CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  
Autor: Lia Lungu         Ediţia nr. 699 din 29 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Lia LUNGU - DIALOGURI NECESARE – CU IONELA TĂNASE PRODAN - CANDIDATA ROMÂNILOR DINAFARA ŢĂRII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În urmă cu patru ani, noi românii din diaspora, am câştigat dreptul de a fi reprezentaţi în senatul ţării mamă, România. În acest fel, fenomenul de ”insularizare” a românilor dinafara ţării începea să fie îndreptat cel puţin din punct de vedere politic. Diaspora, dacă este pusă într-o ambientă politică, nu însemnează că se va politiza. Va începe însă, să aibă o altă valoare în conştiinţa celor care, generează actul politic în ţară. Acest drept câştigat, ne poate aduce mult bine atât nouă cât şi ţării, cu o condiţie. Cei pe care îi vom alege, să fie oameni integri, care pun mai presus interesele diasporei în faţă oricărei meschinării. Cu toate aceste locuri câştigate în camera deputaţilor şi în parlament, clasa politică din ţară, încearcă să ne manipuleze, punându-şi acolo oameni de ai lor, aleşi din rândurile noastre, care în schimbul unor avantaje personale să le facă jocul. Acum, pe 9 Decembrie, romanii oriunde s-ar afla pe pământ, sunt chemaţi din nou la vot. Această probă de foc, ne va dovedi exact valoarea pe care am câştigat-o în ani şi ani de libertate şi democraţie, în lumile în care ne-am aşezat. Dacă nu vom avea o conştiinţă clară şi o coeziune, vom fi şi noi o adunătură, păcălită.  
 
Una dintre candidatele pentru colegiul 3 care cuprinde America, Canada, America de Sud, Oceania, este doamna Ionela Tănase - Prodan. Binecunoscută nou romanilor, că interpreta de folclor, Ionela Tănase Prodan, în ultimii 17 ani, şi-a dedicat activitatea actului de cultură, în mod diferit decât cel de cântăreaţă. A fost fost la canalului Tele 7, director pentru un timp la Etno Tv, a lucrat în ministerul culturii şi nu în ultimul rând, a devenit un important om de afaceri.  
 
Motivul pentru care Ionela Tănase candidează pentru diaspora, este unul pe cât de sentimental pe atât de adevărat: „Cunosc românii din întreaga lume, în anii de demult le-am alinat dorul prin cântec, iar ei, românii mei dragi, m-au răsplătit ajutându-mă să îmi fac o viaţă bună. Acum, a venit timpul să plătesc înapoi cea ce am primit, ajutând, la rândul meu. Cum altfel aş putea mai bine decât punându–mă în slujba lor! Folosindu-mi întreaga experienţă şi abilitate, câştigate în anii post decembrişti în înaltele funcţii pe care le-am avut, voi putea să implementez proiecte şi să obţin aprobarea unor legi care să fie spre binele romanilor, ori unde se afla pe acest pământ. Însă-mi, sunt acum a diasporei în parte. Am fetele, nepoţii, ginerii, cetăţeni americani; cea mică trăieşte în Las Vegas, unde am şi eu casă. Parte din an sunt în România, parte sunt în America. Cunosc destul de bine problemele cu care ne confruntăm aici, în relaţia cu ţara. Institutele Culturale, Consulatele, pot fi substanţial îmbunătăţite. Relaţiile consulare atât din punct de vedere financiar cât şi al facilitaţilor noastre pentru varia probleme, trebuie revizuite, simplificate şi reduse costurile. În ţară, pentru cei care doresc repatrierea, trebuie neapărat introdusă o lege a repatrierii care se ne dea dreptul de a aduce cu noi, cea ce am plătit odată aici, fără alte taxe. Celor care vor să deschidă afaceri în România, trebuie să li se faciliteze, minimum doi ani scutirea de taxe. Dar eu aş merge până la a cere cinci ani scutire! Pensiile, sunt o altă mare problemă. Cursele aeriene directe care ne aduc atâta neplăcere şi atât timp pierdut, trebuiesc reintroduse! Am o agendă plină (spaţiul şi contextual articolului nu îmi permite să le expun/ N.R) pe care o voi complecta numai împreună cu dumneavoastră, nu sunt vorbe, sunt realităţi pe care le vom respecta împreună. Şi încă un lucru. Eu nu voi lua salariul de deputat. Am decis, că, în cazul în care voi câştiga acest statut, voi deschide un cont în care va fi depus salariul meu, pentru nevoile neprevăzute, imediate cum ar fi: o boală grea care necesită urgenţă, decese şi, de ce nu, o nuntă sau un botez, al unor români nevoiaşi care trebuie să îşi trăiască evenimentele importante ale vieţii în cel mai frumos chip!”  
 
O ascult pe Ionela Tănase şi mă întreb, dacă falsele valori care vor să ne reprezinte din nou, pe noi cei care ar trebui să fim vârf de lance al romanismului în lume, vor reuşi să câştige locurile din parlamentul de la Bucureşti. Îi cer o ultimă precizare: ce studii aveţi stimată doamnă Tănase? Îmi răspunde simplu: „Am terminat două facultăţi, pe timpul când şcoala era şcoala în ţară, adică la timpul anilor mei de şcoală – facultatea de istorie/geografie şi facultatea de filologie, ale Universităţii din Craiova.”  
 
Poate, sunt puţin subiectivă datorită profesiei pe care am împărţit-o împreună, dar, Ionela Tănase, este de o harnică disciplină, care i-a încununat viaţa cu succes artistic şi financiar. Ceace vrea să facă de acum înainte, este din punct de vedere politic-social, spre binele românilor din afară României, de care se simte mândră, pentru că i-au conţinut pe: Brâncuşi, pe Eliade, pe Coandă, pe Ionesco, pe Palade şi mulţi alţi valoroşi ai neamului nostru.  
 
Lia LUNGU  
New York City  
noiembrie 2012  
 
!  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Lia LUNGU - DIALOGURI NECESARE – CU IONELA TĂNASE PRODAN - CANDIDATA ROMÂNILOR DINAFARA ŢĂRII / Lia Lungu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 699, Anul II, 29 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Lia Lungu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lia Lungu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!