CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

M. Cinta Montagut, Naturaleţea emoţiei*
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

M. Cinta Montagut  

 

NATURALEŢEA EMOŢIEI*  

 

 

Nu e uşor să întâlneşti în poezia contemporană combinaţia dintre profunzimea gândului, căutarea senină a sensului existenţei şi emoţia sinceră, exprimate într-un limbaj clar, direct şi extraordinar de nuanţat. Poezia lui Eugen Dorcescu, în cartea sa Las elegías de Bad Hofgastein**, conţine toate aceste elemente, care o convertesc într-o poezie adevărată, dat fiind că în ea pulsează o autenticitate şi o voce, care, din cea mai adâncă intimidate, sunt capabile să ne vorbească despre inevitabila pierdere şi despre muşcătura durerii, fără a cădea vreodată în lacrimi şi în sensiblerie .  

Pierderea pe care ne-o istoriseşte Dorcescu este cea a mamei, a cărei “absenţă” se preschimbă într-o “prezenţă mult mai cruntă şi mult mai greu de suportat”, pentru a prelua chiar cuvintele poetului. Mama a devenit tăcerea ce pare a prinde viaţă în frunzele purtate de vânt pe deasupra mormântului. Acele frunze, moarte şi ele, ce zboară şi dispar, spre a lăsa o dâră în memorie şi spre a exista, astfel, dincolo de strălucirea pe care au avut-o. Moartea invadează totul, până şi peisajul, copleşit de tristeţe, şi el, sub privirile călătorului în toamnă.  

Toamna de-acum trimite la alte toamne, când mama trăia şi se plimba alături de poet, murmurând versuri din Eminescu. Poemele sunt pline de timp, ieri şi azi, un azi devenit fărâme ce se scurg printre degete. Mama este timp, trece puţin câte puţin, fiindcă, aşa cum ni se spune, “El padre murió en una/ única fecha./ La madre muere/ cada dia”. (“Tatăl a murit o/ singură dată./ Mama moare în/ fiecare zi”).  

Poetul se află în vacanţă în Alpi când are loc pierderea şi peisajul alpin serveşte de contrapunct tristeţii, acelei evadări fictive din durată, experimentată de noi toţi măcar o dată : după un şoc, precum moartea, receptăm cele mai mărunte detalii, vedem ceea ce n-am fi văzut dacă moartea nu ne-ar fi bătut la uşă: femeile pregătind “masa sfinţită”, profilul soţiei, aurit de soare, picurarea cerii... Poezie directă, sigură, în unele momente cvasi-axiomatică, desluşindu-ne un adevăr profund, a cărui exactitate o putem împărtăşi cu toţii: “Yo no ceso de/ estar vivo./ La madre no cesa/ de morir”. (“Eu nu-ncetez a/ fi viu./ Mama nu-ncetează/ să moară”).  

Timpul ca drum, amintirea ca imbold şi deplina conştiinţă că suntem un lanţ ce vine din urmă şi se proiectează spre viitor, spre un viitor care, lent, ne răpeşte ceea ce iubim mai mult, pentru a ne transforma şi a ne face să înţelegem unde se află ceea ce numim fericire.  

Să-i mulţumim lui Eugen Dorcescu pentru această lecţie de profundă simplitate şi emoţie autentică.  

 

_________  

*Text tradus din limba spaniolă. Preluat, cu acceptul autoarei şi al revistei, din El Perseguidor. El vuelo de Ícaro, Tenerife, Spania, 17 noiembrie 2013, p. 4.  

 

** Eugen Dorcescu, Las elegías de Bad Hofgastein – Elegiile de la Bad Hofgastein, ediţie bilingvă, Traducere şi prefaţă: Coriolano González Montañez; Text Coperta a IV-a: Andrés Sánchez Robayna; Coperta I: Fernando Sabido Sánchez – “Cristales del crepúsculo”, pictură abstractă, Editura Mirton, Timişoara, 2013.  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
M. Cinta Montagut, Naturaleţea emoţiei* / Eugen Dorcescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1093, Anul III, 28 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Eugen Dorcescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Dorcescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!