CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

D E S T I N E
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
D E S T I N E  
  
- episodul 1 -  
  
 
  
Este un început de iunie frumos, cu soare și căldură moderată. Se preconizează temperaturi mari, cu arșiță și secetă. Deocamdată, grădina zâmbește încărcată de verdele bucatelor, care așteaptă pârguirea, iar mireasma florilor, îndeosebi a crinilor, te îmbată și îți dă o stare de euforie, vrednică pentru viața idilică de la țară. Liniștea tronează peste tot, poate un lătrat de câine sau un măcăit de rațe, care se zbenguiau în râul din spatele grădinii, mai rupea această tăcere, care te îmbia fie la somn, fie la visare.  
  
Laura privea pe geam pierdută, cine știe pe unde-i zburau acum gândurile? Și deodată, întreaga pace se cutremură de izbitura porții, trântită la perete, cu o furie care zdruncină până și geamurile. Nicolae intră plin de venin și furie și începu să înjure printre dinți şi să urle ca un nebun:  
  
- Morții mă-tii, m-am săturat de tine și amenințările tale, uite ușa, pleacă odată, dispari de aici și să nu te mai văd în fața ochilor, ce crezi că sunt eu, un nimeni, ca să mă tot ameninți? Nu-ți mai place viața cu mine? Valea, drum bun și cale bătută!  
  
Era băut bine și făcea spume la gură de furie şi, pentru că nu și-o vărsase toată, puse mâna pe o farfurie, deschise fereastra către curte și începu să arunce rând pe rând tot ce găsi pe masa frumos aranjată pentru prânz. Și, ca să fie tacâmul complet, luă oala cu mâncare de pe plită și zvârrr și cu ea lângă toate celelalte. Totul făcea un zgomot asurzitor, iar înjurăturile nu mai conteneau.  
  
Laura înlemnise, amuțise şi nu reacționă în vreun fel de teamă că l-ar fi ațâțat și mai rău pe Nicolae. Ionuț stătea neclintit într-un colțișor și nu știa ce să facă, urmărea cu ochi speriați întreaga scenă și se temea să se mişte sau să zică ceva. În căpșorul lui se frământau o grămadă de întrebări...oare mami o să plângă, oare tati o s-o bată? Dacă mami lui o să plângă, el o s-o mângâie, o s-o ia în brațe și nu o va lăsa să mai fie tristă, doar este mărișor, are aproape cinci anișori și poate să aibă grijă de ea, așa cum și ea a avut grijă de el când era bolnăvior, sau când s-a lovit la picior și a curs mult sânge, sau când a visat urât și mami lui a venit, l-a luat în brațe și a alungat visele rele și urâte.  
  
În mintea lui se zbăteau atâtea și atâtea gânduri triste, asistase de multe ori la astfel de scene, dar niciodată tati nu a aruncat mâncarea pe geam. Și acum ce o să mai mâncăm?  
  
Ionuț era frumos, ca un înger, cu ochii lui albaștri de nu – mă - uita, cu părul ca spicul grâului și cu obrăjorii bucălați și trandafirii. Cu ochișorii lui mari, adumbriți de gene lungi și frumoase, mereu dornici să vadă și să știe, te cucerea de la prima vedere. Era o minune, un dar dumnezeiesc, era sufletul Laurei, iubirea ei, viața ei. Pentru el merită să îndure de toate, dar oare era drept să-l supună și pe el la astfel de deziluzii? Mereu se întreba dacă a făcut bine să îndure și să accepte acest martiriu, această căsnicie haotică. Își repeta mereu că o să mai crească Ionuț și atunci o să se poată desprinde de aici, să lupte pentru el, dar și pentru ea, pentru viața lor. Sigur, Dumnezeu îi va da putere și să o ia de la început, doar ea și Ionuț, fără Nicolae care i-a zdrobit inima și i-a călcat toate sentimentele în picioare  
  
După ce-și vărsase veninul, Nicolae plecă, tot înjurând printre dinți, descărcându-și năduful pe biata poartă.  
  
Laura se dezmetici abia când auzi poarta trântindu-se, zguduind casa până în temelii. Simți mânuțele lui Ionuț cum o înconjoară, îi simți tremurul și îi văzu ochișorii unde lacrimile stăteau gata - gata să izbucnească. Îi luă căpșorul bălai în palme și începu să-i sărute frenetic fiecare părticică, păr, ochi, obrăjori, mânuțe, era puiul ei, odorul ei, sufletul și viața ei. Va pleca, îl va lua și nu se va mai întoarce aici sub nici o formă, niciodată. Ionuț se agăță de gâtul ei fericit și o strângea tare, tare de tot, era mami lui și numai a lui. Își lipi obrăjorul de al ei și îi șopti:  
  
- Mami, eu te iubesc până la stele!  
  
Lacrimile începură să curgă șuvoi din ochii frumoși și atât de triști ai Laurei. Încercă să-și stăpânească suspinele care puseră stăpânire pe ea din belșug, dar amalgamul de sentimente care-i bulversau sufletul erau mai puternice. Își strânse cu putere în brațe puiul, își șterse cu dosul palmei lacrimile, care, încăpățânate curgeau și îi zâmbi acestui suflet nevinovat, care o diviniza. Ionuț zâmbea, era fericit în brațele mamei, nu-i mai era teamă de tati și nici de nimeni altcineva, mami era cu el. Începu să sporovăiască vesel și să o bombardeze cu întrebări, teama și tristețea dispărură ca prin farmec.  
- va urma -  
Referinţă Bibliografică:
D E S T I N E / Luchy Lucia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1943, Anul VI, 26 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Luchy Lucia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luchy Lucia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!