CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Omagiu >  
Autor: Loredana Ionaş         Ediţia nr. 747 din 16 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Loredana IONAŞ - ZIUA CULTURII NAŢIONALE – OMAGIU EMINESCULUI – „CE-ŢI DORESC EU ŢIE...”

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omagierea „Luceafărului” poeziei româneşti a devenit o datorie de onoare, pe care locuitorii de pe Crişul Repede o respectă cu sfinţenie, an de an, atât la naşterea acestuia, în 15 ianuarie, cât şi în 15 iunie, când marcăm trecerea sa în eternitate. Ieri, la Oradea, au fost organizate mai multe manifestări omagiale dedicate poetului Mihai Eminescu, la împlinirea celor 163 de ani de la naştere.  
 
Manifestările au debutat la statuie  
Legea nr. 238 din anul 2010 a consfinţit ca, în fiecare an, în data de 15 ianuarie, să se sărbătorească Ziua Culturii Naţionale. În luarea deciziei, a contat faptul că 15 ianuarie este data la care s-a născut Mihai Eminescu. Chiar înainte ca această lege să fi fost promulgată, ziua de 15 ianuarie a fost celebrată, în fiecare an, la Oradea, aşa cum se cuvine. S-a întâmplat şi ieri, la statuia poetului, unde Asociaţia cultural civică „Pro România Europeană” , condusă de prof. univ. dr. Ion Zainea, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, a organizat, de la ora 11.00, un program cultural dedicat împlinirii celor 163 de ani de la naşterea poetului. Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Cornel T. Durgheu, care i-a introdus pe cei prezenţi în universul liric eminescian, recitând câteva versuri din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, după care a făcut o scurtă prezentare a Asociaţiei ”Pro România Europeană”, care s-a înfiinţat în urmă cu un an, pe 24 ianuarie. Asociaţia îşi propune promovarea culturii, credinţei, istoriei şi tradiţiilor poporului român, a consensului naţional, a solidarităţii şi unităţii românilor de pretutindeni, precum şi a valorilor din spaţiul Uniunii Europene: respectul pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, stat de drept, respectarea drepturilor omului, inclusiv a minorităţilor.  
 
Eminescu şi Oradea  
În continuare, a luat cuvântul Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, care a vorbit despre importanţa existenţei în Oradea a unei statui închinate lui Eminescu, precum şi despre relaţia indirectă a poetului cu oraşul nostru. Potrivit acestuia, între Eminescu şi oraşul nostru a existat, peste timp, o legătură spirituală specială, stabilită de Iosif Vulcan, cu toate că la debutul eminescian în „Familia", din 1866, revista apărea la Pesta. S-a creat, astfel, această relaţie simbolică Eminescu-Oradea, şi chiar dacă nu sunt dovezi că poetul s-ar fi oprit vreodată în oraşul de pe Criş, el s-a oprit în paginile Familiei. O intervenţie aplaudată de cei prezenţi a avut şi profesorul Ioan Baba Armănescu, care a afirmat că din cei 163 de ani, câţi se împlinesc de la naşterea poetului, 147 sunt legaţi de Oradea. „Eminescu a fost în mijlocul nostru tot timpul existenţei noastre. Sperăm că acea scânteie, care a apărut atunci, ne va lumina şi în continuare”, a menţionat profesorul Ioan Baba Armănescu. La fel de emoţionante au fost şi momentele celorlalţi invitaţi: preotul Mircea Ghitea, actriţa Zentania Lupşe-Lakatoş, conf. univ. dr. Dana Sala, scriitorul Vasile Ilica, col. (r) Carţiş şi doamna Maria Haiduc, care, prin cuvânt şi vers, i-au adus un omagiu poetului nepereche.  
 
Elevii, prezenţi în număr mare  
Programul a continuat la statuia lui Iosif Vulcan, cu depuneri de flori şi jerbe de flori, nu înainte ca scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzelui Memorial „Iosif Vulcan”, să le adreseze câteva cuvinte elevilor prezenţi. „E bine că trecem de două ori pe an pe la statuile lui Eminescu şi Iosif Vulcan. Bine ar fi să mai umplem, din când în când, şi bibliotecile, pentru că adevărata cultură naţională se face în bibliotecă”, le-a spus scriitorul Ioan F. Pop tinerilor. El a menţionat că Iosif Vulcan este scriitorul fundamental al culturii române, care a îmbogăţit şi înfrumuseţat limba pe care o vorbim astăzi, şi că existenţa Muzeului Memorial „Iosif Vulcan” se datorează debutului lui Eminescu în paginile revistei „Familia”, la 1866. „În fiecare an, îi aşteptăm pe iubitorii de literatură să-şi amintească valorile noastre literare fundamentale, chiar printr-un mic gest de aducere aminte, dar, evident, cultura română se omagiază în fiecare zi, şi nu doar în anumite răstimpuri. Noi avem, astăzi, o cultură română, tocmai pentru că ieri am avut o cultură română. Sperăm să avem şi mâine”, a mai spus Ioan F. Pop. Au urmat depuneri de flori şi jerbe de flori din partea celor prezenţi, cea mai numeroasă participare fiind a elevilor din clasa a X-a F de la Colegiul Naţional “Iosif Vulcan”, însoţiţi de profesoara Claudia Krenek, precum şi a celor din clasele a IX-a B şi a VI-a A, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, însoţiţi de profesoarele Daniela Duma şi Ramona Tătar. „Am venit pentru a depune o coroană în memoria celui care a avut o contribuţie esenţială în traseul devenirii spirituale şi literare a lui Mihai Eminescu. Venim, în fiecare an, la această manifestare, Iosif Vulcan fiind patronul spiritual al şcolii noastre”, ne-a declarat profesoara Claudia Krenek.  
 
One-man show cu Eugen Ţugulea  
Omagierea marelui poet a continuat, de la ora 16.00, la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”, în organizarea Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea (AFOREO). Evenimentul, intitulat "De-or trece anii...", s-a desfăşurat în Sala Amfiteatru a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", la care au participat toţi cei care iubesc poezia lui Eminescu. Seara, la Filarmonica de Stat Oradea, pentru aproape o oră, actorul Eugen Ţugulea i-a purtat pe cei prezenţi prin universul mirific al versurilor eminesciene, evenimentul fiind organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, în parteneriat cu Teatrul "Regina Maria", Filarmonica de Stat Oradea, Revista "Familia", Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul "Iosif Vulcan". Înainte de începerea spectacolului, intitulat "Porni Luceafărul", orădenii au putut admira, în foaierul Filarmonicii, câteva medalii dedicate poetului, aflate acum în colecţiile Muzeului "Ţării Crişurilor", donate de pasionatul colecţionar Constantin Mălinaş. După spectacol, cei prezenţi s-au deplasat la statuia poetului din Piaţa Independenţei, unde au depus jerbe şi buchete de flori.  
 
Loredana IONAŞ  
15 ianuarie 2013  
Oradea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Loredana IONAŞ - ZIUA CULTURII NAŢIONALE – OMAGIU EMINESCULUI – „CE-ŢI DORESC EU ŢIE...” / Loredana Ionaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 747, Anul III, 16 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Loredana Ionaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Ionaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!