CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Amintire >  
Autor: Loredana Ionaş         Ediţia nr. 672 din 02 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Loredana IONAŞ - POETUL ŞI ISTORICUL IOAN ŢEPELEA A FOST OMAGIAT

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prof. univ. dr. Ioan Ţepelea a fost omagiat miercuri, 31 octombrie, la Cercul Militar din Oradea, în cadrul unei activităţi comemorative, intitulată „Ioan Ţepelea 1949-2012", organizată de familia regretatului om de cultură. Invitaţi speciali la eveniment au fost poeţii Jean Poncet, din Marsilia, Franţa, şi Horia Bădescu, din Cluj. Moderator a fost col.(rez) Dan Poinar, care a fost prieten al poetului.  

Dan Poinar a evocat perioada în care Ioan Ţepelea, în calitate de şef al Cercului Militar, a generat o serie de manifestări culturale care au pus Oradea pe harta celor mai importante oraşe din ţară şi străinătate, din punct de vedere al poeziei şi al cărţii. Invitat special la eveniment, poetul francez Jean Poncet a vorbit despre relaţia de suflet ce s-a creat de-alungul timpului între el şi poetul Ioan Ţepelea, şi că revenind acum, pe meleaguri bihorene, îi simte acut absenţa. „Pentru mine, Ioan a fost o persoană specială, un poet extraordinar, care a încurajat şi susţinut foarte mulţi poeţi publicându-i în editura sa, a fost cel care a organizat, de-alungul anilor, Salonul Internaţional al Publicaţiilor Literare, un prilej deosebit pentru poeţii care veneau la Oradea, din diferite locuri, să se cunoască, să schimbe idei şi chiar să se împrietenească", a spus Jean Poncet.  

În semn de omagiu pentru marele om de cultură, poetul francez a editat o broşură, intitulată „Ioan Ţepelea 1949-2012”, care conţine gânduri ale lui Jean Poncet, Valeriu Stancu, Jacques Lovichi, o poezie a lui Horia Bădescu, dedicată lui Ioan Ţepelea, când a auzit de moartea lui, precum şi poezii ale lui Ioan Ţepelea traduse în limba franceză de Jean Poncet. „Când am aflat despre dispariţia lui Ioan, mi-am dat seama că trebuie să facem ceva mai mult decât am făcut până în prezent pentru el. Aşa că am hotărât şi am reuşit să scoatem această mică broşură, într-un tiraj de 600 de exemplare. Nu seamănă cu o carte, dar e publicată de o Casă de editură prestigioasă din Franţa, veche de peste 30 de ani", a mai spus Jean Poncet.  

Şi poetul Horia Bădescu din Cluj a evocat memoria celui dispărut, amintind că l-a cunoscut la Paris, pe când era director al Centrului Cultural Român din capitala Franţei, după care drumurile lor s-au intersectat de mai multe ori atât în România, cât şi în Franţa şi în Belgia. „Ioan a fost nu doar un foarte bun poet, ci şi un om deosebit, care a făcut mai mult pentru ceilalţi decât pentru sine, care a ajutat poezia românească să se reprezinte în lume", a menţionat Horia Bădescu.  

Nelipsit de la eveniment, poetul Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, a spus că Oradea nu mai e aceeaşi fără Ioan Ţepelea, şi că prin dispariţia lui, oraşul a rămas „văduvit de câteva pulsiuni culturale extraordinare”. În continuare, poeţii Jean Poncet şi Horia Bădescu au oferit celor prezenţi un scurt recital în franceză şi română din poezia lui Ioan Ţepelea, după care a urmat o proiecţie de fotografii din prodigioasa activitate culturală a acestuia. Apoi, şase eleve din clasa a XI-a A, de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, au recitat în română, engleză şi franceză din poeziile lui Ioan Ţepelea, precum şi o poezie a lui Horia Bădescu dedicată acestuia.  

La eveniment a fost prezentă familia regretatului om de cultură, alături de toţi cei care l-au iubit şi apreciat de-alungul vieţii. Ioan Ţepelea a plecat spre veşnicie anul acesta, pe 26 martie. A murit răpus de boală, la doar 62 de ani. Pe 3 iunie ar fi împlinit 63 de ani.  

Loredana IONAŞ
Oradea
1 noiembrie 2012
 

Referinţă Bibliografică:
Loredana IONAŞ - POETUL ŞI ISTORICUL IOAN ŢEPELEA A FOST OMAGIAT / Loredana Ionaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 672, Anul II, 02 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Loredana Ionaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Ionaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!