CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

M[NEANU VARVARA MAGDALENA, Colecţia de textile – port popular a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Catalog III.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Colecţia de textileport popular a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Catalog III.  

Ciupage din Zona Centrală.  

 

Varvara Magdalena Măneanu  

muzeograf  

 

Pentru studiul mai cuprinzător, care să releve şi aspecte specifice ale colecţiei de ciupage1, de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, formată din piese provenite în principal2din zona etnografică Mehedinţi, am propus o delimitare mai amănunţită a acesteia pe subzone şi microzone. Astfel Subzona Centrală, de care ne vom ocupa în continuare,după propunerea noastră, se întinde de-o parte şi de alta a axei trasate de calea ferată Vârciorova-Drobeta Tr Severin-Strehaia-Gura Motrului, cuprinzând aşezările din microzonele: Valea Coşuştei de la Ilovăţ în jos, Valea Huşniţei, Valea Motrului de la Broşteni în jos, dar cuprinde şi o parte din Câmpia înaltă a Bălăciţei de la Vânju Mare până la hotarul dinspre Dolj.  

Artefactele etnografice de port popular- ciupagele cuprinse în catalogul anexat, organizat în ordinea alfabetică a satelor, vor fi analizate în funcţie de subunităţile geografice- microzonele din care provin după cum urmează: Valea Coşuştea: Şişeşti, Căzăneşti, Corcova, Ciovârnăşani, Crăguieşti, Cernaia; Valea Motrului: Floreşti, Broşteni, Lupşa, Meriş; Valea Huşniţei: Prunişor, Balota, Bârzuica, Tâmna, Voloiac, Strehaia, Malovăţ, Husnicioara; Zona de Est(o parte din Dealuruile Jilţului, partea sudică) Greci, Grozeşti, Stângăceaua, Butoieşti, Gura Motrului, Brezniţa Motru.Colţul de Vest(Depresiunea Severinului), Jidoştiţa,Brezniţa Ocol, Lazu, Malovăţ, Şimian, Hinova.  

Studiul materilalului existent în colecţiile Muzeului Regiunii Porţilor de Fier relevă faptul că există multe sate care nu sunt reprezentate cu nici un artefacte3în colecţiile muzeului. În această situaţie formularea unei concluzii în cee ce priveşte identificare unor particularităţi ale ciupagului din asemenea aşezări sau chiar microzone, este greu de făcut. De asemenea, în cea mai mare parte, piesele achiziţionate din diferitele sate provin de la una sau două familii(fam. Ochea-Bărzuica, fam. Duicu-Malovăţ, fam.Sfetcu, Boescu-Izv.Bârzii, fam. Bosoancă, Teşilă-Crăguieşti) aspect ce ne permite să ne facem deocamdată o imagine generală asupra aspectului ciupagului dintr-o localitate sau alta. Dintre toate satele din Zona Centrală, ca număr de piese şi provenienţă, cel mai bine reprezentat este satul Greci(10 ciupage). Ca micro zonă etnografică cel mai bine reprezentată este Valea Coşuştei, urmată de zona de vest, Platoul Severinului, zona de vest, partea de sud a Jilţurilor 12, Valea Motrului 7 şi Valea Huşnişei 5. Rămâne cercertătorului posibilitatea de a descrie materialul etnografic existent din punct de vedere estetic, al ornamenticii, tehnicii decorului, compoziţiei decorative, cromaticii, să facă unele comparaţii cu piese aflate încă la deţinători,4locuitori ai satelor din această subzonă. Dat fiind faptul că Zona Centrală, până pe la mijlocul sec XX, a fost o placă turnanată a legăturii dintre Nordul Mehedinţiului, Plaiul Cloşani, Satele de sub munte, Transilvania şi satele din Câmpia Bălăciţei şi cele de pe Valea Dunării, după cum descrie şi C.D. Ionescu5Zona Centrală, în acelaşi sens se observă unele interferenţe, influenţe cu zone mai îndepărtate.  

În grupa celor 73 de ciupage din Zona Centrală(vezi Catalog-anexă) unele exemplare au fost destinate pentru o ţinută din zile de mari sărbătoari cu broderie amplă subliniată cu mărgele policrome, paiete şi fir metalic(P1150-Corcova, P1361-Corcova, P1842-Corcova, 228-Broşteni, P2544-Lupşa de Jos, P-1129Meriş, P1149-Meriş, P2594-Cremenea, P1126-Bărzuica, P1151-Cerveniţa, P1298-Butoieşti, P1132-Greci, P1231-Greci, P1242-Greci, P1157-Brezniţa Ocol, P234Brezniţa Ocol, P1228-Malovăţ, P1234-Malovăţ, P1790-Malovăţ, P1155-Izv.Bârzii, P1255-Lazu Malovăţ, P2610-Şimian)altele, pentru ceremonial nupţial, cu broderie simplă monocromă, cu fir metalic sau sârmă (P2472- Meriş, Broşteni, P2114-Cerveniţa, P1243-Malovăţ6). Există şi exemplare care nu sunt destinate neapărat unor situaţii de ceremonial deosebit dar care vădesc preocuparea pentru aspectul exterior al portului prin bogăţia decorului cum este cazul unor ciupage cu decorul monocrom, ales în război. ( P223- Şişeşti, P224-Şişeşti, P2721-Căzăneşti, P2722-Căzăneşti, P1174-Crăguieşti, P1209-Crăguieşti).  

În afară de o singură piesă (P2472)care se încadrează la tipul poncio, toate ciupagele se încadrează la tipul carpatic încreţit în jurul gâtului, iar din punct de vedere al compoziţiei decorative predomină mâneca tripartită.7Câteva ciupage păstrează elemente de veche tradiţie a croiului-altiţa separată( P1150, P1397, P2547, P1790)la altele se observă inovaţii recente remarcate şi în alte subzone ale Mehedinţiului ca încreţul colorat: mov, cu flori geometrizate, albastru, grena, roz(P2721, P2722, P1268, P228, P2544, P1151, P1378, P1379, P174, P1157, P1234,P1228, P1263, P1393), dar şi influenţe târzii din Câmpia dunăreană, remarcate de cunoscută cercetătoare Elena Secoşan: “altiţa amplasată sus pe umăr, încreţul fiind eliminat ca reminiscenţă inutil a vechiului tip de croi, (având doar rol decorativ), iar mâneca rămâne albă fără râuri”.8(P1311, P232).  

Nouă ciupage destinate unui costum de sărbătoare au mâneca dintr-una, largă la capăt decorată fie cu rânduri de motive decorative florale, vegetale mărunte(P1149, P2594, P1155), fie cu rânduri de motive florale mai mari(P1129, P2114, P1132) sărite(P1242) sau nu(P1129) sau în tablă(P1126, P1298).  

Până în prezent se desprinde ideea că ciupagele din Zona de Mijloc a Mehedinţiului, în principal, sunt din prima jumătate a sec XX, destinate unor ţinute de sărbătoare sau mare fast, majoritatea au mâneca tripartită şi altiţă- elemnt de veche tradiţie, mânecile sunt ample, largi la capăt, unele cămăşi sunt despicate la piept foarte adânc sau până la brâu, caracteristică surprinsă de Elena Secoşan pentru ciupagul de Mehedinţi9.  

Identificarea şi studiul materialului din această parte a Mehedinţiului, aflat în teren, ca şi a grupei de piese de port înrudită cu ciupagul-cămaşa întreagă, a ciupagului din Zona de Sud, va releva noi aspecte generale ale ciupagului de Mehedinţi sau particulare pentru diferitele microzone ale acestuia.  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
M[NEANU VARVARA MAGDALENA, Colecţia de textile – port popular a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Catalog III. / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1105, Anul IV, 09 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!