CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Ionel Cadar         Ediţia nr. 332 din 28 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

LEGEA SFÂNTĂ A DATORIEI...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Voi încerca să redau mai jos, pentru cei ce nu ştiu, câteva din învăţăturile desprinse din Predica de pe Munte a Domnului Hristos reflectate în însăşi viaţa Sa, pe care oamenii nu reuşiseră să le înţeleagă în totalitate. Ei nu puteau pricepe de ce, în ciuda faptului că avea o putere atât de mare, El neglijase să o folosească pentru a obţine ceeace credeau ei că ar fi cel mai bine.Atitudinea, motivele şi metodele lor erau opusul celor pe care le avea El. Atunci, ca şi astăzi erau mulţi care pretindeau că sunt foarte zeloşi în a apăra onoarea Legii dar adevăratul obiectiv pe care îl urmăreau era glorificarea de sine: ori Biblia ne spune că omul care se iubeste pe sine este un călcător al Legii.  
  
Legea proclamată pe Munte este expresia principiului dragostei lui Dumnezeu faţă de om, este Legea Cerului revelată în condiţiile vieţii de pe pământ. Creatorul oamenilor - Dumnezeu - este dătătorul Legii. Ordinea şi armonia din lumea naturii depind de respectarea Legilor Sale. Tot astfel, viaţa tuturor fiinţelor inteligente este condusă de marile principii ale neprihănirii, iar bunăstarea întregului univers depinde de conformarea faţă de Lege. 
  
Principiile împărtăsite de fariseii vremii sunt caracteristice omenirii în toate viacurile. Spiritul fariseismului este spiritul naturii umane şi, deşi Mântuitorul a arătat contrastul dintre spiritul si metodele lui şi acela al rabinilor din vremea Sa, învăţătura lui este la fel de valabilă pentru oamenii din toate timpurile. 
  
În zilele lui Hristos, fariseii se străduiau fără încetare să câştige favoarea Cerului, cu scopul de aşi asigura onoarea şi prosperitatea pe pământ, pe care ei le considerau a fi răsplata virtuţii. Ei ideplineau actele de binefacere în văzul oamenilor, pentru a atrage atenţia asupra lor şi pentru a-şi câştiga o reputaţie de sfinţenie.  
  
Domnul Isus a criticat în mod categoric intenţia lor de a-i impresiona pe alţii, declarând că Dumnezeu nu recunoaşte o asemenea slujire şi că laudele şi admiraţia oamenilor, pe care le doreau ei cu atâta ardoare, constituiau singura răsplată pe care o vor primi vreodată. "Luaţi seama să nu vă îndepliniţi neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei"(Matei 6:1). "Când faci milostenie"- a zis Isus -"să nu ştie stânga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti". Prin aceste cuvinte, Domnul nu a declarat că faptele de binefacere trebuie ţinute secret.Faptele de binefacere nu trebuie să aibă scopul de a obţine lauda şi cinstea din partea oamenilor. Cei cărora le face placere şi caută să fie lăudaţi şi flataţi sunt creştini doar cu numele.  
  
Nu trebuie să ne gândim la răsplată când facem milostenie, ci la actul slujirii; cu toate acestea bunătatea manifestată în acest spirit nu va rămâne nerăsplătită. "Când vrem să facem milostenie, să fim cu inimă bună şi cu bucurie să dăm celor săraci şi necăjiţi, aducându-ne aminte că roada omului drept este milostenia".(Pilde 19-2). 
  
Fiind vorba despre actul slujirii lui Dumnezeu prin milostenie, prin dăruire, vă voi relata pe scurt dragi cititori, două din foarte multele poveşti trăite, poveşti adevărate: - 1/.Cunosc un om bătrân de vârsta-treia, despre care v-am mai scris în articolele mele, ajuns la bătrâneţe, bolnav, prigonit de cei în care avea mare speranţă, a îndraznit la un moment dat să ceară o mână de ajutor unor lideri spirituali. Acest bătrân nu a admis niciodată cerşeala, să primească ceva pe nemuncite, a cerut doar un micuţ job, ceva de muncă după capacitatea sa, după puterile sale pentru a putea supravieţui. Dar ce credeţi? I s-a luat şi ce a avut............."Să te doară, să te doară tare de durerea şi necazurile aproapelui tău" - spunea intr-o predică pastorul care-i luase batrânului nostru şi ce avuse. Câtă demagogie............. Comentaţi.......... - 2/. M-am oprit dăunăzi din drumul meu prin centrul orasului Oradea, lângă o patiserie şi am privit cu tristeţe spre un copil sărman ce ruga trecătorii şi pe cei ce aşteptau la rând în faţa patiseriei, să-i cumpere şi lui un covrig. După cum vedeam eu oamenii erau împărţiţi în două tabere. O parte erau atât de deranjaţi de gestul micuţului încât îi vorbeau urât, iar alţii erau pur şi simplu indiferenţi şi îl ocoleau pe micuţul cerşetor ca pe un obiect ce le stă în cale. Privind de pe banca din mijlocul străzii spre acei trecători m-am întrebat: cât de sărac să fii, ca să nu îţi poţi permite să cumperi un covrig pentru un copil sărman? Oare această sărăcie nu este mai mare în suflet decât în buzunar? Comentaţi.............  
  
Faptele de binefacere, milostenia şi rasplata lui Dumnezeu pentru acestea le putem asemui - metaforic vorbind - cu nişte dialuri şi câmpii frumoase din România, care nu suferă nici o pierdere prin faptul că îi fac loc râului de munte să ajungă la mare. Ceeace dăruiesc acestea le este răsplătit însutit. Deoarece torentul care se rostogoleşte zgomotos în vadul lui lasă în urmă darul fertilităţii şi al abundenţei. Iarba de pe malurile lui este de un verde mai proaspăt, copacii au un frunziş mai bogat, florile sunt mai exuberante. Când căldura toridă a verii face ca pământul să fie uscat şi sterp, cursul râului este marcat de un culoar de verdeaţă; iar câmpia care si-a deschis inima, ca să poarte comoara de apă a muntelui înspre mare, este înveşmântată în prospeţime şi frumuseţe, ca o mărturie despre recompensa pe care harul lui Dumnezeu le-o oferă tuturor celor ce se dăruiesc pe ei înşişi pentru a fi mijlocul prin care se revarsă spre lume acest har. Aceasta este binecuvântarea celor care îşi arată mila faţă de cei săraci.  
  
Privitor la actul Slujirii prin milostenie profetul Isaia ne spune: "Imparte-ţi pâinea cu cel flămând, şi adu în casa ta pe nenorociţi fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperăl, şi nu întoarce spatele semănului tău. Atunci lumina ta va răsării ca zorile şi vindecarea ta va încolţii repede....Domnul te va călăuzii neâncetat, îţi va sătura sufletul chiar în locuri fără apă...vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu seacă. ( Isaia 58, 7-11).  
  
Nu uitaţi că viaţţa pe care o avem este un dar de la Dumnezeu, dar pe care trebuie să-l preţuim şi să-l folosim în armonie, întelegere şi iubire, respectând Legea. /  
  
Ionel Cadar 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
LEGEA SFÂNTĂ A DATORIEI... / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 332, Anul I, 28 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!