CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 258 din 15 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Marie Paradis – prima femeie care a ajuns pe vârful Mont Blanc
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Simbolul alpinismului modern, Mont Blanc este un înalt loc istoric de expansiune personală şi una dintre destinaţiile turistice de top din lume. Acesta face astăzi obiectul unui program de înscriere în patrimoniul UNESCO. Mont Blanc are o înălţime de 4807 m, fiind depăşit în Europa de muntele Elbrus din Caucaz (5642 m).
Marie Paradis născută în 1778 la Chamonix, cătunul Baurgeat din Franţa, este cunoscută ca prima femeie care a escaladat cel mai înalt vârf din Europa de vest, Mont Blanc, pe 14 iulie 1808. O simplă chelneriţă de la ţară, luată aproape cu forţa de către prietenii săi ghizi, care sperau să devină celebri şi bogaţi, Marie Paradis povestea că a fost ajutată, fiind trasă şi purtată până sus. Ascensiunea sa nu a avut parte însă de o mediatizare deosebită, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Henriette d'Angeville 30 de ani mai târziu. Cu toate acestea, în cinstea sa este denumită o stradă din Chamonix, iar şcoala primară din Saint-Gervais-les-Bains îi poartă de asemenea numele.  

Alexandre Dumas (1802-1870), aflându-se într-un sejur la Chamonix, o întâlneşte pe Marie Paradis, fiindu-i prezentată de către ghidul său, Payot. Aceştia îi povestesc scriitorului despre aventura urcării pe munte. O echipă de şase şamonizieni în frunte cu ghidul Jacques Balmat era pe cale de a porni la drum. Acestora li se alătură două femei care doresc să-i însoţească. Ghidul Balmat o refuză pe una dintre ele ştiind că alăptează un copil de doar şapte luni, în schimb o acceptă pe cea de-a doua, Marie Paradis. După o urcare grea până la Grans-Mulets, au avut parte de o noapte de odihnă.
În ziua următoare lucrurile au devenit din ce în ce mai dificile, Marie Paradis ajungând la o porţiune destul de abruptă. S-a descurcat destul de bine, dar la final simţea că picioarele nu o mai ascultă şi nu-i mai ajunge aerul să respire şi l-a rugat pe Jacques Balmat sa fie mult mai lent. Sleită de puteri, Marie a trebuit să fie luată de subsuori şi ajutată să meargă. A ajuns în vârf aproape leşinată, dar acolo şi-a revenit, după cum povestea Payot, şi a îmbrăţişat cu privirea orizontul imens.
Devenită eroină a Chamonix-ului, Marie Paradis s-a stabilit deasupra cătunului La Cote şi a oferit pentru o bună perioadă de timp trecătorilor, precum o zână bună, o cină la care nu puteai rezista să nu revii. Cu o sticlă în mână, gazda îşi invita musafirii să bea pericolele călătoriei şi în cinstea unei noi ascensiuni reuşite.
În 1838, cu câteva luni înainte de a muri, Marie, supranumită din Mont Blanc, a participat la recepţia dată în cinstea alpinistei Henriette d'Angeville, pe care o felicită pentru faptul că este prima sportivă veritabilă care reuşeşte performanţa de a escalada regele munţilor din Europa vestică.
La 63 de ani Marie Paradis se stinge, trecând spre cele veşnice, iar ospitalitatea ei este luată drept exemplu de locuitorii din Chamonix şi poate tot ea îi veghează din Paradis pe cei ce mai încearcă şi astăzi aventura urcării pe munte.  

 

Referinţă Bibliografică:
Marie Paradis – prima femeie care a ajuns pe vârful Mont Blanc / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 258, Anul I, 15 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!