CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

D
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Echipajul plecat la datorie, potrivit planificării aprobate de şeful Poliţiei Municipiului B…, era format din patru persoane, în seara aceea, fiecare aparţinând unor unităţi distincte, care aveau încheiat un protocol de colaborare şi intervenţie comună în domeniul ordinii şi liniştii publice.  

Şeful echipajului, agent şef-principal la Poliţia Municipiului B…, plin de importanţa misiunii şi, mai ales, de funcţia în care fusese numit pe timpul desfăşurării acesteia, după prezentările de rigoare, făcuse un scurt instructaj, înainte de a ordona îmbarcarea în autoturismul din dotare. Avusese în atenţie punctarea a trei probleme principale: executarea întocmai a sarcinilor de serviciu, respectarea ierarhiei stabilite şi ţinuta obligatorie a fiecăruia. Frecându-şi mâinile de satisfacţia ce-i umplea sufletul, dori să ştie dacă au înţeles cu toţii atribuţiile ce le au şi dacă sunt, cumva, temeri cu privire la executarea sarcinilor de serviciu:  

- Buuuun! Păstrând ordinea gradelor…, vă rog să vă prezentaţi şi să raportaţi dacă aveţi, cumva, ceva, neclarităţi de probleme!  

- Sunt agentul Brumă de la Poliţia Locală. Permiteţi să…  

- Să trăiţi! Spune, agent Brumă, te temi de ceva anume?  

- În afară de dumneavoastră şi de Dumnezeu nu mă tem de nimic, domnule agent principal, răspunse acesta dintr-o suflare.  

- Foarte bine, agent! Eşti apt de serviciu?  

- Sunt apt pentru serviciu, regulamentar echipat, odihnit, băut şi mâncat, să trăiţi!  

- Măi! Lasă asta cu „să trăiţi” în pace, că mă deranjează…  

- Scuzaţi, vă rog! Să trăiţi bine, şefu’!  

- Mda! Merge mai bine aşa… Următorul!  

- Sunt plutonierul Vijelie de la jandarmerie…  

- Lasă că ştiu de unde eşti, ce naiba?! îl întrerupse agentul-şef principal pe subofiţerul de jandarmi, care, îmbujorat la faţă şi greoi în mişcări, îşi regla catarama pe centura ce nu prea-i cuprindea uniforma-i purtătoare de buzunare şi buzunăraşe pline de articole de intervenţie rapidă şi de întreţinere personală. Ai ceva de raportat?  

- Nu am nimic de raportat. Dumneavoastră ordonaţi şi eu execut…  

- Bravo, plutonier! Ai înţeles foarte bine situaţia… Următorul!  

- Eu …, eu sunt student, domnule agent principal, practicant la…  

- Băi, student! Băi, mă sinucizi cu chestii de-astea de umplutură. Unde eşti student? La Câmpina, Cluj, Slatina…?  

- Raportez: nu! Eu sunt…  

- Dar unde şi ce eşti, băi, student?  

- Sunt student la Academia de Poliţie…  

- Aha! Am înţeles, fii sigur, dar nu pricep de ce eşti atât de anemic în vocabular şi atitudine, student… Şi, dacă ai cartea de identitate la tine, scoate-o şi citeşte cum te cheamă!  

- Sunt studentul Bolnavu Ion, practicant…  

- Suficient! M-am lămurit… Următorul!  

Trei perechi de ochi vigilenţi făcură roată în jurul maşinii, cercetând cu atenţie. Nu mai era nimeni pe o rază de cel puţin treizeci de metri…  

- … Şefu’…, doar dumneavoastră nu v-aţi prezentat. Alţii…, nu mai sunt în echipaj, preciză agentul Brumă privindu-l ironic pe marele şef.  

- Mda! Cred că ai dreptate. Eu sunt agent-şef principal de poliţie, Vijelie Vasile, şefu’ vostru, de la Poliţia Română. Nu sunt probleme deosebite….  

- Foarte bine, şefu’! exclamă agentul Brumă. Pe cai!  

- Băi, agent! Nu suntem de la Poliţia călare. Suntem cu maşina din dotare… Dacă n-ai memorie, scrie…, dacă ai hârtie!  

- Hârtie n-am, dar… mi-am luat „tableta”. Pot înregistra pe ea orice… Pot să vă fac şi poză… Cu grupul, să avem amintire, ştiţi…  

- Faci poză cu tableta? Mă omori cu zile, băi, agent… Înghite-o, dacă nu te simţi bine! îl sfătui agentul principal. Ia apă de la chiuvetă!  

„Echipă cu mine nu mai faci tu. Nu iau la luptă toţi bolnavii şi neputincioşii”, hotărî agentul şef-principal Furtună Samson, privindu-l cu o fărâmă de milă pe bietul agent, în timp ce deschidea cu şurubelniţa portiera autoturismului de serviciu…  

Referinţă Bibliografică:
D ALE POLIŢIEI (2) / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1293, Anul IV, 16 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!