CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  
Autor: Magdalena Brătescu         Ediţia nr. 1263 din 16 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

SERIALUL DE TELEVIZIUNE „SULTAN SULEIMAN MAGNIFICUL”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Serialul turcesc „Sultan” subintitulat “Veacul magnific”, realizat de Tims Productions, face furori în 43 de ţări şi e urmărit de 200 de milioane de telespectatori. Dramele televizate sunt foarte populare în Turcia, ţară care exportă telenovele cucerind publicul şi câştigând averi de pe urma lor. Deşi o oră de filmare pentru un serial de calitate costă nu mai puţin de 100 de mii de dolari, anul trecut, exportul de soap opera a adus Turciei 130 de milioane de dolari!  
 
Unele seriale turceşti atrag mai mult femeile, altele au audienţă predilect masculină, dar au fost şi din cele cu tentă politică, ca Ayrilik care, descriind din punct de vedere musulman subiectiv viaţa palestinienilor sub ocupaţie militară israeliană, a stârnit valuri de proteste.  
 
Telespectatorii israelieni lipsiţi de prejudecăţi, amatori de suspens, aventuri de dragoste, istorie romanţată, interioare somptuoase, costume din mătăsuri, brocart, catifea, împodobite cu bijuterii montate în pietre colorate, peisaje sublime, scene de luptă şi interpreţi de mâna întâi, se vor delecta de duminică şi până joi, între orele 17 şi 19, urmărind canalul rusesc 9 HOT, cu traducere în limba ebraică.  
 
„Sültan Süleyman” are la bază viaţa sultanului cu cea mai lungă domnie din istoria Imperiului Otoman. Urcat pe tron la vârsta de 26 de ani, el a urmărit să construiască un imperiu mai puternic decât cel al lui Alexandru cel Mare şi să facă din armata turcă una invincibilă. Pe parcursul domniei sale de 46 de ani, faima lui de războinic şi de conducător s-a răspândit de la Est la Vest. Telenovela descrie intrigile din harem şi din palatul imperial Topkapî, cele mai multe întâmplări bazându-se pe ficţiune.  
 
În anul 1520, tânărul Süleyman află vestea morţii tatălui său şi a urcării lui pe tronul Imperiului, în timpul unei partide de vânătoare. În drum spre Palatul Topkapî din Istanbul, e însoţit de cel mai apropiat prieten al său, Ibrahim. Concomitent, din Crimeea, traversând Marea Neagră, pleacă o navă ce duce fete creştine ca daruri la acelaşi palat. Printre ele, se află şi Alexandra Lisowska, fiica unui preot ortodox ucrainean, răpită şi dusă cu forţa în sclavie de corsarii tătari din Crimeea, după ce i-au ucis întreaga familie şi logodnicul. Destinul o va aduce ca sclavă la palatul sultanului, pentru ca ulterior, devenind favorită şi născându-i fii, să-l determine pe Süleyman să o ia de soţie, fapt nemaiîntâlnit în istoria musulmană. Prin vărsare de sânge şi intrigi, ea va conduce alături de el, devenind faimoasă în tot Imperiul Otoman ca Hürrem Sültan (Sultana veselă), cunoscută în Europa ca Roxelana.  
 
Serialul îl prezintă pe Sultan (Halit Ergenç, un actor carismatic) consolidându-şi puterea, pedepsind prin execuţii pe vizirii corupţi, întărind statul de drept prin aplicarea legilor, primind diplomaţi străini şi pregătind armata pentru campaniile militare. Acţiunea se axează şi pe idile romantice, pe animozităţile dintre prima doamnă, mama primului născut (Nur Fettahoglu), pe rolul jucat în desfăşurarea evenimentelor de Valide, mama sultanului (interpretată magistral de Nebahat Çehre), pe legătura amoroasă a favoritei (Meryem Uzerli, nu îndeajuns de frumoasă şi nici de tânără, dar desigur fiecare cu gustul lui!) care intră şi iese din graţiile sultanului, pe iubirea dintre sora sultanului (Selma Ergeç, întruchiparea delicateţei) şi Ibrahim (Okan Yalabik, bine ales ca bărbat sentimental şi luptător abil).  
 
Telenovela a iscat vii controverse şi multe reclamaţii din partea telespectatorilor musulmani care au criticat lipsa de respect, indecenţa şi portretizarea lui Süleyman ca “hedonist”, susţinând că realitatea despre acest personaj este prezentată trunchiat. Consiliul Suprem al Radioteleviziunii din Turcia a primit 70 de mii de plângeri şi a cerut canalului Show TV să-şi ceară scuze în public pentru expunerea eronată a intimităţii unui erou al istoriei. Chiar şi primul ministru Erdogan a condamnat serialul afirmând că „prezintă tinerei generaţii istoria Turciei într-o lumină negativă.” Un parlamentar a ameninţat cu scoaterea înafara legii a producţiilor de acest gen care “falsifică figurile istoriei”. Au fost şi grupuri de islamişti şi de naţionalişti care au protestat în faţa studiourilor de producţie. Dar fără succes. Serialul continuă să fie foarte popular şi se bucură în mod constant de un nivel ridicat de audienţă.  
 
Deşi vine din Turcia cea ostilă Israelului, totuşi telespectatorii noştri, amatori de poveşti gen “1001 de nopţi”, pot spune “çok sevyorum!” adică, ne place foarte mult...  
------------------------------------  
Magdalena BRĂTESCU  
Bucureşti  
iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
SERIALUL DE TELEVIZIUNE „SULTAN SULEIMAN MAGNIFICUL” / Magdalena Brătescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1263, Anul IV, 16 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Magdalena Brătescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Magdalena Brătescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!