CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1127 din 31 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Maria Şalaru, mai singură şi tristă, fără Marioara Murărescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Realizatoarea tv. Marioara Murărescu, etnomuzicolog s-a stins, vineri, 31 ianuarie 2013, în cea mai geroasă dimineaţă a iernii şi cea mai înfrigurătoare a inimii istoriei folclorice şi culturii ţărăneşti, singura în care a mai rămas depozitat aurul cântecelor noastre populare. A fost deschizătoare de drumuri pentru mulţi tineri interpreţi de muzică folclorică românească, precursoare prin aceasta, a unui semnificativ val de glasuri îmbuchetate în florile spirituale ale „Tezaurului folcloric” românesc, arătat în lumină de ea şi pornit spre universul nostru sonor, sub nimb de istorie a artei spectacolului folcloric. Aceasta, prin fuziunea talentului cu alegerea autenticului şi valorii culturii muzicale populare, prin revărsarea în scenă a vocii şi portului naţional pe care inegalabilul om de folclor Marioara Murărescu le-a pus în valoare.  

Regretabil, înmărmuritor, Marioara Murărescu a încetat din viaţă, învinsă de o boală severă şi o grea suferinţă corporală, dar în special sufletească, prin aceea că a răpit-o platoului de televiziune şi scenei.  

Prin tot ceea ce a făcut o viaţă şi pentru o veşnicie a spiritualităţii neamului, a adus cel mai mare serviciu românilor, cu preţul sacrificiului de sine! Colosalul şi nobilul aport la cultura românească, al Marioarei Murărescu, a făcut să se înzestreze etnomuzicologia noastră cu o nepreţuită muzică folclorică contribuind nelimitat şi incomparabil la promovarea multor interpreţi, ca şi la luminarea precum şlefuitorul sticlei, a cântecelor populare depuse în zăcământ la rădăcinile folclorului românesc.  

Pe interpreta Maria Şalaru o uneşte de regretata realizatoare tv, o trăire în comuniune sufletească, a emoţiilor spectacolului. Artista îi datorează încurajările şi consolările la răstimpurile nefericite prin care a trecut, cu surâsul îngheţat, cândva! Îi datorează mult, aşa cum îi datorează cei mai mulţi interpreţi români de muzică populară, rămaşi azi mai singuri şi trişti, fără Marioara Murărescu.  

„Nu mai este bună dimineaţa, nici ziua nu va fi, iar timpul care parcă s-a oprit în loc plânge şi mă doare! Cât este de nedrept ce se întîmplă cu oamenii valoroşi, care nu au trăit doar pentru ei ci au ştiut să împartă altora timpul lor. Doamna Marioara a dăruit timpul ei artiştilor pe care i-a promovat, artişti care sunt astăzi mari şi datorită domniei sale! A dăruit publicului interpreţi ai cântecului autentic, mirabilul cântec ce alină dorurile şi patimile omeneşti. Suferinţa din ultimii ani nu i-a schimbat caracterul, nu i-a schimbat principiile şi chiar din patul de suferinţă a continuat să transmită celor pe care-i avea aproape de suflet un gând bun, o incurajare, o vorbă caldă... Mi-a fost alături cu un sfat, de fiecare dată când imi era greu şi o sunam. Îmi spunea mereu: «...ai un înger în cer, care te păzeşte! Asta trebuie să-ţi dea putere să mergi mai departe!». Când vulturii disperării pândeau să mă devoreze, ea m-a apărat şi mi-a dăruit speranţă... Acum cuvintele îmi sunt de prisos, căci orice aş spune, ar fi fad, fără consistenţa a ceea ce simt şi aş vrea să transmit... Iertare, doamna Marioara! Mergeţi în slava cerului, însoţită de cetele de îngeri care vă duc la Domnul, în lumea fără dor! Lăsaţi în urmă un tezaur inestimabil! Respect şi amintire veşnică!”. Acestea-s cuvintele rămase a se mai putea închega şi rosti din consternare şi tristeţe, de către Maria Şalaru, într-o convorbire din dimineaţa zilei în care s-a stins Marioara Murărescu. Îngerul despre care e vorba, e fiul artistei, plecat să surâdă de la fereastra cerului de când avea zece ani (acum ar împlini doăzeci şi şapte!).  

În urmă cu doi ani, Marioara Murărescu îi adresa interpretei Maria Şalaru, câteva gânduri încorporate într-o creionare afectivă din cartea „Absida scenei” (autor Aurel V. Zgheran): ,,Am admirat-o pentru felul în care a ştiut să calce în picioare greutăţile, nefericirile şi nedreptăţile, dar şi pentru cum şi-a arătat dragostea şi dorul de copii, de proprii ei copii, prin dragostea pentru copiii altora. A reuşit să uite tot ce înseamnă interpreta Maria Şalaru şi a lăsat deoparte preocupările ei pentru înregistrări şi spectacole, spre a-şi dedica un timp creşterii şi educaţiei propriilor copii, apoi formării, în calitatea de profesoară de canto, a copiilor cu talent artistic. Asta nu înseamnă că nu şi-a continuat cariera muzicală, la emisiuni de radio şi televiziune, dar şi prin participarea la spectacole şi susţinerea de recitaluri care au atras toată admiraţia spectatorilor. Este unul dintre colaboratorii dragi ai «Tezaurului Folcloric», deoarece preocupările ei şi preocupările noastre se întâlnesc: dragostea pentru copii, pentru slujirea şi afirmarea lor pe scena muzicii populare sunt şi preocupările noastre, şi ale Mariei Şalaru”.  

Cuvintele scrise sunt urme ale gândului, atunci când nu tratează separat adevărul din inimă şi adevărul din ele. Dinspre artista Maria Şalaru spre regretata Marioara Murărescu, şi reciproc, fiecare cuvânt este examinabil de acum, din nefericire, doar în lacrimile care azi se usucă pe faţa interpretei, nemaiaşezându-se pe temeiul egalităţii. La amândouă a existat întotdeauna, un respect al uneia faţă de cealaltă şi o afecţiune. Dar despărţirea este antinivelatoare, căci una a rămas să plângă, pe când cealaltă începe azi călătoria într-o lume ieşită din timp şi necuprinsă în universul viu. Lasă amintiri şi recunoştinţă şi nu va mai exista, însă va fi în viaţa sufletească a celor care au iubit-o! Printre ei, a artistei Maria Şalaru!  

Aurel V. ZGHERAN (aurel V. ZGHERAN@yahoo.com)  

 

Referinţă Bibliografică:
Maria Şalaru, mai singură şi tristă, fără Marioara Murărescu / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1127, Anul IV, 31 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!