CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Frumusete >  
Autor: Violetta Petre         Ediţia nr. 248 din 05 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Maimuţa de mătase

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Emma, Emma! Un câine mare cu ochii roşii mă alerga prin noroi, în întunericul unei nopţi plină de coşmaruri...ploua în draci, ca la potopul lui Noe şi picioarele mi se împleticeau alunecând în toate direcţiile; ce fel de câine o fi ăsta de ştie să vorbească? Căci mă striga în noapte şi mă urmărea ca un nebun...am căzut deodată lovindu-mi tălpile de ceva moale , ca un trup abia golit de viaţă ...Emmaaaaaaaaaa!
M-am trezit udă toată, cu părul răvăşit , cu respiraţia sacadată, cu inima bătându-mi să iasă din piept...
Soarele strălucea pe cerul albastru, senin, muntele îmi intra în cameră şi un tril de păsăre fericită îmi mângâia auzul în care mai persista glasul răguşit al câinelui din vis , strigându-mi numele...
Emma dormea cu capul ridicat pe două perne, încruntată în somnul ei chinuit...trupul îi tresărea din când în când în suspine , strivit de câte o lacrimă din vis.
Era de-abia şapte şi treizeci de minute...mai aveam timp destul până coboram la masă. Nu-mi venea să mă mişc să nu o trezesc cumva...ce om chinuit!
Mi-am aşezat capul sub mâini şi am început să retrăiesc ziua de dinainte...
Ema povestise toată ziua întâmplări din viaţa sa, o viaţă desprinsă dintr-un roman...viaţa bate filmul! Mă afectaseră aşa de puternic , încât toată noaptea trăisem clipe de groază, coşmaruri pe care ea le trăise în realitate...ce fel de fiinţă era? Ce ursitoare o fi avut la naştere? De unde atâta putere să te ridici mereu din negura unei amnezii de cinci ani, din două divorţuri, de pe urma căroroa a rămas în stradă, mereu răpusă de câte o palmă dată de soartă? Parcă toate nenorocirile din lume s-au adunat peste acest trup firav de femeie, cu zâmbetul mereu prezent pe buze , cu un simţ al umorului cum nu mi-a fost dat să mai întâlnesc...în drumul de la Bucureşti spre Geoagiu-Băi, împreună cu Ileana, Laur şi Emilian, am râs şi am plâns deopotrivă, neînregistrând timpul care zbura pe lângă noi, împrumutând din buna noastră dispoziţie sau din tristeţea noastră.
Uneori, privirea Emmei cădea ca un stor peste ferestre, întunecând pentru o clipă lumina din ochii ei...Fantastic cum , povestind, această fiinţă mai avea putere să îşi ordoneze întâmplările...parcă , amnezia îi ascuţise simţurile şi mintea! Era în toată expunerea ei, o adevărată ordine , alambicată de paranteze şi acolade, căci întâmplările aveau o logică a lor şi de fiecare dată subiectele şi personajele se înmulţeau apărând firesc dintr-o întâmplare în alta...
Fascinaţi de harul ei de povestitor şi de grozăvia vieţii ei zbuciumate , nici nu am simţit când am ajuns la destinaţie...
Drumul pe valea Oltului era desprins dintr-un tablou mirific: munţii , în depărtare aveau vârfurile albe de zăpadă, pădurile se aplecau peste noi revărsând verdele crud cu mărinimie , iar Oltul curgea alene, aproape imperceptibil pe lângă serpentinele în ac de păr din drumul nostru...
Se aşternuse liniştea peste noi...fiecare era fericit că nu avusese parte nici măcar de un sfert din viaţa Emmei...Trebuia să termine de scris despre viaţa ei, despre anii petrecuţi în Israel, pentru un film, căci nu se puteau pierde atâtea trăiri, atâtea dezamăgiri, atâtea lovituri, atâtea lacrimi...
Maimuţa de mătase stătea liniştită împreună doar cu ea însăşi, uitându-se pe geamul maşinii spre nemărginirile cerului...soarele strălucea fierbinte peste frisoanele retrăirilor nefaste...Ca într-o rezervaţie cu animale pensionate pe caz de prea multă viaţă ne retrăsesem fiecare în carapacea lui , meditând la meandrele unei vieţi răstignite pe altarul hazardului şi al durerii...
Cine o fi responsabil de drumurile noastre? Poate noi, poate divinitatea, poate norocul, poate...
Până la urmă, suntem toţi fiinţe dificil de fixat în timp şi în spaţiu, aşa cum spunea Emma în titlul unei cărţi a ei.
Şi totuşi, când vrei într-adevăr ceva cu intensitate şi crezi , tot Universul conspiră la împlinirea dorinţei tale( Rodica Elena Lupu)
Ea, Emma nu a crezut, sau nu şi-a dorit să fie fericită? Nu cred! Cine nu vrea să fie fericit? Poate că s-a prăbuşit într-o gaură neagră sau a ieşit din timp...cine mai ştie?  

Referinţă Bibliografică:
Maimuţa de mătase / Violetta Petre : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 248, Anul I, 05 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Violetta Petre : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Violetta Petre
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!