CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

D
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Mulţumit că a deschis portiera autoturismului din dotare fără să folosească şurubelniţa, agentul şef-principal Furtună Samson îşi frecă mâinile, privind de sus la cei trei oameni în uniformă, care încercau din răsputeri să nu zâmbească. Observând cât de gravi sunt, se nelinişti, nu se ştie de ce, se încruntă şi aruncă întrebarea-nadă:  

- Preferaţi să patrulăm pe jos? Teritoriul de competenţă are o mare suprafaţă şi…  

- Cum ordonaţi, aşa mergem, domnule agent şef-principal, răspunse plutonierul Vijelie, întrerupându-l.  

- Inteligent răspuns, domnule plutonier, aprecie de îndată şeful patrulei, întorcându-şi privirea întrebătoare spre cel din stânga acestuia..  

- Nu avem timp să trecem în revistă toate obiectivele, şefu’, dacă mergem pe jos, interveni imediat agentul Brumă, de la Poliţia Locală, înţelegând că el urmează să-şi exprime opinia.  

- Mda! Nu-i rea judecata ta, agent. Înţeleg că propui să ne deplasăm cu maşina… Să ascultăm ce zice şi următorul!  

- Eu…, eu nu am putere de decizie, domnule agent şef-principal, dar gândesc că domnul agent are dreptate…  

- Aha! El are şi eu nu am, vrei să zici, student!  

- Nu, domnule…, m-aţi înţeles greşit, să trăiţi! se fâstâci studentul Bolnavu Ion sub privirea cruntă a şefului de echipaj.  

- Vorba! … Ei bine, ca şef, am hotărât: mergem cu autoturismul din dotare. Am reparat încuietoarea de la uşă, nu mai avem nicio problemă… Îmbarcarea! ordonă scurt, privindu-i triumfător pe cei trei, oprindu-i, în secunda doi, pentru a stabili locurile. Agentul de poliţie, pe locul din faţă, să supravegheze tot ce se vede pe partea dreaptă a deplasării noastre. Domnul plutonier şi studentul, pe bancheta din spate, să observe tot ce se întâmplă pe partea stângă a drumului. S-a înţeles?  

- Am înţeles! a fost răspunsul la unison.  

După nici trei minute de la punerea în mişcare, şeful echipajului a întrebat:  

- Aţi înţeles problemele pe care le-am explicat la instructaj?  

- Da! s-a răspuns la unison.  

- Sunt clare precizările despre modul de acţiune în cazurile discutate?  

- Da! se auzi imediat răspunsul, tot la unison.  

Autoturismul rula cu cel mult 40 de kilometri pe oră. Privirile celor trei erau aţintite pe geamuri. Şeful, la volan fiind, murmura o melodie şi trăgea cu coada ochiului pe ceilalţi, la intervale egale de timp, pentru a se convinge că fac observarea atentă a obiectivelor de pe laturile încredinţate. Vocea agentului Brumă îi întrerupse voia bună.  

- Dacă e nevoie să ducem la sediu nişte contravenienţi ce sunt puşi pe scandal…, cum facem, şefu’?  

- Adică, vrei să spui, domnule agent şef-principal, agent Brumă!  

- Da…, să trăiţi! Aşa am gândit, şefu’!  

- Dacă altfel nu se poate, îi bagi în portbagaj, agent. E clar?  

- Ar fi clar…, dacă aţi fi reparat şi încuietoarea lui, că ştiam că s-a blocat ieri noapte, răspunse agentul, continuând să observe partea dreaptă a drumului public cu toate clădirile şi mişcarea cetăţenilor pe trotuar, mai atent fiind să-şi ascundă zâmbetul ironic.  

Şeful echipajului îşi încleştă maxilarele vizibil pentru a se abţine să nu înjure, precum simţise că-i dictează primul impuls. Se calmă, reduse viteza de deplasare şi opri pe dreapta, regulamentar, după ce semnaliză ambele manevre. Se întoarse pe scaun să-l vadă bine pe agent, îi privi întrebător şi pe ceilalţi doi şi vorbi calm, sfătos:  

- Mai am un an până la pensie, dar eu nu am vorbit superiorilor mei aşa cum faci tu, domnule agent. Nu i-am jignit. Tu nu ai întrebat. Tu ai vrut să mă jigneşti. Eu răspund de maşină, dar nu răspund şi de reparaţii. Am raportat. Nu ştiu dacă s-au luat măsuri. Coboară şi verifică!  

Agentul Brumă ascultă atent, fără să clipească. Coborî, verifică portbagajul şi, surprins, constată că se deschide. În interior era, în schimb, o harababură de nedescris. Preşuri pătate de ulei şi vaselină, resturi de mâncare, cârpe murdare, un cric şi mai multe scule aruncate aiurea, o găleată de tablă murdară şi turtită, saci de plastic, o roată de rezervă cu anvelopa pe jantă… Înghiţi în sec şi se hotărî să nu vorbească. Raportă scurt, aplecându-se pe portiera şoferului.  

- Este reparată, domnule agent şef-principal. Vă rog să mă scuzaţi! adăugă el după ce-şi îndreptă trupul şi luă poziţia „drepţi”.  

- Mda! Este mai bine aşa… Sper că ai înţeles… Urcă!  

- Domnule agent şef-principal, cu permisiunea dumneavoastră, cum procedăm dacă infractorul are cal şi intenţionează să fugă călare? îndrăzni să întrebe studentul.  

Şeful patrulei îşi răsuci cu greutate trupul sub centură pentru a-l privi în ochi pe student:  

- N-ai fost atent la instructaj, student. Unde dracu’ ţi-e gândul când eu explic? Spune-i dumneata, domnule plutonier de jandarmi!  

- Am înţeles! strigă aşa de tare plutonierul, că-i sperie pe toţi ceilalţi. În situaţia dată vom proceda exact aşa cum aţi explicat, adică în felul următor: încătuşăm vinovatul, îl transportăm în maşină, pe banchetă sau în portbagaj, legăm calul de bara de protecţie spate şi plecăm să-l predăm la sediu.  

- Inteligent răspuns! Bravo, plutonier! Ai înţeles, student?  

- Am reţinut, să trăiţi! răspunse acesta privind nedumerit la agentul Brumă, care îşi umflase obrajii într-un râs blocat greu prin încleştarea maxilarelor.  

Mulţumit la maxim, agentul şef-principal Furtună zâmbi larg, porni motorul, semnaliză stânga, se asigură şi intră în trafic meditând: „Mâine voi cere, obligatoriu, să nu te mai repartizeze cu mine, amărât de agent ce eşti!” Îl mai raportase şi ieri, dar cererea i-a fost respinsă...  

Referinţă Bibliografică:
D ALE POLIŢIEI (3) / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1301, Anul IV, 24 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!