CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Lucrările-licurici ale Cristinei Lauric
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis recent expoziţia personală de artă digitală, cu genericul „Geometria luminii”, realizată de Cristina Lauric. 
  
Imagini înzestrate cu proprietăţi luminoase 
  
Expoziţia, care etalează un număr de 37 de lucrări de colaj digital (digital collage), lucrări în care imaginea este înzestrată cu proprietăţi luminoase, cu posibilitate de vizualizare în sistem dual-view 8 ore pe întuneric, este, aşa cum a remarcat criticul de artă ieşean Valentin Ciucă, „o premieră la nivelul întregii Moldove”. Cristina Lauric, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (promoţia 2005) şi a Masteratului de Arte vizuale, design şi imagine publicitară asistate de calculator din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (2007), este în prezent doctorand în domeniul Artelor Plastice şi Decorative (subdomeniul Arte Vizuale) la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. A fost eleva maestrului Dumitru Rusu, la secţia de pictură a Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, şi şi-a început activitatea expoziţională din anul 2002, participând până acum la peste 40 de expoziţii organizate în ţară şi în străinătate şi obţinând mai multe premii la concursurile de pictură, grafică şi artă decorativă.  
  
O expoziţie care a depăşit cadrul unei manifestări obişnuite 
  
Vernisată în ziua de sărbătoare a Bunei Vestiri, cu doar câteva zile înaintea aniversării zilei de naştere a artistei, expoziţia de la City Gallery a depăşit cadrul unei manifestări obişnuite prin ineditul formulei de expresie artistică şi printr-o serie de surprize menite să sporească gradul de receptare. Este vorba, pe de o parte, de marcarea cu accent sacru a zilei de sărbătoare prin expunerea celor două icoane-goblen („Madona cu struguri” şi „Sf. Petru”) realizate de d-na Nadia Boiechko, soţia Ex. Sale consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, şi, pe de altă parte, de momentele recitative şi muzicale susţinute de Dumitru Grumăzescu (celebrul colecţionar ieşean, proprietarul Galeriilor Anticariat), d-na Nadia Boiechko şi tânăra flautistă Claudia Pană. 
  
Vise cromatice realizate cu ajutorul computerului  
  
Un vernisaj în care rolul de moderator a fost asumat de artista plastică Ana-Maria Ovadiuc, preşedintele Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), vernisaj la care criticul de artă Valentin Ciucă a subliniat prezenţa unui public „absolut special, alcătuit din oameni care au capacitatea să viseze” în preajma „viselor nocturne” ale Cristinei Lauric. Vise cromatice realizate cu ajutorul computerului, „care poate crea lumi paralele”, lumi care permit „evadarea în spaţiul ficţional”.  
  
Lucrări care au corporalitatea unor tablouri obişnuite, dar în care, pe întuneric, sclipeşte lumina emanată de un polimer special. 
  
„Arta este o cale spre lumină” 
  
Un polimer care, aşa cum a spus Emil Grecu, directorul general al companiei Startonight Industries (firmă care dezvoltă un concept revoluţionar realizând şi comercializând produse cu efecte luminiscente), „are proprietatea de a se încărca energetic atât de la lumina naturală, cât şi de la cea artificială”. Subliniind genericul expoziţiei „Geometria luminii” şi apreciind faptul că „arta este o cale spre lumină”, Emil Grecu a precizat că firma pe care o conduce colaborează deja cu mai mulţi artişti din România, dar şi din Spania şi Canada. 
  
„Frânturi din gândurile, visele şi frământările mele interioare” 
  
Lucrările Cristinei Lauric care, aşa cum observă Valentin Ciucă „conţin elemente disparate din lucrările ei anterioare” („dar care au o logică în contextul ansamblului”) constituie o formă de „nostalgie recuperatoare”, nostalgie prin care artista „îşi recuperează creaţiile într-o variantă inedită”. Sunt lucrări realizate într-o „tehnică revoluţionară”, care „reformulează criteriile estetice”. Lucrări care exprimă, aşa cum a declarat la final cu emoţie Cristina Lauric, „frânturi din gândurile, visele şi frământările mele interioare, compoziţii metaforice care creează o atmosferă lirică”. Sunt lucrările-licurici ale Cristinei Lauric. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lucrările-licurici ale Cristinei Lauric / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 90, Anul I, 31 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!