CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Loredana Ionaş         Ediţia nr. 802 din 12 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Loredana IONAŞ - CINSTIREA MEMORIEI FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN JUDEŢUL BIHOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Site dedicat memoriei foştilor deţinuţi politici  
 
Luni, 11 martie, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a avut loc lansarea site-ului:  
 
 
o arhivă digitală a suferinţei foştilor deţinuţi politici din judeţul Bihor. Cu acest prilej, a avut loc şi prezentarea Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”, al cărei preşedinte este Lucian Silaghi, vicepreşedintele asociaţiei fiind Cristina Puşcaş, drd. la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea.  
 
Acces nemijlocit la o colecţie valoroasă  
 
Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat membri ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici - Filiala Bihor şi ai Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Oprimării Comuniste Bihor, studenţi, doctoranzi, cadre didactice universitare şi istorici. Site-ul www.memoriarezistentei.ro vine să faciliteze accesul nemijlocit al publicului larg la o colecţie valoroasă de documente ce stau mărturie a prigoanei comuniste din perioada 1945-1989. Lansarea site-ului a coincis cu prezentarea oficială a Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”, al cărei preşedinte este Lucian Silaghi, preşedintele Filialei Bihor a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) şi director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor. Dintre oficialităţi, la eveniment au fost prezenţi viceprimarul Mircea Mălan şi şefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte. „E o onoare să particip la acest eveniment, pentru că şi bunicul meu a fost unul dintre deţinuţii politici, fideli ideilor sale, din cauza cărora a fost condamnat şi a suferit foarte mult”, le-a mărturisit Claudia Timofte celor prezenţi. La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan a spus că foştii deţinuţi politici din Bihor au făurit candela de lumină pentru neamul românesc, suferinţa lor fiind o „Golgotă” pentru poporul nostru. „Niciun alt neam nu şi-a cântat suferinţa prin versuri scrise în memorie. Să nu uităm de jertfa pe care au dat-o aceşti oameni care au suferit în puşcăriile comuniste!”, a fost îndemnul viceprimarului pentru cei prezenţi în sală, mai ales pentru tânăra generaţie.  
 
Recurs la memorie  
 
Printre invitaţii la eveniment s-au numărat şi trei foşti deţinuţi politici bihoreni - Ioan Brazdă, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor şi Victimelor Oprimării Comuniste Bihor, Vasile Rusu şi Mircea Pârvu, oameni care au făurit istorie, şi care, profitând de prezenţa viceprimarului Mircea Mălan la eveniment, i-au adresat rugămintea să contribuie la amplasarea unei plăcuţe memoriale pe fostul sediu al Securităţii de pe str. Republicii, plăcuţă realizată încă de la începutul anilor 90, dar care, la acea vreme, nu a fost aprobată de autorităţile locale. De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezenţa prof. univ. dr. Mihai Drecin, coordonatorul lucrării de doctorat a Cristinei Puşcaş, care a exprimat câteva gânduri despre acele vremuri, menţionând că a scrie partea comunistă a istoriei noastre nu este deloc o treabă uşoară şi trebuie făcută cu mult discernământ, pentru că şi astăzi mai trăiesc torţionari care îngrădesc accesul la documentele aferente acestui subiect.  
 
Le-a fost cinstită memoria  
 
Lansarea Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici” vine după ce sâmbătă, 9 martie, au fost cinstiţi Sf. 40 de Mucenici din Sevastia (n.r. - soldaţi romani care pentru credinţa lor au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius), ocazie cu care Asociaţia Foştilor Deţinuti Politici din România - Filiala Bihor a organizat la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime" din Parcul Traian, un parastas de pomenire a celor care au cunoscut calvarul Gulagului românesc. „Misiunea noastră este să transmitem tinerei generaţii mesajul nostru, pentru ca asemenea greşeli ale trecutului să nu se mai repete!”, a mai punctat Lucian Silaghi, după care a prezentat scopul şi obiectivele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”, care se regăsesc şi pe site-ul Asociaţiei - www.memoriarezistentei.ro, http://www.memoriarezistentei.ro .  
 
------------------------------------------------  
 
Text foto: Printre invitaţi s-au aflat şi foşti deţinuţi politici bihoreni  
 
Loredana IONAŞ  
Oradea  
12 martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Loredana IONAŞ - CINSTIREA MEMORIEI FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN JUDEŢUL BIHOR / Loredana Ionaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 802, Anul III, 12 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Loredana Ionaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Loredana Ionaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!