CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

D
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La instructajul obişnuit, înainte intrării în post a efectivelor din tura de noapte, căpitanul oferi grăbit câteva date, privind minutarul ceasului aşezat pe masă la aproape fiecare opt-nouă cuvinte exprimate. La finalul expunerii, făcu înconjurul sălii cu privirea, oprind-o fugar pe chipul fiecărui poliţist în parte. Întrebarea porni scurt, fără comandă, pe un ton destul de ridicat, ca şuieratul fluierului folosit în alergare:  

- De fapt, ce înţelegeţi voi prin „situaţie operativă”? Ce presupune asta?  

Tăcere deplină. Se auzeau respiraţii grele şi nimic altceva. Contrariat, căpitanul examină din nou chipurile subordonaţilor săi şi privirea i se opri la agentul Brumă Cornel. Nu se ştie din ce motiv. Poate pentru că acesta îl ţintea direct în ochi pe şef, afişând un zâmbet superior.  

- Agent Brumă, ascult răspunsul!  

- Am înţeles, domnule căpitan! … Situaţia operativă? Este foarte simplu. Ea exprimă o situaţie existentă şi prezenţa unei echipe operative.  

În liniştea existentă deja, nu se mai auzea nici respiraţia oamenilor. Căpitanul îl privi stupefiat pe agent. Intenţionă să ceară date suplimentare, care să explice răspunsul, dar privirea i se lipi de acel zâmbet superior şi renunţă. Putea jura că zâmbetul se transformase odată cu formularea răspunsului: agentul Brumă îl privea batjocoritor! Căpitanul se ridică încet de pe scaun, fără să-l piardă vreo clipită din priviri pe agent, îşi îndreptă trupul cât era de lung, ridică bărbia peste orizontala locului şi vorbi, aparent calm, dar cu o voce în care se simţea furia.  

- Bravo. Măi, prăstăvanule! Îţi merge mintea, după cum văd…  

- Şi dumneavoastră, domnule căpitan, să trăiţi! Aţi folosit o vorbuliţă lansată de Florin Piersic la radio şi pe scenă, dintr-un text scris de…  

- Nu ne interesează cine a scris, agent tontovan. Nu te obrăznici!  

- Am înţeles, să trăiţi! Nu asta era vorbuliţa, domnule…  

- Să taci, prăstăvanule! N-ai tu minte câte stele am eu pe umăr! se oţărî căpitanul, ieşind vijelios din sală, după ce-şi adună câteva hârtiuţe citite la instructaj şi simţi atingerea aspră a treselor ce indicau gradul profesional pe epoleţii bluzei.  

Se albi la faţă, auzind hohotele de râs ce izbucniseră în urma sa, dar nu se-ntoarse. Îi scăpă doar o înjurătură dură, adresată tuturor, în gând…  

Referinţă Bibliografică:
D ALE POLIŢIEI (1) / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1281, Anul IV, 04 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!