CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Literatura pentru copii mijloc de formare a personalităţii umane
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Li Literatura pentru copii mijloc de formare a personalităţii umane 
  
(Succinte gânduri pe marginea Tezei de Doctorat Literatura pentru copii în perioada interbelică a doamnei Olga Elena Oprea-Morar). 
  
Teza de doctorat a doamnei Olga-Elena Oprea (Morar), având ca subiect (puţin abordat de istoria literaturii şi critica de specialiteta)Literatura română pentru copii în perioada interbelică (coordinator ştiinţific prof.univ.dr.Mircea Popa) are opt capitole, Concluzii şi Bibliografie, compartimente care formează un tot unitar privind importanţa literaturii pentru copii,reperele psihologice în formarea personalităţii umane, un scurt istoric, modele celebre din literatura universală, mai ales cea europerană, aspecte ale poveştii la autori clasici români, rolul acestei literaturi în biblioteci, şi posibile filiaţii cu modelele literaturii de gen. 
  
Însă, lucrarea se dezvoltă pe trei direcţii definitorii: a).Însemnătatea literaturii pentru copii în formarea personalităţii umane şi istoricul acesteia; b).Interferenţe ale literaturii pentru copii cu literatura universală,filiaţii posibile,deosebiri şi asemănări, şi; c).Motivul pentru care literatura pentru copii este o literatură specială. 
  
În prima direcţie, specificată mai sus, autoarea abordează conceptul de literatură pentru copii, făcând un scurt istoric, începând de la fabulele lui Aesop ,trecând cu exemplificări, din Eminescu, Creangă, Eftimiu, etc.şi terminând cu profilul revistelor pentru copii. 
  
În a doua direcţie,autoarea fixează aspecte ale trnzlatării povestirilor de la basmul popular, tip Ispirescu, la creaţia cultă, unde sunt implicate idei filosofice, vezi Eminescu, Creangă, Eftimiu, sau M.Sadoveanu cu Dumbrava minunată, Cezar Petrescu cu Fram,ursul polar, etc.Iar Ion Slavici este abordat din unghiul fuziunii basmului popular cu cel cult. 
  
A treia direcţie, care am sesizato,este stăruinţa doamnei Olga Elena Oprea-Morar de a încadra ca gen literatura pentru copii, inclusiv importanţa educativă a acestuia, motivând prin specificul special al genului. 
  
Această lucrare de doctorat este o cercetare luminoasă şi organizată despre literatura pentru copii, cu referiri competente la principalele repere din istoria acestei literaturi.Parantezele teoretice, frecvente, arată că autoarea este o personalitate cerebrală ce sfidează divagaţia parazitară.În cercetarea autoarei acestei lucrări descoperim acribia şi rigoarea de cercetător, inclusiv precizia omului de ştiinţă.Discursul ştiinţific al lucrării, (uneori cu elemente ale spiritului eseistic), este influienţat de euforia erudiţiei, e organizat după idei limpezi, coerente, iar voinţa de sistematizare este o obsesie, de sorginte logistică. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Literatura pentru copii mijloc de formare a personalităţii umane / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 299, Anul I, 26 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!