Cine nu isi doreste sa traiasca mult sau.. macar bine... Dar, desi ereditatea are un cuvint de spus, totusi, longevitatea se invata. Astazi stiinta medicala a descoperit ca nu toate bolile au o cauza organica, decelabila prin metode de laborator si investigatii paraclinice.
Intuitiv, Freud constata si el ca exista boli date de dezechilibre emotionale si energetice. Desigur abordarea freudiana e simplista, exclusivista si nerelevanta actual, cind terapiile comportamentale, behavioriste au cistigat tot mai mult teren. Un alt medic de marca, Charcot, celebru pentru teoriile lui in domeniul isteriei, constata cumva ca nevoia de semnificatie a persoanei, o poate duce la manifestari paradoxale, ciudate, imitind criza de tetanie clasica, spre a iesi in evidenta, cumva.
Iata cum, conflicte refulate din subconstient, pot declansa, in conditii de suprasarcina, dau simptome si semne polimorfe, uneori dificil de investigat cu metode clasice. Fiindca omul in esenta sa, e mai mult decit o aglomerare de umori, molecule si atomi. Suntem din neam de Dumnezeu si , , nimic din ce dainuieste mai putin decit sufletul " nu ne poate implini. , , Foamei si setei mele de dragoste ii corespunde o alta lume... o lume care se afla in inima mea.."
Un imparat a facut o experienta pe copilasi nou nascuti orfani. Erau pusi in camere curate, schimbati la timp, alimentati corespunzator, dar ingrijitoarelor nu li se permitea sa aiba contact afectiv cu ei. Nu li se vorbea si nu erau imbratisati. Dupa un timp, copilasii au inceput sa se imbolnaveasca, sa refuze mincarea, sa se uite pierduti in gol si .. sa moara.
Acest lucru demonstreaza ca omul nu fiinteaza decit in raport cu un altul, in care sa se oglindeasca. Romain Rolland ne vorbea in Jean-Cristophe despre “pustiul care ne cuprinde cind nu mai avem pe cine sau ce iubi ". Studiile stiintifice arata ca persoanele singure sau despartite au o medie de viata mai mica decit cele casatorite sau in cuplu. Quod erat demonstrandum ...
Izolarea si indiferenta ucid lent dar sigur. Cei care socializeaza, fie chiar si pe facebook, se pare ca au un coeficient de inteligenta mai ridicat si o stare sufleteasca superioara. Studiile facute pe pacientii bolnavi de Alzheimer, carora li s-au pus la dispozitie calculatoare cu diverse jocuri logice au prezentat o rata mai scazuta a declinului functiilor cognitive decit cei care nu isi mai foloseau creierul intr-un mod constructiv.
“Un creier lenes este locuinta diavolului si diavolul este ... Alzheimer". Energia pozitiva, zimbetul, imbratisarile, ne elibereaza de stress. Concluzia? Iubiti, rideti din toata inima. Spuneti celor pe care-i iubiti, ca-i iubiti. Nimeni nu se va supara ca va repetati. Dragostea va salva intr-o zi lumea...
Dr. Sanda Levi
Cluj-Napoca
03.08.2012