CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Viorel Baetu         Ediţia nr. 295 din 22 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Literatura română se reprezintă. Târgul de carte de la Frankfurt am Main, Octombrie 2011 none
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Literatura română se reprezintă. 
  
Târgul de carte de la Frankfurt am Main, Octombrie 2011  
  
Reportaj de Viorel Baetu 
  
Ca în fiecare an şi în 2011a avut loc la Frankfurt am Main mega târgul internaţional pentru cărţi, cărţi, cărţi şi reviste şi produse multimedia şi opere de artă şi e boock Sute de mii de vizitatori au pelegrinat prin cele 12 Halle întinse pe cele peste 100 de hectare de expoziţie, unde tehnica medială şi-a dat mâna cu liniştitul cămin islandez, în pavilionul 
  
ţării care în acest an a fost invitatul de onoare, ţara în care statistic fiecare locuitor citeşte în medie 8,5 cărţi pe an!!!! ISLANDA. 
  
Standul României a fost organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional care după cum am aflat nu mai face decât să participe şi să sprijine asociaţiile de artişti la Târgul de Carte de la Frankfurt şi alte târguri şi manifestaţii culturale în ţară şi în afara graniţelor României. 
  
Cum ne declara dl. Ioan Matei şeful biroului de Cultură scrisă şi Biblioteci din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. „Noi nu mai suntem organizatori de evenimente culturale, noi sprijinim doar aceste manifestări. Noi suntem nişte funcţionari publici care nu apreciază estetic, iar fondurile se dau pe bază de cereri şi proiecte, pentru care avem consilii de specialişti” 
  
Deci Ministerul are rolul de intermediar, primeşte banii alocaţi din buget pentru cultură şi patrimoniu, bani pe care îi dă să-i împartă asociaţiile profesionale la solicitanţi. 
  
Deci totul se face pe bază de licitaţii, punctaje, comisii, comitete, etc. 
  
Ca după aceeia să aflăm că ICR-ul, deci cei care se ocupă în ziua de azi de promovarea culturii şi literaturii în afara graniţelor României, are un preşedinte numit nominal de Băsescu şi are fonduri speciale, sau separate, sau cum să le spun, dar rezultatul e acelaşi, deci cultura românească este de două culori, una românească şi una făcută de de românii care trăiesc în afara graniţelor României, care este apreciată coordonată şi câteodată chiar susţinută de ICR. 
  
De ce nu a intrat oare România în spaţiul Schenger? 
  
Editurile care au fost prezente aici în 2011, au fost cele din 2010 plus încă două, trei, noi. 
  
Prezentarea şi limba oficială a standului a fost engleza. 
  
Invitaţii din acest an au fost: 
  
-Octavian Thor Pleter - „Introduction to Aerospace Engeneering”. 
  
Dl. Profesor dela Institutul Politehnic Bucureşti secţia Air Navigation, a prezentat lucrarea în limba engleză, limbă în care se face predarea la această catedră. 
  
Cartea este scrisă pentru tot românul (care ştie engleză) încercând să redea ingineria aviatică, în imagini cu explicaţii simple, deci fără formule complicate. 
  
O carte care poate fi recomandată.  
  
O traducere în română sau mai bine spus publicarea originalului, poate nu ar aduce cartea pe parchetul internaţional, dar ar putea fi citită şi de români. 
  
-Andrei Oişteanu–Konstruktionen des Judenbildes: Rumänische und Ostmittel-europäishe Stereotypen des Antisemitismus”,  
  
Este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române şi membru în Consiliul ştiinţific al Institutului, este de asemenea profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice, la universitatea din Bucureşti. 
  
În 2006, preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită în domeniul istoriei religiilor şi pentru promovarea operei lui Mircea Eliade”, iar în 2005 preşedintele Italiei i-a conferit Ordinul Stella della Solidariet Italiana 
  
-Doina Uricaru a prezentat „Herzinstitut”.  
  
"Institutul inimii", în traducerea lui Herbert-Werner Muhlroth. 
  
Cunoscută poetă şi eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Culturale Europene şi a PEN Club.  
  
Ea, a publicat nouă volume de versuri distinse cu premiile Uniunii Scriitorilor din România, Republica Moldova, Israel şi America Latină; volume de eseuri şi studii de literatură, filosofie şi istoria artei studii despre literatura şi arta românească, europeană şi americană, de avangardă şi interbelică.  
  
Artistul Nicolae Voiculet, artistul care a reprezentat Romania pe cele mai mari scene ale lumii, revoluţionând arta naiului, a adunat la standul României în anul acesta mulţi spectatori la cele două concerte LIVE pe care le-a dat acompaniat de band-ul său.  
  
A fost o idee foarte bună a organizatorilor de a împleti literatura cu muzica într-o funie românească autentică.  
  
Aceste au fost momentele cu multă încărcătură artistică de la standul României la cel mai mare târg de carte „Frankfurt am Main 2011. 
  
Dragi scriitori din diasporă, nu vă faceţi griji, ministerul culturii, de asemenea editurile, de asemenea..... etc, etc, vă consideră ca români şi vă tratează la fel, „la noi totul merge pe talent” ne declară cu convingere dl. Dan Teodorovici „ Coordinator of Romanian Literature Departamen” de la Polirom. 
  
(Interviurile luate la standul România – Târgul de carte Frankfurt am Main 2011-, de la oficiali şi mai puţin oficiali, vor fi publicate într-unul din numerele viitoare.) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Literatura română se reprezintă. Târgul de carte de la Frankfurt am Main, Octombrie 2011 none / Viorel Baetu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 295, Anul I, 22 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Viorel Baetu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Baetu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!