CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Prietenul ... îngerul nostru păzitor!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Timpul vindecă până şi lucrurile care ai fi crezut că au rădăcini adânci, iar uitarea şi indiferenţa acoperă fragmente de trecut între ele, şi descoperi că anumiţi oameni rămân acolo, aşa cum îi ştiai, neschimbaţi, neclintiţi din amintirile tale bune. Este meritul lor pentru locul pe care au ştiut să-l câştige în sufletul tău, pentru că au întrat în viaţa ta atunci când trebuia.  

Oare cum am putea individualiza un om mai bine, decât prin ceea ce înveţi să faci raportându-te la prezenţa lui în viaţa ta? Nu neapărat fizică, nu neapărat permanentă, dar de referinţă. Ca un punct de reper care te ajută din când în când, atunci când, de fapt, ai nevoie. Zborul îl învăţăm, fiecare, de unul singur. Dar nimeni nu poate spune că nu a existat măcar un om pe care să-l fi admirat mai întâi şi din aproape în aproape să te cucerească atât de mult încât să simţi că de la acel moment el îţi este indispensabil ca om, ca sprijin, ca prieten.  

Prietenia este unul dintre cele mai de preţ lucruri pe care le putem avea într-o viaţă, şi de aceea trebuie să înţelegem de ce simţim nevoia imperioasă a unui prieten în viaţa noastră. Această nevoie o simţim pentru că, prietenia este un dar mai mare decât orice altceva, şi ea cântăreşte foarte mult în balanţa bogaţiilor pe care le vom putea avea de-a lungul vieţii. Prietenia înseamnă iubire, însemnă încredere dar mai ales, ea înseamnă comunicare.  

Prietenia este aceea care ne oferă o anumită siguranţă în viaţă. Dacă nu avem prieteni şi dacă nu oferim prietenie, cu toţii ne putem considera unii dintre cei mai săraci oameni de pe pământ, indiferent de bogăţiile materiale acumulate de-a lungul timpului şi credem că ele sunt în posesia noastră şi pe care le avem.  

Gândiţi-vă un pic cam ce-ar însemna să ni se întâmple un lucru bun şi frumos în viaţă şi să nu avem cui împărtăşi toate acestea, cu cine am sărbători acel eveniment, care dacă nu-i împărtăşit, este lipsit de propria-i valoare.  

Evident tot la fel se poate întâmpla când trecem prin momente de cumpănă în viaţă, când ne simţim deznădăjduiţi şi trişti, şi când, avem senzaţia că nu reuşim să vedem lucrurile aşa cum ar trebui, şi avem impresia, că totul se prăbuşeşte peste noi de parcă ar fi sfârşitul lumii? Oare cum ne simţim când nu avem o mână care să ne fie întinsă, sau să ne cuprindă în braţe şi care să ne spună un cuvânt de încurajare în acele momente?  

De un prieten adevărat avem nevoie oricare dintre noi, indiferent cât de siguri şi de stăpâni am fi pe noi, sau ne-am putea considera uneori...Sunt momente în viaţă care nu le putem trăi la fel de intens, şi peste care nu putem să le trecem la fel de uşor fără să avem alături de noi un prieten adevărat. Lucrurile frumoase pe care viaţa ni le oferă pot fi şi mai frumoase doar atunci, când sunt împărtăşite cu un prieten adevărat.  

La fel se întâmplă şi în cazul celor mai puţin plăcute pe care le petrecem în viaţă, când avem alături de noi un prieten căruia să-i putem împărtăşi din poverile sufletului nostru, atunci par mai uşoare aceste poveri, par mai uşor de petrecut şi de aceea este necesar să ştim cum să apreciem prietenia adevărată.  

Este foarte adevărat că din punct de vedere teoretic, poate părea destul de simplu să avem un prieten, şi cu siguranţă vor fi mulţi care-şi vor declina acest titlu, dar nu este întotdeauna şi adevărat. De aceea este nevoie să percem foarte exact această legătură, pentru a nu regreta mai târziu alegerea făcută în ceea ce priveşte investirea lui.  

Prieten adevărat este cel ce simte când sufletul tău îl cheamă dincolo de cuvinte; cel în faţa căruia lacrimile se opresc iar chipul ţi se luminează de zâmbet. Cel pe care noi nu ne săturăm să-l asculăm, şi care e acolo, lângă noi, atunci când trebuie să fie. E omul despre care poţi vorbi cu ochii închişi, chiar dacă a trecut mult timp de când ochii lui nu s-au mai întâlnit cu ai tai.  

Prietenul adevărat este cel care ne înţelege chiar şi atunci când noi nu-i spunem mare lucru, din ceea ce se întâmplă cu viaţa noastră, este cel care ne ştie cele mai adânci secrete, şi este cel căruia îi pasă cu adevărat de noi pentru că el ne este alături, şi ia parte şi la succesele nostre şi la eşecurile noastre, în egală măsură. Un prieten adevărat ne acceptă aşa cum suntem, cu defecte şi calităţi, şi ne este mereu în preajmă, întotdeauna pregătit să ne asigure de respectul şi încrederea lui.  

Un prieten adevărăt este acela care ne simte când nu suntem în apele noastre, şi ştie când avem nevoie de el chiar dacă nu-l chemăm, sau suntem la kilometri distanţă unii faţă de alţii. Empatia funcţionează şi nu dă greş acolo, unde cei doi fuzionează pe aceeaşi lungime de undă. El va veni întotdeauna în ajutorul nostru nechemat, doar din dorinţa de-a ne fi în preajmă, să-şi ofere umărul lui, seviciile, sau fie doar cu însăşi prezenta sa, doar pentru a fi parte integrantă din trăirile noastre.  

Nimic nu valorează cât mâna unui prieten care ne-o strânge pe a noastră, spunându-ne astfel, că viaţa este totuşi dreaptă. Chiar dacă în rest, suntem atât de singuri, puţinele clipe pe care avem norocul de a le împărţi alături de un prieten drag, sunt cele care ne fac să pricepem pentru ce ne-am născut. Recunosc, că am avut momente când nu m-am ridicat la înălţimea aşteptărilor lui. N-aş şti să spun exact motivul pentru care nu i-am mai dat nici un semn de viaţă. Aş fi putut lua ca scuză lipsa timpului, viaţa sau orice altceva.  

Prietenia este în noi, e-adevărat, însă dacă nu o exteriorizam, celălalt nu are de unde să ştie. Mărturisesc cu mâna pe suflet că aveam momente când îmi era teamă că datorită tăcerii în care mă învăluisem, crezusem că l-am pierdut.
Îmi fusese teamă că-mi va reproşa tăcerea mea prelungită, şi-mi făcusem procese de conştiinţă, şi exact în acel moment suna telefonul, şi-i auzeam glasul calm şi imperturbabil cu care mă întreba ce fac, cum sunt, fără să ţină seama c-a trecut prea mult timp, de când eu amuţisem şi mă învăluisem în armura mea impenetrabilă. Prinsă în cercul vicios al întâmplărilor cu cât mă gândeam mai mult, cu atât curajul de a-l căuta se îndepărta tot mai mult…
 

Dar el, prietenul meu drag mă ajuta să trec peste acest moment penibil şi rupea tăcerea de fiecare dată, de ca şi când ne-am fi luat rămas bun, doar cu câteva clipe înainte, şi-mi era atât de drag…Iţi mulţumesc prieten drag, că m-ai învăţat, că unele lucruri nu se schimbă şi că acolo unde există încredere nu încap reproşuri şi că sufletul păstrează intacte acele sentimente curate care ne-au unit cândva…şi pentru că de fiecare dată mi-ai demonstrat ,că un prieten este aidoma unui înger păzitor care ne ajută să ne completăm unul pe celalalt, oferindu-ne un permanent sentiment de siguranţă.  

De aceea, tot cu mâna pe suflet vă mărturisesc că dacă aveţi măcar un prieten adevărat, vă puteţi considera cei mai bogaţi oameni, pentru că v-a acordat acel credit nepreţuit la banca sufletului său!  

Prietenia întotdeauna va fi o punte de legătură între cei ce sunt, şi cei ce mâine nu vor mai fi, pentru că nu trebuie să uităm niciodată că prietenia, se măsoară doar în amintiri, voie bună, linişte şi iubire.  

 

Îţi mulţumesc din suflet prieten nepreţuit, pentru prietenia ta!  

Mariana Dumitrescu  

Bucureşti, 18.05.2014  

Referinţă Bibliografică:
Prietenul ... îngerul nostru păzitor! / Mariana Dumitrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1240, Anul IV, 24 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mariana Dumitrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Dumitrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!