CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Liviu Comşia         Ediţia nr. 671 din 01 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Liviu COMŞIA - CHIPUL IDEII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ar putea cineva picta idei? Un personaj al lui Camil Petrescu doar le vedea. Cum ar arăta chipul unei idei? Greu de închipuit pentru un spectator obişnuit să vadă imagini care să-l trimită spre o realitate obiectivă unde logica aşază la locul lor până şi fantasmele. Şi totuşi există imaginea ideii. Cum arată? Încearcă să ne-o înfăţişeze pictorul Constantin Popa.  
 
... Povestea începe undeva, în Spania, unde pictorul cunoaşte pe scriitorul Constantin T. Ciubotaru, care, după o vreme, îi propune o expoziţie la Roşiorii de Vede, în organizarea Asociaţiei Culturale „Mileniul 3” căreia îi adaugă şi o temă de meditaţie despre „modernitate şi modernism” sau, pentru a fi mai precişi, „postmodernism” (pe care pictorul, mă grăbesc să spun, îl consideră epuizat, chiar învechit). Nici nu se putea, deci, o întâlnire mai incitată, care a înregistrat şi o premieră: scoaterea publicului din limita îngustă a exerciţiului de admiraţie. Printre multele cuvinte (unele goale, altele gogonate, sau chiar vorbărie curată cu ifose de filosofie speculativă) s-a închegat imaginea unei expoziţii cu mult, foarte mult adaos ideatic. Obişnuit a se plimba între figurativ şi nonfigrativ, publicul s-a dezechilibrat sub presiunea unei surprize neaşteptate.  
 
Pentru că pictorul Constantin Popa ajunge mult mai departe decât îngustimile ordonate de esteţi, care au stabilit metodologia de receptare. Asta nu înseamnă că avem dinaintea ochilor întruparea perfecţiunii. Nu, nicidecum! Însuşi pictorul n-ar accepta acest regat de cucerit, dar mult prea îndepărtat. Întregul conflict dramatic se declanşează în momentul în care, în faţa culorii, Constantin Popa începe să-şi pună întrebări de-o simplitate uluitoare, dar cu răspunsuri complicate, complexe, contestate, răscolitoare, combătute, acceptate, respinse. Altfel spus, cine suntem şi cine a făcut lumea? De milenii ne uităm spre cer şi găsim doar fragmente dintr-un răspuns pe care nici în secolul al XXI-lea nu am reuşit să-l aşezăm într-un întreg coerent. Ei bine, Constantin Popa, cu vizibilă înfrigurare dramatică, readună aceste fragmente într-o imagine a facerii în care Mâna Divină, de un alb pur, pune în ordine haosul primordial. Dar opera aceasta fundamental-grandioasă începe să capete interpretări şi, mai ales, să coboare în idee. Platon chiar propune prima imagine a ideii pe care Constantin Popa o reia într-o interpretare canonică după imaginaţia lui Kant.  
 
Tendenţios şi ironic, pictorul din când în când, calcă apăsat înlături, propunând parabole care nu ne menajează deloc sensibilitatea. Un spaţiu închis, sufocant, sau o superbă femeie care, în orgoliul nemăsurat al frumuseţii sale, descoperă în oglindă că nu este decât o marionetă oribilă; sau o piramidă perfectă de trupuri fără cusur, care încearcă să ajungă la cer pentru o ... franzelă; sau o piramidă de capete (Bosch) din care ţâşneşte strigătul lui Munch. Cruzimea pictorului n-are margini, e expresia unei concepţii despre viaţă şi moarte în care viaţa e darul superb pe care moartea îl anulează. Constantin Popa are sentimentul tragicului, în orice armonie găseşti urmele tragice ale unei logici neglijent instaurate.  
 
Cum altfel ar fi fost desenul acestor scene tragice decât de o vitalitate sfâşietoare, epuizantă. Linia se încrustează în pânză, pătrunde în substanţa ei amorfă înzestrând-o cu duhul vieţii. Culorile sobre, în tonalităţi închise, grave, apăsătoare presează linia desenului aproape strivind-o. Ca în ultima secundă a timpului dat să-i împrumute dimensiunile culorii convulsive.  
 
Constantin Popa e un ascet. Nici o clipă culorile nu se dezgolesc, ci rămân închise în sine de unde aduc în contingent imaginea ideii. Este triumful ironic al artei sale pe care însuşi artistul îl aşază în chipul celui care a semnat, pe cer, ca autor al operei.  
 
Liviu COMŞIA  
octombrie 2012  
Roşiorii de Vede  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Liviu COMŞIA - CHIPUL IDEII / Liviu Comşia : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 671, Anul II, 01 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Liviu Comşia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu Comşia
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!