CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

MAI RĂU CA-N JUNGLĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MAI RĂU CA-N JUNGLĂ 
  
Personaje: Răbdică = un individ ce a ales sa trăiască în sălbăticie, îmbrăcat jerpelit 
  
Ştirică = un tânăr reporter-tv de ştiri senzaţionale, îmbrăcat de Casa  
  
Modei 
  
Răbdică, protagonistul ai acestei inedite aventuri, a ales să trăiască rupt de civilizaţie, rupt de foame, de familie, de tot ce înseamnă confort modern, mâncare la promoţie, bere la PET, bancomate şi minute gratuite. 
  
Din plictiseală, individul rătăcit în junglă, simulează o vânătoare pentru masa de seară, iar de foame ronţăie o crenguţă cu rol de grisină. Şi dacă tot e în scenă, poate roade la întâmplare un cablu, un carton din decor, etc. 
  
Pe acest fond cu miros de senzaţional, apare cu viteză de emisiune, Ştirică- reporter tv, direct în habitatul lui, cu o deviere de două minute şi trei secunde faţă de fusul oral. Imprecizie nesesizată pe post.  
  
Cu voce tremurândă, Ştirică ne dă raportul şoptind şuierător în microfonul camuflat cu frunze de pătrunjel (asta a găsit în piaţă la urgenţă), despre situaţia zoologică a celui scrântit de soartă: 
  
- Bună seara, tuturor!... Sunt Ştirică TV şi vă transmit de la mare distanţă prin satulit imagini înnădite din jungla noastră cea de toate zilele ... Iată deci, imagini în premieră, cu acest zoo-cetăţean ce a luat hotărârea, cu mult timp în urmă ... cam de prin anii când jungla era junglă nu prăpăditul ăsta de tufăriş, plin de gunoaie, cu tigrii maidanezi şi muşte împăiate, hotărârea de a se rupe de civilizaţie şi de a trăi într-un ecosistem natural supravieţuind prin ceea ce-i dă pădurea. Ultimul individ sălbatic nu mai ştie ce-i ăla televizor, telefon, pix cu leduri,fermoar cu scârţ şi suzetă rabatabilă.  
  
Este departe de evenimentele lumii. Habar n-are că Nicoleta Luciu susţine o campanie anti-silicoane, iar Steau e campioană europeană. Este posibil să-şi fi uitat chiar şi limba prin aceste sălbatice locuri ...  
  
Dar, să ne apropiem să constatăm dacă animalul-om muşcă, latră sau vorbeşte ...  
  
Ştirică se apropie de sălbătăcios cu teamă şi i se adresă într-o engleză stricată: 
  
- Halău! A iam from Romenia, and hev să nau oat bazaconie eşti? 
  
- Ciunga, ciunga? Ai ciunga? 
  
- Jungla-jungla ... da,da..jungla ...  
  
- Mârrr!!... Huşşş!!...Huş cu stricăciunea aia de microfon! Îmi poluezi habitactul meu naturel. Zât la jungla parlamentară ! Acolo lătrat, nu eu. Gău oleacă mai la vale! 
  
- Vorbiţi româneasca englezită? 
  
- Fărcos, mai frend! Ginesc în mufa ta, că ori ai luat-o pe hogeac la fentă, ori eşti botanist uşchit? Nu vezi că sunt un român amărât parvenit în junglă?... Eu sunt Răbdică, persoană fizică ...  
  
-Şi eu Ştirică Tv, personal pe neve ... (cei doi fac cunoştinţă printr-un joc de mâini originar din obiceiurile străvechi ale tribului Facebook. Cum? Nu ştiu! Inventaţi!) 
  
-Şi acum, hai! Tireaz-o fentos pe arătură că-mi strici discaveri! 
  
- Limbajul junglei, ce vreţi!... În rest, e un sălbatic bun. Taie frunze, miroase urme, ţine rând la banane şi dă like la orice spasm. 
  
- Aha!... Ai maieu cu găurele, ai? Bagi sifoane şi mă cânţi pe făraş la elefanţi? 
  
D'asta-mi eşti, trompetistule? Băă ! Papagal crăcănat! Tu să n-o frigi cu mine pe felie la buleală! ... Sunt aici să mă înţeleg cu animalele, nu să boicotăm rasa. Şi vezi, că eşti pe teritoriul meu băi, mânuţă fiartă cu ferigă la cina pădurii ... Hai! Suflă-n lampă că-i curent destul ! 
  
- Dar, domnule sălbatic! Ce s-a întâmplat? Cum ai ajuns în aşa hal de junglă?... ca să zic aşa, ca reporter gradu' unu, clasa A, trei premii cu coroniţă şi un pojar în clasa a treia. 
  
Răbdică vede că treaba-i serioasă şi se conformează ca la un interviu adevărat. 
  
- Eu ... ăăă ... stimaţi telespectatori!... eu, aici de faţă cu domnu' reporter aflat încă viaţă ... eu sunt un junglărean serios, doamnelor şi domnilor civilizaţi!... şi am ajuns aici din motive civilizate într-o zi ...  
  
- Parcă într-o joi ... după ultimile informaţii ...  
  
- Flit căţeaua pe şiret!... Bravo, Ştirică ! Judeci! Eşti parfeu!... Băăă, luminiţă alterată ! Era într-o noapte. Cum aţi bunghit voi pe întuneric ce zi era? 
  
- Nu contează când aţi venit. Demult, tare demult - să zicem. Important de ştiut pentru public, de ce aţi venit în junglă? 
  
- Păi, pe prafu' ăsta de tranziţie unde vroia-i să o tirez? În Hawai? De ce am venit, ştiu. De ce n-am venit, nu ştiu. Dar, am venit să ştiu, de ce nu am venit mai mare să-mi cumpăr şi eu o casă dintr-un salariu de animal? 
  
- Sunt total surprins, stimaţi telespectatori! În viaţa mea de reporter, gradu' unu, clasa A, trei premii cu coroniţă, n-am ...  
  
- Ai uitat de pojar în clasa a treia! Dar, eu cred că era râie, că prea te mănâncă limba, băi premierule ! 
  
- ... n-am pomenit aşa interviu! 
  
- Eşti pe fasole, vere! Ai pardon la supapă şi sistolicu' găurit la vena barosană. Hai salcâm şi-un bambus verde, că-ţi dau eu brânci!... Să nu decartezi p'aici de frică că strici peisaju' şi mirosu'!... Măi, domnule Spilberg ! Aici în junglă m-am obişnuit din neam să mă adaptez situaţiei. Lăsaţi-mă în pace ! Sunt liber şi trăiesc bine ! 
  
- Interesantă adaptare!... Şi, în rest? Studiezi natura, cercetezi specii necunoscute?... Ştiu, eu!... 
  
- Aş vrea să-ţi spun ceva sau nu ceva să-ţi spun? De spus ceva am spus, când spun ceva de spus. 
  
- Vaai ! Cât de ... de ... junglăritist aţi filosofat!... 
  
-Pe bune, ar spune marele nostru înaintaş Tarzan în cartea sa “Gândirea Junglei”. În timp ce spărgeam seminţe de eucalipt, am făcut un studiu pe lei cu dobândă fixă şi am descoperit că trei sute de lei reuşesc să manânce într-o lună un pateu, trei ouă şi-o juma' de chiflă, având astfel întreţinerea saivanei plătită cât şi impozitu' pe răget la zi ...  
  
- Extraordinar ! Trei sute de lei ? Şi cum îi adunaţi ? Strigând ca Tarzan? 
  
- Bâr la smoală, Gigi!... Unde te trezeşti? În pădure? Dacă fac ca Tarzan îi pierd şi p'ăştia trei sute. 
  
- Şi alte descoperiri ... ce-aţi mai cercetat ? 
  
- Măi, Mogli! Văd că faci parte din regnul foamea-n gât şi habar n-ai ! Păi, aici în junglă e ca în lumea civilizată, tăticule! 
  
- (pe gânduri) Aha! D'aia –mi cere fufa mereu pensie alimentară ... (lui Răbdică) Fiţi mai explicit, să înţeleagă şi lumea civilizată ! 
  
-Ce mare expliceală trebe? În timpu' a 22 de ani cerceteală am descoperit că toţi cameleonii fac politică, adică îşi schimbă culoarea când le intră o ţeapă în ... coadă, hienele şi-au tras bănci iar maimuţele fac televiziune. 
  
-Şi animalele celelalte, ce fac? 
  
-Ies pe cărare şi urlă în haită: “Ieşi afară/Javră ordinară!”...Unde afară? În junglă?  
  
- (tremurându-i mâna pe microfon) Dar, cum supravieţuiţi? Ce mâncaţi? 
  
- Parleşti ca la Fixeală FM ! Eşti deja retoric, băi propter defect! Eu aici în junglă, mănânc în somn, mănânc încolo şi îndărăt, toată crăpelniţa. Încep cu sfârşitul şi termin la urmă. Noroc cu câte o mână de ajutor. 
  
- Primiţi şi ajutoare? 
  
- Eşti driblat pe fâşie, vere?... O mână de pasager de la câte un avion prăbuşit sau un picior de reporter-călător, plimbăreţ prin Neştiut de lume ... dar, cu o condiţie, să fie până-n 35 de ani. Sunt mai moi şi boi fără experienţă la fraierit în ciorbă. 
  
-(pauză de-o secundă în care Ştirică îşi revăzu viaţa) Pot să pun o ultimă întrebare? 
  
- Să nu fie lungă căci oboseşti muşchii şi zgârciul de pe tine! 
  
- Reporteri bolnavi infectaţi cu ştiri, mâncaţi? 
  
- Dacă sunt garnisiţi cu scandal şi le ies “porumbei” din gură, de ce nu? Îi înghit nemestecaţi seară de seară. Îmi creşte părul din nas şi adrenalina. 
  
- O să vă îmbolnăviţi! Deveniţi mai sălbatic decât sunteţi. 
  
- Devin vedetă băi, televizor cu lămpi! Ajung mare când ne mâncăm între noi ... . 
  
- Şi eu ... eu ce fac cu reportajul meu senzaţional ? 
  
-Hai, mânca-te-ar tata! Nu mai pune atâtea întrebări. O să putrezeşti pe tine de frică şi-mi strici apetitul ... (Răbdică îl apucă strâns de guler) ... Uşchea la tranşare! Te dau pe cablu şi te toc mărunt cu telecomada ... Mmmmm !! ce cină o să iasă cu tine! 
  
- (anemic) A-ju-tor ! 
  
- (îl îngână) A-ju-tor! Cine să te salveze? Sunt un milion prin copaci ce vor să-ţi ia locul ... .Hai! te dau prăjit pe sticlă ... şi cu microfonu-n gură !.... (ieşind cu el înfăşcat se adresează telespectatorilor) ... Staţi pe gulie că o să vă dăm caseta în reluare! Între-timp, înghiţiţi în sec ... o reclamă, o ştire, ceva ... Fiţi fomişti, că ţara geme de reporteri!... Hai mai-rar şi-o ştire proastă! Butonare bună la masă !  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MAI RĂU CA-N JUNGLĂ / Lică Barbu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 453, Anul II, 28 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Lică Barbu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lică Barbu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!