CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

Lia Ruse- Biografie
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Lia Ruse s-a născut la 13 mai 1931 în comuna Teiu Judeţul Argeş ca fiică a lui Nestor Gogoncea şi a Ioanei ambii cadre didactice. Urmează Şcoala Primară în satul natal, apoi Liceul Mihail şi Sevastiţa Vasilescu Piteşti şi Liceul I. L.Caragiale Bucureşti. Originea socială şi trecutul politic al familiei i-au permis accesul doar la studii postliceale de trei ani, secţia Farmacie. Are preocupări literare chiar din timpul şcolii primare. Abia după decembrie 1989 i se publică prima poezie -“Biserica cu ceas” la 21 ianuarie 1990 în Argeşul Liber. O mare bucurie îi aduce prezentarea unor poezii la postul de radio Vocea Americii, în mai multe emisiuni, începând cu 18 februarie 1990 de către Elena Velisar şi recitate de Victor Ştrengaru şi Mihai Rosetti. A colaborat intens la Argeşul Liber şi după înfiinţare la săptămânalul argeşean de cultură “Săgetătorul” şi la Glasul Dreptăţii la Piteşti. În luna mai 2004, vine cu soţul ei la Montreal, unde fiul cel mare -Lilion Ruse- se stabilise încă de la începutul anului 1993. Aici publică la Tribuna noastră, Pagini Româneşti, Candela de Montreal, Obsevatorul din Toronto, revista Destine literare Canada şi continuă colaborarea, în ţară, pe lângă revistele anterioare, cu revista Singur din Târgovişte, Revista Luceafărul Botoşani, Revista Agata Literară Botoşani,chiar în revista Vorniceneanul din Vorniceni revista Cronos » Peniţa de aur » ,revista Zeit Braila, revista Un Izvor de Cultură, revista Cronopedia, revista Armonii Culturale Adjud-Vrancea, revista Basarabia Literară şi altele în care s-a găsit publicată. Debutează cu “Freamăt de mai în colorit de toamnă” poezii -în anul 1994- la editura Basarab, din Curtea de Argeş.(prezentare Al.Th. Ionescu,director revista Calende, Piteşti, Aerul din Prejmă, editura Exas Piteşti, 1995. Picturi Sonore, editura Tip Naste, Piteşti 1996. Lumi Străvezii, ed.Zodia Fecioarei, Piteşti,2000. Sculpturi în Aripa Timpului , ed. Lilion Ruse Montreal, 2001.Lumini Suave,ed. L .R. Montreal 2005.La Poarta unui Anotimp,ed.L.R. Montreal, 2006. Desprinderi, ed.L. R. Montreal,2007. Clipe Sprijinite-n Gânduri, ed. L.R. Montreal,2008. Scânteieri în oglinzi, ed. A. S. L .R.Q. Montreal, 2009. Reflectari,ed. A.S.L.R.Q .Montreal 2010. Arcada Timpului, ed.A. S. L. R. Q., Montreal, 2011. A treisprezecea carte, ed. Argeş-Press , Piteşti 2011. Mirare, Vrajă, Vis,ed.Singur Târgovişte, 2012. Rondeluri şi alte Clipe de Lumină ed.Argeş-Press Piteşti, 2013. Este prezentă în antologii de poezie din ţară şi Canada, în dicţionarul bibliografic: Scriitori, publicişti, folclorişti ai Argeşului (de la Neagoe Basarab până azi) Face parte din primul volum “O Altfel de Istorie a Literaturii Române Contemporane” , realizat de revista Singur din Târgovişte.  

Referinţă Bibliografică:
Lia Ruse- Biografie / Lia Ruse : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1156, Anul IV, 01 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Lia Ruse : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lia Ruse
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!