CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Momente >  
Autor: Loredana Ionaş         Ediţia nr. 736 din 05 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

Loredana IONAŞ - LICEUL „SAMUIL VULCAN” DIN BEIUŞ – 65 DE ANI DE LA ABSOLVIREA UNEI GENERAŢII DE EXCEPŢIE

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În acest an, se împlinesc 65 de ani de când o generaţie extraordinară de elevi din zona Crişului Negru a absolvit Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuş. În 1948, 32 de elevi urmau să dea examenul de maturitate. Din păcate, doar 25 dintre ei au reuşit să promoveze, şapte fiind condamnaţi sau exmatriculaţi.  

Vorbim de o generaţie care a trecut prin toate ororile comunismului, manifestate prin ameninţări şi condamnări, asemeni, poate, tuturor elevilor şi studenţilor din generaţia lor. În semn de preţuire pentru cei care mai sunt viaţă, dar şi pentru cei trecuţi în veşnicie, unul dintre absolvenţi, Cornel Telecan, a reuşit să-i adune pe toţi într-un tablou pentru eternitate. „În anul 1948, eram 32 de elevi în clasa a VIII-a de liceu (n.r. - a XII-a actuală). Am fost o clasă în care s-au legat prietenii de o viaţă, poate şi datorită faptului că majoritatea eram în internate, iar cei opt ani de şcoală i-am petrecut împreună", îşi aminteşte Cornel Telecan.  

Din păcate, în acel an, nouă dintre ei au fost arestaţi de Securitate în cadrul masivelor epurări care s-au făcut la acea vreme în rândul elevilor şi studenţilor din toată ţara. Dintre aceştia, şapte au fost condamnaţi şi exmatriculaţi din toate şcolile din România, astfel încât abia după câţiva ani au primit aprobare să-şi dea Bacalaureatul.  

„Întâlnirea de zece ani de la absolvire nu a fost aprobată şi ne-am înapoiat, atunci, cu primul tren", a mai spus Cornel Telecan. Potrivit interlocutorului nostru, începând cu anul 1978, absolvenţii acestei generaţii au avut mai multe întâlniri aniversare, iar din acest an, cei rămaşi în viaţă şi-au propus să organizeze asemenea reuniuni festive până când Dumnezeu va avea îngăduinţă cu ei pe pământ.  

Aceste frânturi de rânduri nu ar fi fost posibile fără implicarea şi sprijinul deosebit oferit de domnii Cornel Telecan din Arad şi Gheorghe Ionaş din Uileacu de Beiuş, doi dintre absolvenţii generaţiei „Samuil Vulcan” - 1948.
---------------------------------------------
cod beius2 + foto: absolventi 1948 beius 1,2 AZI, 2.01.2013
Text foto: Generaţia „Samuil Vulcan” - 1948 într-un tablou omagial  

Loredana IONAŞ
Oradea
4 ianuarie 2012

 

Referinţă Bibliografică:
Loredana IONAŞ - LICEUL „SAMUIL VULCAN” DIN BEIUŞ – 65 DE ANI DE LA ABSOLVIREA UNEI GENERAŢII DE EXCEPŢIE / Loredana Ionaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 736, Anul III, 05 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Loredana Ionaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Ionaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!