CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 863 din 12 mai 2013        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - CREDINŢĂ ŞI CONVINGERE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când întrebi oamenii dacă cred în Dumnezeu, aproape într-un procent covârşitor se declară a fi credincioşi. Puţini, chiar foarte puţini. spun că sunt liberi cugetători sau atei. Cu toate acestea, vedeţi dumneavoastră, a crede e una, a fi convins e alta. A crede e una, a te încrede e alta. Aşadar, sunt anumite aspecte pe care ar trebui să le revizuim pentru a vedea cum stau lucrurile cu credinţa noastră deoarece de acolo porneşte legătura cu Dumnezeu, respectiv, religia noastră personală.  
 
În fiecare an în “Duminica lui Toma”, am auzit predici şi chiar persoane care dezbăteau atitudinea „necredinciosului Toma”, judecându-l chiar, pentru necredinţa lui în Învierea Domnului. Dar oare noi, creştinii moderni, că zicem că aproape toţi suntem creştini, credem noi cu adevărat că El, Domnul Isus Hristos e Viu? Spunem: „Adevărat a Înviat!” cu toată fiinţa noastră, sau doar pentru că aşa e obiceiul la Paşte?! De câte ori nu căutăm argumente, scuze, avem ezitări, punem la îndoială atotputernicia Lui Dumnezeu în timpul pribegiei noastre aici pe pământ, în momente de încercări? De câte ori nu ne simţim obosiţi şi trişti precum ucenicii după moartea Lui? Totuşi, credinţa lor a fost edificată deoarece Domnul Isus li s-a arătat şi toată disperarea lor a dispărut. Domnul Isus a spus lui Toma că e fericit pentru că a văzut şi a crezut, dar noi toţi suntem mai fericiţi deoarece nu L-am văzut şi credem Scripturile. Apostolul Toma a rămas în istorie pentru atitudinea lui şovăitoare, dar demonstrativă pentru toate generaţiile care se vor naşte pe Terra. E bine să fim studioşi, să încercăm să ne convingem, să triem informaţia, să selectăm ceea ce e adevărat şi ceea ce nu. Însă nu e bine să punem la îndoială Scriptura care e insuflată de Duhul Sfânt şi reprezintă hrana sufletească şi duhovnicească a tuturor oamenilor.  
 
Credinţa în existenţa Lui Dumnezeu nu e la egalitate cu ceea ce înseamnă a fi convins că există şi a te încrede în El. Şi să ai legătură cu El prin jertfa Domnului Isus Hristos care este Viu şi Domn în ceruri alături de Tatăl nostru. El e în stare să ne dea o credinţă netemătoare, o speranţă care nu înşeală, deci nu cunoaşte dezamăgirea şi o dragoste ardentă care ne îndrumă mereu prin Duhul Sfânt. Biblia spune că Dumnezeu doreşte ca fiecare om crezând în Fiul Său, în moartea şi învierea Lui să aibă viaţă veşnică. Credinţa este o încredere neclintită, o puternică încredinţare în lucrurile nădăjduite care nu se văd.  
 
Revenind acum la reacţia apostolului Toma la vestea că Domnul Isus e viu, el care a umblat cu El, a fost martor ocular la minunile Lui. Nu ar trebui să ne mire şi nici să ne intrige. Deoarece câţi dintre noi nu experimentează puterea Lui Dumnezeu ? Câţi, oare, nu vedem cum lucrează El în vieţile noastre? Cu câtă generozitate ne binecuvântează în fiecare zi şi luăm totul de parcă ni se cuvine. Şi apoi, în anumite situaţii ... ezităm ... şi vrem semne şi minuni. Şi ne detaşăm de El şi ne vedem de hotărârile noastre, după care tot pe El îl învinovăţim ... Apoi ne întoarcem şi cădem în genunchi şi recunoaştem ca şi Toma, că El e Domnul nostru şi Dumnezeul nostru ... care ne iartă şi ne mântuieşte. Ne umple de viaţă atunci când ne simţim loviţi şi singuri.  
 
Mare lucru e credinţa. “Credinţa este ceva mai mult decât a crede. Dracii cred şi se înfioară, dar nu se încred. Credinţa este încredere. Nu este opinie, nu este o ficţiune, nu este o supoziţie. Este o capacitate a viziunii, un proces al verificării, o asigurare a cunoaşterii, o logică a vieţii. Necesită o minte onestă şi imparţială, o motivaţie curată şi dezinteresată, o ascultare loială şi statornică. Aceasta este credinţa care lucrează prin lege pentru justificarea celor vinovaţi, sfinţirea celor nesfinţi şi cu acea putere care biruieşte în rugăciune”(Samuel Chadwick). Să ne lăsăm sufletele şi minţile noastre să fie impregnate de spiritul cuvintelor biblice. Şi să ne rugăm cu toţii: „Domnul nostru şi Dumnezeul nostru, Isuse Hristoase! Te rugăm, măreşte credinţa, nădejdea şi dragostea noastră! Amin!”  
 
Marina GLODICI  
Cluj-Napoca  
10 mai 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - CREDINŢĂ ŞI CONVINGERE / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 863, Anul III, 12 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!