CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 272 din 29 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Liège, centru cultural în 2010 al regiunii Valonia-Bruxelles
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Frumosul oraş de pe malul fluviului Meuse, care nu are o populaţie mai mare de 200.000 de locuitori pe o suprafaţă totală de 69,39 km , este gazda numeroaselor evenimente culturale până la sfârşitul acestui an. Liege, un oraş francofon, este cel mai important centru economic din Valonia şi capitala provinciei cu acelaşi nume. 
  
Lansat în 2009, „Concursul pentru creaţie în domeniul artelor plastice din Liege” îşi propune să descopere, să încurajeze şi să sprijine tinerele talente în diferitele forme de exprimare artistică contemporană. Laureaţii concursului sunt premiaţi de un juriu compus din reprezentanţi ai centrelor de artă din zonă. Premiul I este de 6000 de euro, iar premiul II este de 4000 de euro. 
  
Festivalul „Libertăţilor” mobilizează în fiecare toamnă toate formele de exprimare pentru a face martoră situaţia drepturilor şi libertăţilor politice şi artistice în lume prin teatru, film sau diverse expoziţii. Muzica este prezentă prin Festivalul de Orgă în perioada 24 octombrie-28 noiembrie, care a devenit un eveniment cu tradiţie pentru iubitorii de muzică regală sau reprezentaţiile Orchestrei europene compusă din 47 de muzicieni din Germania, Belgia, Olanda, Rusia, Franţa, Polonia, condusă de Garett List. 
  
Nu lipseşte nici dansul. Astfel întâlnim un concurs internaţional de break dance la care participă 16 echipe de câte 8 persoane din Belgia, Olanda, Italia Franţa şi Luxemburg. Concursul este arbitrat de un juriu internaţional de profesionişti din hip-hop din Olanda, Belgia şi Statele Unite ale Americii. Premiul mare constă în suma de 3000 de euro. 
  
De peste 20 de ani, Corul Simfonia din Liege organizează un mare concert de Crăciun în biserica Saint-Jacques. 100 de cântăreţi, 40 de muzicieni şi 6 solişti pun la un loc talentul lor pentru a da viaţă unei munci impresionante. 
  
Oraşul Liege se bucură de o vastă încărcătură istorică şi culturală, nefiindu-i greu să facă faţă unui program artistic încărcat. Aflându-se în posesia uneia dintre cele mai bogate colecţii din lume de arheologie, arme şi artă religioasă, metropola deschide uşile mediului cultural din nenumăratele muzee care strălucesc la intersecţia Europei de Vest. Dintre acestea amintim „Le Grand Curtius”, numit iniţial „Muzeul de Arheologie din Liege”. A fost inaugurat oficial la data de 1 august 1909 într-un imobil impozant de stil renascentist, construit la sfârşitul secolului al XVI-lea de Jean de Corte zis Curtius, un prosper negustor de arme şi praf de puşcă care făcea afaceri cu armata spaniolă. Muzeul de Arheologie şi Artă decorativă posedă colecţii de materiale arheologice de mare valoare istorică şi ştiinţifică, cum ar fi uneltele de piatră din paleoliticul mijlociu, descoperite la Spy în 1885-1886. Pe lângă Departamentul de Arheologie, muzeul susţine şi colecţiile din Departamentul de Artă religioasă, Departamentul de Artă decorativă, Departamentul de Arme şi Departamentul de Sticlă.  
  
Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană, renovat în 1993, poate fi considerat unul dintre cele mai bune muzee de artă modernă din Europa. Aici se poate urmări evoluţia artei moderne şi contemporane prin cele mai frumoase opere de artă plastică ale colecţiilor lui Picasso, Gauguin, Monet, Magnelli, Tapies. Clădirea muzeului este situată în Parcul Boverie. Are în posesie picturi şi sculpturi din 1850 până în prezent, aproximativ 750 de piese. 
  
Muzeul de Artă Valonă include şi el colecţii de pictură şi sculptură - ale artiştilor comunităţii franceze din secolele şaisprezece-douăzeci sau Muzeul Ansembourg în care sunt expuse opere de artă şi mobilier din secolul al XVIII-lea. Clădirea este un conac construit în 1740, monument al patrimoniului Valoniei, care îşi păstrează decorul original: lemnul sculptat şi fierul forjat, tapiseriile, draperiile de perete, candelabrele de sticlă, ceasurile şi ceramica... 
  
Din categoria muzeelor non-municipale fac parte:  
  
• Muzeul Aquarium, un loc unic în Liege şi în Valonia, în care se poate explora fascinanta lume acvatică şi bogăţia regnului animal. Muzeul a fost înfiinţat în cadrul Institutului de Zoologie, într-o clădire de stil neoclasic, care a fost construită în secolul al XIX-lea. În sălile de acvariu se găsesc 46 de rezervoare cu apă de mare rece, apă de mare caldă, apă dulce caldă şi apă rece de râu, având decoraţiuni fidel reconstituite cu circa 2.500 de peşti din oceane, mări, lacuri şi râuri din întreaga lume. În sălile muzeului, 1.000 mp sunt dedicaţi diversităţii de animale, de la cele mai mici insecte până la elefanţi şi balene de 19 metri lungime... 20.000 de exemplare conservate de pe toate continentele. 
  
• Casa Jazz-ului, dedicată cercetătorilor, muzicienilor, fanilor muzicii jazz, colecţionarilor, jurnaliştilor, studenţilor şi turiştilor care trec prin Liege. Cuprinde mii de colecţii de înregistrări rare. 
  
• Muzeul în aer liber de Sart Tilman conţine aproape 100 de sculpturi şi picturi murale care se potrivesc peisajului natural şi atmosferei de campus. Lucrările în aer liber sunt construite din oţel, bronz, piatră, ceramică sau combinaţii de materiale originale care introduc diverse aspecte ale artei moderne şi contemporane, de la clasicism la expresionism şi de la abstract la conceptual. 
  
• Archeoforum Liege. Vizitatorii intră într-un loc subteran, care a fost amenajat vizual şi sonor astfel încât să reliefeze toate perioadele istorice ale Liege-ului, mai mult de 9.000 de ani de pelerinaj: ruine preistorice, construcţii ale galo-romanilor, clădiri medievale sau resturi ale unei catedrale gotice. 
  
• Muzeul Denis şi Muzeul Tchanches, dedicate marionetelor. Explică diferitele tipuri de păpuşi din lume şi tehnicile de manipulare. 
  
• Muzeul de Arheologie Preistorică ilustrează perioadele istorice şi o serie de mulaje din ghips ale craniilor umane, prezentând evoluţia fizică a omului. Este situat în subsolul clădirii principale a Universităţii din Liege. 
  
• Grădina Botanică, inaugurată în 1883 şi renovată în 1997, are o colecţie de sere în care se pot vedea plante din întreaga lume: 2 sere cu 360 de copaci, arbuşti şi plante aparţinând climei mediteranene; 2 sere dedicate climei temperate; o seră tropicală; câteva plante tropicale rare; o colecţie istorică de Bromeliaceae; un complet de ferigi; 2 sere de cactuşi şi 2 sere cu multe specii de orhidee şi diferite tipuri de plante carnivore. 
  
• Casa Metalurgiei şi Industriei din Liege, muzeu dedicat istoriei metalurgice, energiei şi tehnologiei informatice. 
  
• Muzeul iluminării cu gaz şi Istoria veche de iluminat, conţine mai mult de 600 de corpuri de iluminat de toate tipurile: gaz, ulei, petrol, acetilenă, electricitate, din care 60 sunt de gaze naturale. Muzeul a fost creat la iniţiativa Progaz şi este gestionat de către Asociaţia Europeană Prolumine-Progaz. 
  
• Muzeul Transporturilor în comun, prezintă 40 de vehicule: taxiuri diligenţă, tramvaie trase de cai, tramvaie electrice, troleibuze, autobuze, vehicule de serviciu care ilustrează perioada din secolul XVIII până astăzi. 
  
Phoenix Mission Magazine 
  
noiembrie 2010 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Liège, centru cultural în 2010 al regiunii Valonia-Bruxelles / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 272, Anul I, 29 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!