CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

 Să fii femeie ... nu-i uşor!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sufletul unei femei e un borcan pe fundul căruia se decantează liniştit toate rămăşitele sentimentelor care au fost ucise violent. Sufocate. Sfârtecate.Arse şi apoi stinse. Am observat că de câte ori spui unui bărbat că e greu să fii femeie te întâmpină un zâmbet resemnat şi indulgent, ca şi cum tocmai ai fi spus una dintre cele mai mari trăsnăi.  

Nu te crede…sau te crede dar nu poate să recunoască?
Cred că a fi femeie înseamnă a fi într-o continuă dilemă şi într-o continuă încercare de al mulţumi pe celălalt care nu este foarte greu de mulţumit (chestie care pe mine cel puţin, mă scoate din sărite), dar mai ales de a te mulţumi pe tine însăţi, ceea ce este de-a dreptul imposibil : să te dai fără să laşi impresia că te-ai vinde, să ceri fără să se creadă că cerşeşti, să furi atunci când ştii că altfel nu ai obţine, să alungi înainte de a fi alungată, şi să părăseşti pentru a nu fi folosită.
 

Să fii femeie înseamnă să înveţi să fii arogantă în suferinţă, să răneşti pentru a-ţi dovedi că o mai poţi face, să te răzbuni şi să regreţi, să ai dreptate şi să îţi pară rău de asta pentru că cele mai teribile temeri ţi se adeveresc, să ai adevărul în mână şi să îl bagi repede în buzunar sau să îl ascunzi într-un sertar, minţindu-te că aşa nu o să mai doară.  

Să fii femeie înseamnă să înveţi în mod continuu cum să te faci iubită şi cum să păstrezi o chestie pe care nici nu ştii dacă ai avut-o vreodată. Să fii rea pentru că de-ai fi bună, ai fi plictisitoare, să loveşti pentru că sărutând, ar fi luată drept o gratuitate, drept ceva ce se cuvine stăpânit.  

Să fii femeie înseamnă să zâmbeşti frumos atunci când sufletul mai are puţin şi se destramă, să dai cu fard peste durere şi să o faci carismatică, să vorbeşti şi să asculţi când tu ai prefera să te faci mică, şi să te ascunzi, să ai puterea de a te întoarce la timp, cât încă mai ai şanse să fii primită. Să fii femeie înseamnă să zâmbeşti sfidător ceasornicului care îţi măsoară trecerea, să spargi bariere şi prejudecăţi, să te prefaci că nu înţelegi aroganţa, să naşti copii care mai târziu o să te părăsească….  

Să fii doamnă, amantă, mamă, fiică, soţie, soră, copil…orice este cazul, orice ţi s-ar putea cere ! Să fii femeie înseamnă să ai răbdarea de a strânge secunde de-a lungul anilor, pentru ca mai târziu să le rememorezi şi să le retrăieşti, ca să te simţi cât de cât împlinită pentru a găsi o scuză pentru toţi anii în care ai dat şi ai dat, până când ţie nu ţi-a mai rămas nimic.
Să fii femeie înseamnă să găseşti scuze tuturor, mai puţin ţie! Să săruţi mâini grăbite, să veghezi vise în care de mult timp personajul principal nu mai eşti tu. Să fii femeie înseamnă să ai tăria de a accepta că pentru tine timpul trece mult mai repede, că tot ceea ce îţi rămâne este ceea ce ai fost cândva.
 

Să fii femeie înseamnă să fii crudă pentru a fi senzuală, voluptoasă în durere şi copilăroasă în râs, puternică, fragilă, alintată, fermă, înţeleaptă, prostuţă, carismatică, uşuratică, serioasă.
La un moment dat toate aceste flash-uri se amestecă, toate aceste măşti se împrăştie şi nu mai ai nevoie de ele pentru că nu te mai ajută la nimic, nu îţi mai folosesc. Şi în acel moment rămâi pentru prima oară cu tine, aprinzi o ţigară şi laşi gândul să umble aiurea liber şi nestingherit.
 

Îţi dai seama ce obositor este să fii femeie, ce inutilă este această imagine pe care ai construit-o cu atâta perseverenţă. Femeia pe care ai clădit-o se uită la tine amuzată iar tu… nu o mai recunoşti. Pentru un moment, unul scurt, nu o mai vrei. Pentru un moment, vrei doar să fii om. Dar momentul trece şi stingi ţigara grăbită. Nu ai timp de regrete sau de întrebări.  

Timpul trece prea repede şi înaintea ta se deschide, inevitabil, o viaţă de femeie. Femeia e muzică în fundal, fum şi vin roşu.
Vrem să iubim când nu suntem pregătiţi, când încă nu am învăţat ce înseamnă iubirea. Ne spunem că o s-o facem din mers, că o vom învăţa pe parcurs dacă găsim persoana potrivită. Nu! În nici un caz nu merge aşa!
 

Persoana potrivită nu există. Noi ne-o potrivim. Când unii încă exersează ciupind acorduri de sentimente crude, alţii nici măcar nu recunosc melodia, ca să nu mai zic de notele muzicale individuale.  

Dacă eşti într-o relaţie asta nu înseamnă neapărat că nu eşti singură. Ba eşti! Într-o oarecare măsură, în timp, o să-ţi dai seama că eşti singură. Singură când doarme ţinându-te în braţe până în momentul în care se trezeşte sub greutatea alegerilor sale, singură când visele şi dorinţele tale nu mai sunt aceleaşi şi nici măcar complementare cu ale lui, singură când te prind iar nopţile numărând umbre cu jumătate de pat gol.  

Cu toţii ne-am fi dorit ca iubirea să fie o condamnare fără recurs, un medicament care să ne vindece de rutină, un poem pentru muţi, şi o melodie de Ceaikovski pentru orbi. Cu toţii ne-am fi dorit ca atunci când ea nu mai există să o clonăm din ADN-ul cuvintelor de la început, care musteau a iubire şi invincibilitate. Am face salturi înainte şi-napoi când arzând pe buzele unora, când bălăcindu-ne în răcoarea singularului…  

 

Mariana Dumitrescu  

Bucureşti, 18.06.2014  

Referinţă Bibliografică:
Să fii femeie ... nu-i uşor! / Mariana Dumitrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1267, Anul IV, 20 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mariana Dumitrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Dumitrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!