CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Mariana Cristescu- un intelectual de mare cuprindere, format în spiritul dragostei necondiţionate faţă de carte
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Nicolae Balint 
  
Mariana Cristescu - un intelectual de mare cuprindere, format în spiritul dragostei necondiţionate faţă de carte 
  
Poet fecund, dar şi eseist de mare cuprindere intelectuală, prin cele două volume pe care le lansează astăzi, Mariana Cristescu ne face părtaşi şi „complici spirituali” – fie-mi permisă această licenţă – la neliniştile şi frământările sale din miez de noapte sau din zori de zi.  
  
Se joacă cu cuvintele, inspirat şi profund, în imaginile suprarealiste cu accente de pamflet şi ironie fină, folosind cu talent epicul şi liricul deopotrivă, pentru a ne sugera astfel complexitatea sentimentelor pe care le trăieşte.  
  
După ce, într-un interviu acordat lui Nicolae Băciuţ în 2009, Mariana Cristescu mărturisea că ea nu crede, citez: „...în niciun fel de criză, nici economică, nici politică, nici a literaturii....”, se apleacă apoi cu multă sensibilitate şi melancolie asupra chipului maestrului Iovan Miclea sau Grigore Constantinescu, profesori dragi domniei sale şi pe care-i evocă cu multă nostalgie. 
  
Lasă apoi nostalgia la o parte şi abordează cu mult har subiecte aparent prozaice, dar care ne apasă sufleteşte şi ne complică viaţa zi de zi, cum ar fi de exemplu: exploatarea aurului românesc în beneficiul unor companii străine, marile afaceri cu vaccinuri şi medicamente pe seama poporului român sau prezicerile lui Gupta Swami, doctor în Istoria religiilor, preziceri care ne tulbură şi ne dau serios de gândit în acest sfârşit de an atât de învolburat politic. 
  
Preocupată să dea glas unor probleme actuale cu care se confruntă întreaga societate românească, dar în acelaşi timp să dea glas şi propriilor sale trăiri şi sentimente, Mariana Cristescu trece elegant, cu stil şi multă eleganţă, de la eseu la poezie dovedind o extraordinară disponibilitate pentru cuvântul scris, cuvânt pe care-l înnobilează cu noi sensuri, indiferent de genul literar pe care-l abordează. 
  
Este, în opinia mea, nu numai vocaţia omului de litere, dar este şi formaţia intelectualului de mare cuprindere, format în spiritul dragostei necondiţionate faţă de carte. Carte serioasă, făcută temeinic, şi nu pe apucate aşa cum din păcate se face azi, din ce în ce mai mult, în facultăţi improvizate şi cu profesori dubioşi. 
  
Portretele fratelui monah Valerian, fostul actor de mare talent Dragoş Pâslaru, destinul actriţei Monica Fermo, devenită şi ea călugăriţă, sau cel al preotului Dan Bădulescu, fost chitarist rock, precum şi al călugărului de la Muntele Athos, Alexandru Cottescu, fiul actriţei Valeria Seciu şi al actorului Octavian Cottescu, sunt zugrăvite succint, dar în tuşe ferme, ce amintesc de scrierile lui Andre Malraux şi a sa preocupare pentru ceea ce a însemnat şi înseamnă condiţia umană în devenirea ei permanentă.  
  
Întorcându-mă la poezia Marianei Cristescu, nu pot să nu remarc linia melodioasă a cuvintelor ce curg lin şi armonios, aspect ce sugerează faptul că autoarea nu face câtuşi de puţin eforturi pentru a se exprima poetic căutându-şi rimele potrivite, ci dimpotrivă, ea trăieşte, gândeşte şi scrie poezie la modul cel mai firesc posibil. Şi pentru a fi cât mai elocvent în cele exprimate, aş încheia cu câteva versuri din lirica Marianei Cristescu, versuri care mi s-au părut extraordinar de sugestive: „Chiar de trădăm uneori, 
  
să iubim,  
  
să sperăm 
  
şi, 
  
zâmbind, să murim 
  
în fiece lacrimă,  
  
câte puţin....” 
  
Şi pentru cărţile lansate azi, dar şi pentru cele care le-ai lansat în trecut, felicitări, Mariana Cristescu, sănătate şi putere de muncă, îţi doresc! 
  
NICOLAE BALINT 
  
(Nota redacţiei: Prezentare la dubla lansare de carte de la Târgu-Mureş, marţi, 6 noiembrie 2012)  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mariana Cristescu- un intelectual de mare cuprindere, format în spiritul dragostei necondiţionate faţă de carte / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 683, Anul II, 13 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!