CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  
Autor: Magdalena Brătescu         Ediţia nr. 1293 din 16 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Magdalena BRĂTESCU - ZBOR ÎN CĂDERE – CARTE FRUMOASĂ, CINSTE CUI TE-A SCRIS !
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Citind placheta lui  
Solo Har „Zbor în cădere”  
Editura Familia 2014  
 
Poetul Solo Har are sensibilitatea unui nerv cu terminaţiile deschise, fiecare atingere exterioară îi poate produce durere. Cartea lui pare o galerie de tablouri impresioniste miniaturale în care tuşele, adăugate pe rând, sugerează diferite componente ale vieţii omeneşti. Exilul şi repatrierea sunt trecere de la înnoptare spre lumină, iubirea tinereţii are culoarea florilor şi a răsăritului de soare, nostalgia trecutului se asemuieşte cu “razele de sub nori”, bătrâneţea are nuanţele primăverii ofilite, tăcerea introspecţiei e incoloră, ca o absenţă dedicată sieşi, moartea însăşi îşi preschimbă negrul în alb, căci albul este mai nimic decât negrul, e hârtia fără scris, e harul nemaiîmplinit, e uniformizarea cu ceilalţi.  
 
Muzicalitatea sa lirică are ecouri de vioară, uneori capricios rămasă „fără arcuş” sau cu struna ruptă de deziluzii, zgomotele disonante din jur devin „murmur de scrum”, râsul e un dans stacatto în ritmul „boabelor de ploaie”, pe care bătrâneţea în slow motion se străduie să nu-l uite, păstrându-l întruchipat în şuieratul vântului în inimă. Cântul său e închinat fructului matur, împlinit. El înalţă „statuie dragostei... ca monştrii urletelor de şacali să nu se încumete să o dărâme”.  
 
O poezie decantată, sublimată în esenţele sale, devine summum-ul experienţelor filozofice de-o viaţă. Cititorul e uimit de adâncimea gândirii creatorului nepereche. El se adresează materiei indiferente, curge împreună cu ea spre infinit în amestec de veselie şi tristeţe, caută adevărul şi se caută pe sine, clocoteşte dorind să aibă mereu ceva de spus, încearcă faustic să oprească timpul în loc. Viaţa pentru Solo Har are trei repere: ea începe cu „durerea naşterii”, se termină „cu tainele mormintelor”, iar între aceste două limite se găseşte un singur mare adevăr, „fiorul iubirii”...  
 
În relaţiile sale cu semenii, prieteni, copii, persoane iubite şi chiar cu propria creaţie, Solo Har are sentimentul că-şi asumă riscuri. El se teme de oameni mai mult decât de moarte. Foarte emoţionantă căutarea „fărâmelor de omenie”, cel mai preţios dar şi din ce în ce mai greu de găsit... Până şi pe tovarăşa de viaţă o sfătuieşte să-şi caute „un om de omenie în caz că nu va răzbi singură.” În lumea creaţiei şi a creatorilor, cea împânzită de „auto-laude” ca baloanele de săpun, poetul ne împărtăşeşte că şi-ar dori metode tehnice pentru descoperirea precisă a „adâncimii minciunilor”.  
 
„Zbor în cădere” amalgamează decepţii, temeri, nostalgii şi tente de optimism, dezvăluind un poet-om, cu toate cele omeneşti şi artistice, dăruit cu HAR, după cum îl trădează şi numele. Poezia nu poate fi povestită, ea are o melodicitate, un ritm, o respiraţie şi un subînţeles care nu se poate transmite de către o terţă persoană, de aceea am ales să transcriu măcar un singur text pe marginea căruia cititorul ar putea medita la nesfârşit:  
 
Egali  
 
În trecere  
Murim o singură dată  
Cu luna-n oase  
Cu soarele sub pleoape, egali.  
 
P.S. Un cuvânt de laudă editurii pentru estetica plachetei şi lui Vladimir Strihan pentru delicateţea ilustraţiilor în peniţă care dovedesc un autentic talent artistic.  
--------------------------------  
Magdalena BRĂTESCU  
Bucureşti  
14 iulie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Magdalena BRĂTESCU - ZBOR ÎN CĂDERE – CARTE FRUMOASĂ, CINSTE CUI TE-A SCRIS ! / Magdalena Brătescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1293, Anul IV, 16 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Magdalena Brătescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Brătescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!