CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

MAI MULT DECÂT ARTĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MAI MULT DECÂT ARTĂ  

 

Doamnei Constanţa ABĂLAŞEI-DONSĂ la aniversare...  

 

Când am văzut prima dată desenele în tuş ale doamnei Constanţa ABĂLAŞEI-DONOSĂ, am rămas impresionat de ce aveam în faţa ochilor. Am început să mă documentez pentru a înţelege o artă care nu-mi era prea cunoscută. Astfel aveam să descopăr mai multe informaţii despre cineva care oferă lumii o altă imagine decât cea obişnuită. Căci nu e uşor să tragi contururi pentru delimita un obiect, un portret şi tot ceea ce ca persoana simplă nu prea concepi că se poate realiza.  

Constanţa ABĂLAŞEI-DONOSĂ este născută, crescută şi stabilită în Brăila, ca semn că nu-şi poate rupe originile de marii săi înaintaşi artişti. În acest oraş s-au născut mari scriitori şi artişti ai neamului românesc precum scriitorii; Panait ISTRATI, Mihail SEBASTIAN, Mihu Dragomir şi ca brăilean fiind şi regretatul academician Fănuş NEAGU. Din lumea artelor putem nominaliza şi pe; Hariclea DARCLE, Maria FILOTTI cât şi actorul Ştefan MIHĂILESCU BRĂILA.  

Am primit în dar de Crăciunul anului 2013 volumul ÎN UMBRA CUVINTELOR şi am rămas impresionat de conţinutul acestui volum. Sunt cuprinse doar comentarii destul de consistente despre alţi scriitori întâlniţi real sau virtual. Unul dintre cei incluşi în volum sunt şi eu Mihai LEONTE, un amic virtual al distinse artiste.  

Referitor la acest volum am remarcat altruismul distinsei Constanţa ABĂLAŞEI-DONOSĂ, pe care am rugat-o cu ceva vreme în urmă să-mi deseneze şi mie ceva. M-am trezit că-mi solicită adresa şi mă trezesc cu cele 4 desene A4 acasă. Am întrebat-o de cost şi mi-a răspuns sec; SUNT UN CADOU. Dintr-o convorbire telefonică mi-a spus că a donat parte multe din lucrările sale mai multor instituţii muzeale din România dar şi din străinătate, dovedind încă odată că dumneaei este o altruistă convinsă şi dovedită. Oare câţi alţi creatori de frumos pot dovedi astfel de altruism?  

Născută în luna de final de iarnă artista, căci o voi numi în acest fel, este mare iubitoare de flori. Remarcăm asta din numeroasele sale lucrări care evocă multiple tablouri cu diverse asemenea încântătoare plante. De fapt într-o creaţie poetică se auto defineşte ca fiind o floare din care desprinde multiple aspecte; http://confluente.ro/Poezie--Dragoste/Floare_s_eu_tu_esti_copacul_constanta_abalasei_donosa_1385658000.html  

 

Din volumul Constanţei ABĂLAŞEI-DONOSĂ am remarcat participarea la peste 45 expoziţii personale în România şi străinătate, şi la peste 140 expoziţii de grup. Asta înseamnă o implicare artistică de un înalt nivel. Nu am reuşit să prind între aceste rânduri decât puţine aspecte din tabloul prea vast al celei care azi 4 februarie 2014 îşi aniversează ziua de naştere. Voi avea doar satisfacţia de a mă alătura celor care o vor sărbători fie şi numai virtual.  

LA MULŢI ANI Constanţa ABĂLAŞEI-DONOSĂ. Să ne întâlnim şi la centenar...  

 

Articol de Mihai LEONTE din Moldova Nouă, Banat, România  

Referinţă Bibliografică:
MAI MULT DECÂT ARTĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1131, Anul IV, 04 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!