CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

Marea Enciclopedie a Spiritualitatii Romanesti - Vol. XLIV
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Marea Enciclopedie a Spiritualităţii Româneşti se scrie din mers ca o închegare istorică  

 
Ajunsă la al 44-lea volum. marea enciclopedie a spiritualităţii noastre „PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR-1950-2010” de Constantin Toni Dârţu, preşedintele Filialei Iaşi a Ligii Scriitorilor şi directorul revistei „Moldova literară”, a devenit, pe drept cuvânt, o paletă policromă care cuprinde toate nunaţele strădaniilor intelectualităţii noastre puse în slujba creaţiei umane.

Munca depusă cu acribie de autor în descoperirea personalităţilor, dar mai ales cea de cercetare pentru a descoperii şi consemna date, evenimente, lucrări inedite, imagini, din viaţa celui care printr-un efort de-o viaţă lasă în urma sa o creaţie utilă societăţii româneşti şi nu numai. Toată această strădanie a lui Constantin Toni Dârţu se înscrie în filozofia ce se desprinde din glosa lui Protagoras din Abdera, care spunea: „Omul e măsura tuturor lucrurilor, a celor ce sunt, cât şi a celor ce nu sunt, întrucât nu sunt”. Aceasta este miezul mesajului dat de autor prin marea enciclopedie la care lucrează de un deceniu şi mai bine.  
 
Despre volumele acestea am scris de fiecare dată când au apărut, ajungând la concluzia la ceea ce spunea Nicolae Iorga: „Cultura poporului fără cărţi pentru dânsul nu se poate”. Şi fără cultura poporului, orice alcătuire economică, orice formă politică n-au nici o valoare. Opera înfăptuită de Constantin Toni Dârţu, prin muncă, strădanie, transpiraţie intelectuală şi generozitate este mai presus decât, făcând aluzie la ce zicea Iorga, de orice alcătuire economică sau formă politică, dacă acestea nu sunt puse în slujba culturii.  
 
Această lucrare de proporţii nu este un dicţionar, fiindcă acesta, conform DEX, este o lucrare lexicografică cuprinzând cuvintele unei limbi, ale unui domeniu de activitate, aranjate într-o anumită ordine, de obicei alfabetică. Lucrare masivă de care este vorba este o enciclopedie, citez tot din DEX, care spune că acest cuvânt este format din grecescul enkyklia care înseamnă „ansamblul ştiinţelor“ şi paideia care înseamnă „educaţie/învăţătură”. Este o lucrare care tratează sistematic termeni din toate domeniile de activitate, fie pe probleme, fie pe domenii. Nu acest lucru face lucrarea domnului Dârţu?  
 
Studiind fişele a celor peste o mie de personalităţi din toate domeniile creative şi de activitate, incluse în această enciclopedie am ajuns la concluzia că în societatea românească din ultimii 60 de ani se câştigă bani numai cu ajutorul banilor. Prin muncă şi creaţie se câştigă doar pâinea cea de toate zilele, cu toate că omul de cultură creator dăruieşte societăţii în care trăieşte o valoare inestimabilă de care se foloseşte. În acest sens, marele nostru istoric Iorga spunea: „Totdeauna şi în lume, întâi se aud cântările şi apoi răsare soarele”. Adică întâi este „cântecul creaţiei” şi apoi vine lumina înţelepciunii şi a cunoaşterii.  
 
În volumul XLIV, după ce se face un remember al volumelor anterioare, unde sunt incluse aprecieri semnate de mari personalităţi, inclusiv imagini de la diferite lansări organizate în marile oraşe culturale din ţară, redescoperim personalităţi despre care ştiam... despre unii s-au scris volume întregi, cum ar fi poetul Grigore Vieru. Însă mai descoperim şi pe alţii precum: romanciera Dora Alina Romanescu născută în judeţul Bistriţa-Năsăud, sportivul militar Traian Moldoveanu înzestrat cu darul povestitorului şi iubitor de călătorii, Pamfil Bilţiu, din Baia Mare, etnolog, publicist şi animator cultural, pe cunoscutul cântăreţ de muzică populară Benone Sinulescu, scenograful Elena Forţu, sculptor şi artist plastic, iubitoare de cunoaştere prin călătorie, şi artistul plastic Sorin Spiridon Gâtu din Gherla, artist plastic a cărei operă este pătrunsă de spiritul Sfintelor Scripturi. Este unul din cei mai însemnaţi artişti plastici bisericeşti, maestro în arta mozaicului. Este membru fondator al Uniunii Artiştilor plastici Bisericeşti a Patriarhiei Ortodoxe Române, colaborator principal al acestui dicţionar enciclopedic. Alături de soţia sa Livia, tot artist plastic, au pictat zeci de biserici. Şi acest volum se încheie, ca toate celelalte, cu numele personalităţilor cuprinse în volumele anterioare.  
 
Parafrazândul pe Grigore Vieru, cu care începe prezentul volum, pot să spun că atunci când m-am văzut în paginile acestei enciclopedii, m-am simţit ca femeia care naşte: am strigat în sinea mea de bucurie şi durere. Fiindcă fiecare enciclopedie înseamnă o recunoaştere pentru cel inclus şi declanşează un catharsis, o purificare. Purifică lucrurile, faptele, creaţiile, dar şi sufletul celui care este inclus şi al celui care citeşte aceste volume. Purifică faptele, metamorfozând trăsăturile realităţii în forme pure şi armonioase. Iar prin citirea acestor fişe, se purifică şi sufletul nostru, tulburat şi plin de incertitudini.  
 
Citind masiva lucrare a lui Constantin Toni Dârţu pot spune, cum zicea odată filozoful grec Constantin Tsatsos, că există lecturi pentru a fugii de lume (aici nu este cazul), şi lecturi pentru a te menţine în mijlocul lumii prin reprezentanţii de vârf ai neamului nostru, cum este enciclopedia PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR (1950-2000) de Constantin Toni Dârţu.  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marea Enciclopedie a Spiritualitatii Romanesti - Vol. XLIV / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 291, Anul I, 18 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!