CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 713 din 13 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Marina Angela GLODICI - TAINA SCRISULUI (41) - DESTINUL M-A ALES
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În general, fiecare dintre noi îşi alege destinul, susţin mulţi. Şi în limbajul de zi cu zi aş spune că s-a cam încetăţenit ideea că omul îşi alege soarta. Şi în mare parte au dreptate. Însă, în cazul meu, destinul de a fi scriitor mi-a fost hărăzit precum haina şi misiunea soldatului. Pot spune că el m-a ales pe mine şi nu eu pe el. Am avut, desigur, un aport în toată scurgerea timpului efemer, doar în sensul că am acceptat să fiu, dar nu fără ezitări, ştiind că nu voi avea o viaţă pământeană uşoară şi nu mi s-au rezervat prea multe bucurii sau gesturi de dragoste adevărată din partea celor din jur. De ce? Pentru că am ales să fiu de partea binelui în lupta lui împotriva răului care caută să cuprindă tot mai mult teren în conştiinţa, mintea şi viaţa noastră.  
 
Dragostea faţă de literatură şi gramatica limbii române am avut-o din clasele primare. Aceasta venea de undeva din interiorul meu, de la o adâncime milenară care deborda de bucuria şi de plăcerea unei limbi pe care o simţea cu inima şi cu tot sufletul. Şi pentru mine a rămas o taină. Şi o taină a dat naştere unei alte taine, aceea de a scrie, de a transmite un mesaj ca un soldat la datorie. Credeam ca providenţa m-a chemat să fiu profesor de limba română. Dar nu a fost să fie aşa.  
 
Am început să am jurnal de la doisprezece ani şi scriam poezii în care îmi exprimam dragostea faţă de natură. În clasa a opta, profesorul meu de limba română, domnul Ilieş, după ce mi-a citit o poezie, m-a privit în ochi şi mi-a spus să perseverez şi să scriu deoarece nu se ştie dacă nu am chemarea de poet. În clasa a unsprezecea profesorul de limba română, poetul Ioan Moldovan a citit un sonet scris de mine şi, neştiind cine l-a scris, a exprimat cu mare nedumerire că autorul versurilor e un adevărat poet. Profesorul Petru Tira a avut un rol important în ceea ce priveşte perseverenţa mea şi mi-a cerut să urmez facultatea de filologie deoarece am mult talent la limba română.  
 
Conştienţa că drumul meu e acesta de a scrie şi de a fi scriitor nu s-a definitivat decât în clipa când am văzut că providenţa mă obligă prin mijloacele de ea ştiute. Şi aici este taina scrisului meu. Toţi cei care m-au încurajat adică: VR Ghenceanu, Ion Burnar, Augustin Cozmuţa, Nicolae Scheianu, Nicoară Mihali, personalităţi remarcabile şi apreciate în Maramureş, renumiţi scriitori şi jurnalişti din diaspora şi din ţară precum: Octavian Curpaş, George Roca, Lygia Diaconescu, Florin Ţene, Ion Iancu Vale şi lista ar putea continua, au avut o oarecare influenţă în perseverenţa mea. Dar singura forţă care m-a determinat să scriu a fost presiunea interioară. Nu. Nu e defulare.  
 
O altă latură a tainei scrisului meu este dorinţa de a spune ceva. Ceva care să oprească răul şi să ajute oamenii şi de a-i opri în nesăbuinţa lor. De a-i îndemna să facă binele, să aleagă să fie de partea dragostei şi nu a urii. Este ca o veghere, pe care o faci din turnul plin de singurătate al destinului, de unde se văd mai multe, se suferă mai mult şi eşti incomod pentru toate persoanele nedrepte. A fi scriitor înseamnă o mare responsabilitate. Este ca şi cum ai fi făcut un legământ cu Adevărul, Dreptatea, Viaţa, Binele şi Dragostea. Înseamnă a fi pe un front psihologic, sufletesc şi de ce nu, chiar spiritual, luptându-te în fiecare zi din viaţă cu penelul împotriva tot ce pare rău pentru omenire şi implicit pentru poporul din care faci parte.  
 
Nu am alte taine de spus privind lucrările mele. Nu le-am scris din ambiţie, nici de a mă remarca. Aş fi preferat să am un destin ca al tuturor. Să am o familie, o carieră şi să nu fiu atât de incomodă pentru mulţi curioşi şi hrăpăreţi şi mai ales îngâmfaţi ce au uitat demult ce înseamnă bunătatea şi iubirea de oameni. În viaţă am avut o mare căutare, adică sensul vieţii pe pământ. L-am găsit. Şi am avut o mare bucurie când am început să cred în Dumnezeu şi în mântuirea Lui. El m-a destinat să fiu scriitor. Să spun tuturor că sensul vieţii noastre este proslăvirea Lui Dumnezeu şi de a fi dedicat în slujba binelui omenirii. Aceasta este dezlegarea tuturor tainelor, inclusiv cea a scrisului meu.  
 
Marina Angela GLODICI  
Cluj-Napoca  
10 decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina Angela GLODICI - TAINA SCRISULUI (41) - DESTINUL M-A ALES / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 713, Anul II, 13 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!