CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 103 din 13 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

LUMINIŞURI - CU GÂNDUL ŞI SUFLETUL SPRE ROMÂNIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În faţa mea se află un volum de excepţie – „LUMINIŞURI” al distinsei prof. Elena Buică, o autoare prolifică (fiind a cincea carte publicată) care prin măiestria condeiului mă poartă prin locuri exotice, peste ţări şi mări, dar inima i-a rămas acolo unde a văzut lumina zile, comuna Ţigăneşti din Telorman.  
  
Fiindcă am avut onoarea şi fericirea s-o cunosc anul trecut, mi-am zis că trebuie să aflu cât mai multe despre cea care, cu zece ani în urmă, pleca să-şi urmeze fiica în Canada, ţara unde trieşte, scrie şi se bucură alături de cei dragi, şi deschizând la pagina 145 dau de „Nebuniile tinereţii” din care constat că formarea Elenei ca om a avut loc sub impulsl unui elan generos cu dăruire de sine şi a iubirii neţărmurite pentru semeni. Sinceră în destăinuiri, aflu că înţelepciunea a căpătat-o după ani buni de muncă, studiu, căutări, încercări, eşecuri (pierderea soţului), şi iar a luat totul de la capăt până lustruirea pietrei preţioase a capătat strălucirea de sine, iar împlinirea i-a venit ca un cadou pe care-l aştepţi de sărbători, o încununare a zilelor şi nopţilor petrecute la masa de scris pentru editarea „Cărţii vieţii”. Descrierile locurilor pe unde au purtat-o paşii ne-o arată ca pe o fiinţă sensibilă şi iubitoare de frumos.  
  
Fie oraşul Oradea unde şi-a început activitate ca profesor de Limba şi Literatura Română, Bucureştiul, Toronto, Paris, Kipering... citadele impunătoare prin arhitectura construcţiilor, parcurilor şi străzilor, păstrătoare de cultură seculară..., dar tot mai luminos îi apare satul Ţigăneşti. Atunci când ridică voalul amintirilor ce s-a aşezat de mulţi ani peste ţinutul de basm al copilăriei acoperind într-un con tainic al sufletului: bucuriile, tristeţile, înflorirea sau decăderea aşezării dragi inimi ei (pe perioade scurte), căci voinţa şi vigoarea din anii tinereţii mai scăzuseră, văd cum ne înfăţişează într-un tablou fantastic... figurile sătenilor iubiţi, oameni chibziţi şi harnici, iubitori de cîntec şi joc, păstrători de port popular şi tradiţii nemuritoare.  
  
În trupul acestei fiinţe vii în care, prin puterea şi vrajea cuvintelor îmănunchiate în fraze armonioasem, găsim recunoştinţa autoarei faţă de prieteni dragi, editori, oameni de înaltă omenie... cu chemare şi dăruire întru slujirea slovei româneşti: George Roca, Dumitru Puiu Popescu, Artur Silvestri căruia îi şi dedică volumul de faţă, Lygia Diaconescu, Vasile Şoimaru, Ovidiu Creangă cel sfătos, Mariana Brăiecsu, Cezarina Admescu, Ion C. Hiru, George Baciu, Paula Romanescu, Paul Polidor şi mulţi alţii. Cu toţii i-au întins o mână prietenească, au primit-o cu braţele deschise în „marea familie” încurajind-o permanent şi făcând-o să uite că „dezrădăcinarea” care era foarte dureroasă pentru o femeie sensibilă ca ea la anii maturităţii. Aceşti fraţi de ideii i-au preţuit talentul şi au admirat-o pentru nobleţea de care a dat dovadă în contactele pe care le-a avut în aceşti ani plini de încercări şi succese mulţumitoare.  
  
Alături de aceşti oameni minunaţi (în Româniua ori pe meleaguri străine) Elena Buică a simţit că-i iubită şi apreciată, iar dumneaei a sădit pentru fiecare (în luminişuri magnifice) câte-o floare aleasă pe care le-a dăruit-o prin cuvinte alese, aşezate în etajera unor capitole de excepţie, mulţumindu-le pentru dragostea lor dezinteresată.  
  
Ce-mi place mai mult la Elena, este optimismul ei, tinereţea cu care calcă înainte fără să-i pese că vremea se tot cerne peste noi şŞtie foarte bine că prin scris rămâne mereu tânără... şi la minte şi la trup, prilej minunat de-ai spune: LA MULŢI ANI!  
  
Elena, să-ţi dea bunul Dumnezeu condei de atgint, slove aurite, înţelepte şi pline de iubire... care să-ţi însoţească şi următoarele creaţii.  
  
Fiindcă ştiu că tu poţi înţelege zâmbetul florilor, alintul razelor stelelor cu noroc şi glasul vântului, atenţie: un DOR tulburător îţi va şopri din Telormanul tău iubit că te aşteptăm să vii şi să respiri aerul Ţigăneştilor dragi. Sunt convins că saorele va roşi de emoţie când vei primi sărutul nostru prietenesc, ca răsplată binemeritată pentru un minunat dar ce ni l-ai făcut înainte de Sfintele Paşti – „LUMINIŞURI”. 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
LUMINIŞURI - CU GÂNDUL ŞI SUFLETUL SPRE ROMÂNIA / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 103, Anul I, 13 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!