CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

Lupul singuratic
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lupul singuratic 
  
La şapte decenii de viaţă am învăţat ce este umilinţa şi am văzut că este bine. Nu mă umilesc în faţa cuiva, ci a propriului idol. Unii m-au numit, cred, cu dragoste, lupul singuratic. Ca lupul de stepă, al lui Hesse. Lupul inspiră forţă, rezistenţă, curaj, nu se gândeşte că trebuie să inspire teamă. Cred că teama este a lui, teama de neant. Spre deosebire de câine, lupul nu plânge, nu lăcrimează. Esenin a scris - pokatilis glaza sobacii zolotymi zviozdami slioz, adică s-au rostogolit din ochii căţelei lacrimi ca stelele de aur( stăpânul i-a înecat puii). Am plâns şi eu citind acest poem, mă bucur că pot citi şi în rusă fără a fi kaghebist, că omul prost crede că orice iubitor de literatură rusă este un potenţial kaghebist. Dar George Lesnea? Cel care l-a tradus pe Esenin. În fine, merem weiter. Pe de altă parte a fi lup înseamnă să nu mai iubeşti întâlnirile, convorbirile telefonice îndelungate cu prietenii, cunoscuţii, să e.viţi întrunirile, conferinţele, televizorul, să citeşti numai anumite cărţi, etc. În schimb am timp să visez, să scriu, despre ce? Despre moarte şi viaţă. În vecinătatea morţii, viaţa pare tot mai interesantă. Cred că şi lupul de stepă ştie asta. El a văzut cum noaptea se sărută cu lumina. A auzit tăcerea altor lupi, o, disperantă nepăsare. Vorbind fără cuvinte sau în limbi uitate. Se simte majestuos în propria singurătate. Nici ţel, nici capăt, lupus eternel. Dar lupusul este o boală de piele. Nu ştiu cum s-a nimerit. Weiter. Există nebunia liniştită, vecină cu moartea. O suferinţă care nu mai doare. În amintiri se nalţă stânci înalte, de bazalt. Pe ele şi mai sus, castelul. Acolo sunt închise sufletele vechilor seniori. Seniorii sângeroşi, mai răi ca lupii. Se aude muzică. Le cântă foştii lor supuşi, de mult pieriţi. Foşti trubaduri. Iar dansul blândelor fecioare cu rochii largi subţiri , de borangic revine-n vechile săli goale. Seniorii le privesc cu ochii reci,nici foame, nici pasiune. Sunt de piatră. Iar lupul tremură de indignare, compasiune. Urmează ţipete dezordonate de lilieci bolnavi de întuneric şi miasme. Vin priculicii ce înveselesc castelul. Şi lupul urlă lung de groază , gelozie. Dar poţi sări pe stânci? E nebunie. Două cadrane – ochii lupului, în ele trece timpul. Se mută Soarele în casa Lunii, vai, se mută. Se nasc noi stele lacome de lapte. Tihna s-a dus. Vorbeşte inima cu infinitul. Şi unde-i Dumnezeu? Pare păgân şi visu-acesta. Un biet brahman se roagă-n răsărit. Din mări sar peşti, rechini, balene albe. Priveşte lupul de pe mal, ar vrea să calce apa. Vântul viclean rămâne de neînfrânt. Acesta este capătul însingurării. Nici stepa nu-l încape, nici pământul. Zâmbeşte astrul lunii, ştie el ce ştie. De oameni s-a desprins la mii de leghe. Şi lupul îl priveşte trist. El urlă, în jurul său sunt infirmierii cu seringi şi funii.  
  
BORIS MARIAN 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lupul singuratic / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1072, Anul III, 07 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!