CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 1289 din 12 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

DOR DE EMINESCU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
M-AM NĂSCUT CU EMINESCU ÎN CASĂ  
  
Dragii cititori ai revistei „CONFLUENŢE LITERARE” , mulţi dintre domniile-voastre aveţi să vă întrebaţi cum de un copil de la ţară, din Dealu Viilor, care abia trecusem în clasa a V-a, dar învăţasem cu atâta uşurinţă peste douăzeci şi cinci de poezii din lirica Luceafărului nemuritor, iar tata Ilie (care-mi îmi oferise cartea minunată „POEZII” de MIHAI EMINESCU, într-o zi însorită de 1 Aprilie, când împlinisem 12 ani) era aşa de încântat de mine, şi nu era petrecere la care să nu mă pună în faţa cunoscuţilor să le recit versurile mirifice ale demiurgului, iar el cânta cu multă patimă ”Pe lână plopii fără soţ” şi ”Nu voi mormânt bogat” alături de unchiul Predoiu Ilie, (ţârcovnic la sfânta Biserică de la Vale, cu hramul Sfântului Dumitru) fiiul mamei Lisaveta, soră cu bunica Ana Voican de la Ştirbeşti.  
  
Doamne, cum mai călătoream pe aripile imaginaţiei... însoţit de bădiţa Mihai: la „izvorul zânelor” în care-mi răcoream „piciorul gol”, săream „în barca mică îngânat de glas de ape”, iar seara „la măsuţa mea de brad” priveam în tavan cercul luminos ce-l desena flacăra lămpii cu gaz, când liniştea era perturbată de neastâmpăraţii şoricei ce se zbenguiau în pod, pe care-i ascultam „...cum învelişul/ De la cărţi ei mi le rod” , iar în dimineţi senine, „în zumzet de albine” alergam în „câmp râzând” şi nu-mi ajungea ziulica toată ca să mă joc şi să mă bucur de frumuseţea codrului „bătut de gânduri” a poienilor „smălţuite” în razele soarelui binefăcător, admirând florile şi ascultând armonii celeste „dulcea batere de vânt” , şi glasul singuratic al unui corn ce-şi anunţa ciobanii că în curând „se lasă seara peste sat”, smnalul la care „tresăream” şi mă îndreptam spre „căsuţa copilăriei” ... fiind frânt de oboseală, dar atât de fericit, ca acum să-mi pun aceiaşi întrebare „unde eşti copilărie cu pădurea ta cu tot?”  
  
Cu aceste trăiri, pe care le păstrez în suflet (de peste şase decenii şi jumătate) ca pe nişte odoare scumpe, am venit la Ateneul Român să-i aduc un omagiu fierbinte bunului meu tată spritual, Mihai Eminescu. O ploaie măruntă ne-a răcorit feţele pentru câteva minute, iar când s-a auzit muzica de fanfară a Reprezentativei Armatei, dirijor loc. col. Aurel Gheorghiţă, bunul Dumnezeu şi-a aruncat privirea peste fiii care-i aduceau coroane de flori la statuia Sa (operă a sculptorului Gheorge D. Anghel) şi lacrimile cerului s-au oprit ca prin farmec. Îmi este greu să descriu entuziasmul, patosul cu care s-a vorbit în „faţa” geniului, fiindcă îl simţeam că este aproape de românii Săi, şi le ascultă vorbele. Când inimile noastre intonau la unison simfonia iubirii neţărmurite „DOR de EMINESCU!” , un stol de porumbei a făcut înconjurul grădinii din faţa Ateneului Român şi ne-au vestit că ne-au adus solie de „bună pace” de la bădiţa Mihai că, de acolo... din lumea Lui, ne păzeşte şi ne călăuzeşte pe drumul luminos al culturii şii credinţei noastre strămoşeşti. Fie-mi îngăduit să trec în revistă câteva momente de la această procesiune a iubitorilor de poezie, a îndrăgostiţilor de Eminescu. 
  
Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, a fost sărbătorit la Ateneul Român de „Liga Culturală a Românilor de Pretutindeni”, unde şi-a dat concursul soprana de coluratură Rodica Anghelescu care a cântat cu atâta dăruire sufletească liedul ”Rugăciune” pe versuri Mihai Eminescu, muzica Eugen Cuteanu şi „Ave Maria” de Franz Schubert, alături de prietenul şi dragul meu gorjan, maestrul Gheorghe Zamfir, un adevărat PAN al naiului iniţiatic, ambasadorul incontestabil al muzicii româneşti pe care a făcut-o cunoscută e cele cinci continente ale globului. Apluzele au răsplătit cu prisosinţă prestaţia celor doi artişti desăvârşiţi, fiindcă în Rugăciunea genialului Eminescu, fiecare dintre cei prezenţi în sala arhiplină şi-au regăsit credinţa şi dragostea pentru MAMA, cea mai iubită fiinţă de pe pământ „O, Maica prea curata/Şi pururea Fecioara, Marie!” A cânta Maria Ghiorghiu şi l-a acompaniat pe carismaticul actor Eusebiu Ştefănescu. Acest eveniment a avut loc prin străduinţa domnilor prov. univ. dr. Victor Crăciun, general de armată dr. Mircea Chelaru, directorului artistic al Filarmonicii „GEORGE ENESCU” maestrul Nicolae Licareţ (care a cântat la orgă) din cele mai frumoase lucrări muzicale închinate demiurgului împreună cu magicianul sunetelor celeste, Gheorghe Zamfir, apoi a urmat inegalabilul eminescian, actorul Dorel Vişan de la Teatrul Naţional Bucureşti. Au prezentat Adrian Pădureanu şi Iuliana Marciuc şi s-a trimis de către minunaţii artişti un salut cordial dragilor români, oriunde s-ar afl ei, că bădiţa Mihai este cu noi, îl iubim şi-l preţuim ca Luceafăr dătător de lumină şi speranţă întro-un viitor mai bun. 
  
Părinte drag, Poet iubit!/ Tu poţi cu Dumnezeu să stai/ În poarta sfântă de la Rai;/ Că ai muncit şi ai tot trudit ... / Ca versului să-i dai mărire,/ Iar chipul mamei ai cioplit,/ Şi-n aur fin, cuvântu-ai dăltuit,/ În inimi, pentru nemurire./ Prin armonii nepieritoare,/ Şi-n ritmul muzicii cereşti,/ I-ai pus arome pământeşti/ Şi murmur dulce de izvoare./ În simfonii nemuritoare.../ Cadenţă timpului ai dat;/ Spre înălţimi le-ai ridicat/ Spre glorie nepieritoare! 
  
Scriitor-compozitor, Marin Voican-Ghioroiu 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DOR DE EMINESCU / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1289, Anul IV, 12 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!