CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  
Autor: Mariana Cristescu         Ediţia nr. 1271 din 24 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

O CARTE DESPRE NOBEL – „ISPITA IZBĂVIRII” DE MIHAI SIN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto:  
„Stinge cu dreapta Ta cea atotputernică focul ce m-a cuprins!”  
 
„Ispita izbăvirii” este titlul ultimului roman al lui Mihai Sin, apărut şi lansat postum de editura „Nemira” din Bucureşti, cu câtva timp în urmă. O carte trudită, densă, o parabolă uluitoare prin complexitatea, profunzimea şi dureroasa francheţe a discursului, o carte matură şi responsabilă despre condiţia dramatică a intelectualului vremii contemporane româneşti, peregrin întru regăsirea Adevărului Unic al sinelui.  
 
Într-o lume ternă, lipsită de orizont, într-un univers ostil, golit de repere valorice esenţiale, ziaristul cândva celebru, asumându-şi condiţia de ... boschetar, trăieşte experienţa dantescă ... a Iadului pământean la parametri dezumanizanţi, căci ... „Diavolul s-a întins peste măsură, din pricini pe care nu le cunoaştem” - scrie Mihai Sin. – „Ar trebui create noi instituţii, să apară noi forţe, care să reprezinte calea lui Dumnezeu. Dar iarăşi: cine şi cum anume, când omenirea pare să nu mai producă anticorpi care s-o apere de forţele Răului? Întrebări şi întrebări, în absenţa răspunsurilor. ( ... ) Căutăm cu disperare răspunsuri concrete şi soluţii, pentru a nu asista neputincioşi la distrugerea spiritului şi genei naţionale identitare. Putem să credem că mai sunt şi alţii ca noi, care vor avea mijloace mai consistente de a găsi măcar o parte din răspunsuri”.  
 
Oare, ce ar putea fi mai „consistent” decât ... credinţa? Acolo unde este, dacă este?!? Unde altundeva găsim mântuirea? „Şi nu ne duce pe noi in ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean!”  
 
Nu întâmplător cartea se deschide cu un pasaj din Biblie: „La miezul nopţii, un popor se clatină şi piere. Nu este nici întuneric, nici umbră a morţii, unde să se poată ascunde cei ce fac fărădelegea” (Iov, 34: 20, 22). Care popor? Dacă ar fi să răspund altfel, cu începutul-începutului, pur şi simplu, ca la şcoală, v-aş spune că este o carte despre poporul român, despre drama conştiinţei sale identitare acutizându-se la extrem cu precădere în ultimele două decenii, despre trădarea intelectualilor (a unora dintre ei!) semnalată, cândva, şi de Mircea Eliade, şi de Petre Ţuţea, şi de părintele Iustin Pârvu, despre un alt „Diogene – câinele ... subteran”, despre această „Românie, ţară bleagă,/ Îţi fură toţi din desagă // ( ... )// Când te vei trezi flămândă/ Dezbrăcată, înjugată,/ Vei da cu cuţâtu-n piatră,/ Piatra va scoate scântei/ Şi-apoi Dumnezău cu ei!”. Dar şi despre ura de sine – blestemul tracic al acestui neam românesc, întâiul creştinat – blestemul dezunirii, despre care vorbea şi Vasile Pârvan, înfăţişat în manuscrisul din secolul XIX din Muzeul Ţării Făgăraşului şi citat de Mihai Sin, fragmentar, în loc de intoducere: „( ... ) Deoarece picioarele nu mai voiau a suporta trupul, mâinile nu mai voiau a veghia şi a vedea pentru celelalte mădulare, începu trupul a se veşteji ( ... ) şi din zi în zi a se apropia de moarte. Atunci văzură ele nebunia ce au făcut, se uniră iarăşi şi se legară strâns, că ce au încercat nu vor mai încerca încă o dată”. O carte despre conjuraţia mediocrităţii - „Cea mai aspră robie este unde mintea trebuie să se supună prostiei” -, despre alienarea individului în absenţa credinţei, şi despre încă multe teme destinate meditaţiei profunde a cititorului.  
 
Care e calea către izbăvire? „Doamne, primeşte smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele şi, ca un îndurat, stinge cu dreapta Ta cea atotputernică focul ce m-a cuprins” – se rosteşte în Biserica noastră ortodoxă . – „Încetează-mi boala şi cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerii, întru slava Numelui Tău. Că Tu eşti Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre...” Frumoasă rugăciune! Ca un poem încă de la Facere.  
 
„Stinge focul ce m-a cuprins!” Focul? „Vântul se scurgea perfid printre crengile arborilor, tufişurilor şi arbuştilor, scoţând un fel se şuierat sinistru, monoton, ca un cântec de jale. Era aproape la fel cu acela din cimitire, toamna târziu, iarna sau primăvara devreme, când mai ales brazii bătuţi de vânt parcă sunt bântuiţi nu doar de vânt, ci şi de duhuri rele, intrând neliniştiţi într-o alertă rău-prevestitoare. Poate şi de aceea, fără să-şi dea seama, cei de faţă, cu excepţia Nebunului, îşi ţineau capetele plecate, parcă ferindu-le astfel de orice posibilă agresiune nevăzută. Nebunul o luă impetuos prin lăstăriş, iar ceilalţi îl urmară, jandarmii având grijă să nu-l scape. (...) Într-adevăr, «spectacolul» pe care-l oferea cadavrul lui Ionică Vindecătorul, căci el trebuie să fi fost, era înfiorător. (...) Ochiul stâng îi fusese scos, probabil cu un briceag sau cuţit, iar dreptul rămăsese deschis, neatins, sticlos. (...) Petre Nebunul crestase cu un cuţit sau un briceag pe pieptul Vindecătorului o cruce. De ce-ai făcut asta? îl întrebă comisarul-şef adjunct. Crucea?! Păru să se mire ucigaşul. Aaaa, da, crucea. Pentru că se credea Dumnezeu, dar era fals, un prefăcut. Am vrut să-i fac un bine, l-am însemnat cu semnul crucii, ca să fie iertat în lumea ailaltă”.  
 
Lumea pământeană a lui Mihai Sin, pe cât de limpidă, e bulversantă, brodată cu dexteritate, migală şi rafinament, cu arta unui mare maestru, pe canavaua unei permanente maree sufleteşti. Actualitatea –decupată secvenţial, cinematografic, dobândeşte forţă emoţională tulburătoare. „Câtă viaţă, atâta literatură!” – o altă proză demnă de Nobelul pe care l-ar fi meritat, cu prisosinţă, şi controversatul roman „Quo vadis, Domine?”  
 
Prozatorul de profundă sorginte ardelenească, dublat structural de un excepţional jurnalist de investigaţie, se inspiră, obsedant, din aspecte ale actualităţii urmărite până în consecinţele ei ultime. Şi aici, ca şi în romanele anterioare, personajele lui Mihai Sin traversează aceeaşi acută criză de identitate, nu se pot fixa în niciun cotlon al sinelui contorsionat, nu reuşesc să-şi sară umbra nici măcar în final: „Am ştiut ... Pe unii din preajma ta ţi-i dă Dumnezeu, El le dă un rost ... Şi nici atunci ... Alteori, rostul celor de lângă tine li-l hotărăsc alţii, oameni ca noi, mai buni sau mai ticăloşi. Dar, zise Miron, cutremurat, aproape strigând, dac-ai ştiut, de ce-ai acceptat, de ce-ai venit la mine? ( ... ) Pentru că, reuşi să şoptească, în timp ce un zâmbet îi lumină faţa o clipă, pentru că am vrut să mor într-un pat curat, ca ăsta. Nu uita că sunt un biet om, nu un sfânt...”  
 
Dar este, oare, moartea o izbăvire? Ori un eşec ... mai dureros decât singurătatea alergătorului de cursă lungă, sau decât scurta, trecătoarea glorie a erolui purtat pe scut? „Fostul mare gazetar nu-şi dorea o «revenire». Nu de aceea părăsise el «lume reală», nu de aceea fusese împins, obligat să o părăsească, pentru a se întoarce la ea ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Prefera o nouă identitate, dar cum putea s-o obţină? ( ... ) Oricum, lui nu-i mai păsa de nimic, trecuse prin prea multe într-o viaţă de om. Pentru el era ca şi cum ar fi revenit într-o altă lume, care avea legătură mai degrabă cu cea de Dincolo, decât cu cea de pe Pământ. Iar ceea ce i se întâmpla acum însemna un fel de misiune, pentru că simţea că are un mandat limitat. ( ... ) Şi tot din prima seară începură să discute despre Proiectul lor ( ... ) Tema centrală ar fi cea a Neputinţei individului în faţa Sistemului. ( ... ) Mii, sute de mii, poate milioane de indivizi care n-au mai suportat Neputinţa şi au încercat să-şi exprime ideile îndrăzneţe, puse în slujba colectivităţii lor, au sfârşit în lanţuri sau decapitaţi, sau arşi pe rug, sau spânzuraţi, sau torturaţi, în chinuri fioroase. Sistemul nu a cedat niciodată în faţa criticilor lui, în faţa celor care i-au arătat hidoşenia sau măcar au încercat să spună că e perfectibil. Au fost eliminaţi, cum se spune astăzi, «scurt», fără multe vorbe. ( ... ) Dar în România mulţi creatori trăiesc cu iluzia că idei ale lor ar putea să influenţeze gândirea bolnăvicioasă a unor conducători. Şi suferă de neputinţă când văd că, niciodată, nici măcar vreo idée strălucită nu e aplicată de guvernanţi. Şi nu e doar cazul României, fireşte. ( ... ) Neputinţa ne seacă, ne exasperează zi de zi şi uneori clipă de clipă. E ca o boală cumplită de care fiecare scapă cum poate, iar unii nu scapă deloc.”  
 
„În definitiv –mărturisea scriitorul Mihai Sin -, fiecare dintre noi asta căutăm o viaţă întreagă, să ne izbăvim. Iar eu despre asta am scris şi am tot scris, personajele mele asta caută cu înfrigurare.” „Ispita izbăvirii” trebuia scrisă. E o carte uluitoare. A fost ultima înainte de a păşi Dincolo, dar, dăruindu-ne-o nouă şi posterităţii, marele prozator şi-a aflat mântuirea. Odihnească-se veşnic în Lumină!  
 
Mariana CRISTESCU  
Târgu-Mureş  
24 iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
O CARTE DESPRE NOBEL – „ISPITA IZBĂVIRII” DE MIHAI SIN / Mariana Cristescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1271, Anul IV, 24 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mariana Cristescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Cristescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!