.Tozer, trebuie să ne revendicăm din nou "vechea zestre a eternităţii", să lucrăm pentru permanenţă şi nu după aparenţă, deoarece entuziasmul zilelor noastre confundă mişcarea cu progresul. Timpul nu e robul calendarului şi nu are nicio legătură cu schimbările din societate, privind principiile de viaţă.. Caracterul trebuie să fie cristic şi nu anticristic... Să iubim oamenii şi să le facem bine .. Să nu ne descurajeze batjocoritorii. De obicei, aceştia sunt oameni care trăiesc în afara realităţii care cred că lumea este un teren de joacă şi nu de luptă. Societatea are nevoie de oameni integrii, echilibraţi care să poată duce "povara timpurilor" cu toate curentele lor nefolositoare şi ingrate.  
 
Aşadar, să scoatem afară din sufletul nostru "gloata" de gânduri frivole, de mândrie, şi pesimism. Să ne dăm mâna în mâna providenţei. Atunci ne vom putea ridica la rangul de Om şi nu vom mai dormi în neştiiţă şi prostie. Să ne "încingem coapsele minţii" aşa cum spune Biblia, pentru că „Nimic nu e mai sacru decât integritatea minţii tale" (Ralph Waldo Emerson).  
 
Marina GLODICI  
Cluj-Napoca  
22 aprilie 2013  
 
.  
 
.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - INTEGRITATEA ŞI CONTEXTUL SOCIAL / Marina Glodici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 843, Anul III, 22 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!