CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Lecţii de viaţă pentru prinţesă Ce înseamnă culorile, Învăţătorule? Partea II.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lecţii de viaţă pentru prinţesă 
  
Ce înseamnă culorile, Învăţătorule? Partea II. 
  
-Ce înseamnă culorile, Învăţătorule? 
  
-Culorile sunt importante, prinţesă, pentru viaţa noastră, o fac mai vie, mai conştientă, îi scot pe unii în evidenţă sau fac să apară alţii în nuanţe mai şterse ... Dar să luăm pe rând, prinţesă ... când îţi deschizi dimineaţa ochii, atunci ne inundă o culoare caldă, aceea este galbenă, atunci răsare soarele şi ne mângâie pe cei buni şi pe cei răi deopotrivă ...  
  
-De ce şi pe cei răi? 
  
-Soarele nu face diferenţe. 
  
-Galbenul seamănă cu razele soarelui! 
  
-Exact ... tot ce e galben e rupt din soare: florile, albinele, mângâierile, iar când mângâierea se transformă în atac, apar animalele sălbatice ...  
  
-Sunt şi galbene rele? 
  
-Da prinţesă, fiinţele care se sfâşie între ele în păduri ... sau între oameni ...  
  
-Şi putem alege, de care parte vrem să fim? 
  
-De bună seamă! La tot pasul vieţii. 
  
-Eu vreau să aleg răsăritul soarelui, să-l regăsesc în florile galbene de pe câmp ... aleg galbenul de pe spatele albinelor, ele lucrează şi pentru noi, şi bineînţeles, aleg şi mângâierile de tată şi de mamă, sperând ca într-o zi vor sosi şi mângâieri de pe alte tărâmuri ...  
  
-Mângâierile acelea, prinţesă, vin cu timpul şi au culoarea roşie aprinsă, de fapt galbenul se închide într-atât, până se roşeşte şi vibrează şi respiră adânc, geme de atâta frumuseţe, se înclină în faţa focului, vulcanului şi a frunzelor de toamnă ... în faţa fierului înroşit în foc, care trebuie format, în faţa magmei care curge să facă pământul roditor, sacrificând sate, vieţi ... O, culoarea roşie aduce multă viaţă, dar şi durere ... Ea ne spune că trebuie să trăim în primul rând ... ne spune că trebuie să iubim pe noi şi pe ceilalţi ... culoarea roşie ne împinge către celălalt, care este iubitul nostru, culoarea roşie se aprinde şi în lămpaş, în dăruire, în ziua de mâine ... când pierdem respiraţia dar strigăm în sinea noastră către o lume întreagă: te iubesc! 
  
-Dar sunt şi alte culori! 
  
-Da, prinţesă, culoarea naturii, care este verde, tot ce este verde este necopt, dar fraged şi viu. 
  
-Verdele este veşnic? 
  
-Numai la brazi şi la plantele ocrotite ... dar sunt şi meleaguri calde, unde verdele nu se sfârşeşte. 
  
-Ce bine! Ce rău! Şi acolo nu se cunosc culorile toamnei? 
  
-Nu se cunosc, dar le zugrăvim noi în aşa fel, încât să se vadă verdele amestecat în culorile frunzelor de toamnă ale părului, unde se mai coace şi azi câte o pară verde, ascunsă în îmbrăţişarea crengilor de octombrie. 
  
-Dar cum sunt frunzele de octombrie? Mai sunt atunci frunze pe copaci? 
  
-Dacă avem noroc, da, mai sunt frunze multicolore, o splendoare ... şi frunze verzi, care se uită mirate la cele galbene, portocalii şi ruginii şi se întreabă: aşa ajungem şi noi? 
  
-Şi cum ajung? Toate frunzele îşi schimbă culoarea? 
  
-Legea naturii, mică prinţesă ... toate frunzele se îngălbenesc după o vreme, mai repede sau mai târziu ... unele luptă cu timpul şi le reuşeşte, se menţin fragede mai multă vreme, altele se uită cu invidie, cu durere şi se lasă purtate de vânt o vreme, ca să fie aşezate cu gingăşie jos, pe pământ. 
  
-Toate cad pe pământ, Învăţătorule? 
  
-Absolut toate cad pe pământ. Pământul ne naşte, ne creşte, ne susţine şi ne ocroteşte dincolo de existenţă ... doar dacă nu se unesc pământul şi cu cerul ... atunci poţi fi şi sub pământ şi în cer ...  
  
-Şi mai sunt şi alte culori ? 
  
-Da, albul care e fără culoare, dar întruchipează puritatea. 
  
-Noi putem fi puri? 
  
-Putem în oarecare măsură, omul se străduieşte să fie curat şi să se bucure de inocenţa copiilor, unde regăseşte puritatea lui de altă dată ... da, aşa cred, că de aceea iubim copiii, că sunt întruchiparea purităţii noastre de altă dată ...  
  
-Eu sunt pură? 
  
-Da, prinţesă, de o puritate sublimă ...  
  
-De ce oare? 
  
-Că porţi în suflet neştiinţa. 
  
-Înseamnă, că sunt proastă. 
  
-Nu, înseamnă, că nu ai luat cunoştinţă încă despre răutatea oamenilor. 
  
-Dar oamenii pot fi şi răi ? 
  
-Şi încă cum ... culoarea neagră e simbolul lor ... tot ce e trist, revoltător şi rău, e negru ... tot ce e atac, măcel, apare în negru ... măna care te iubeşte, apoi te loveşte, este neagră ... intenţia care te poartă în braţe, apoi te alungă – este ruptă din culoarea neagră. Marea, care te primeşte la început, apoi te trădează, este neagră. Umbra care te urmăreşte, strigoii, şerpii şi rechinii au culori mascate, dar vin din întuneric. Cuvintele rele şi grele vin tot de acolo şi sunt negre ... ele întunecă şi pe cel care le primeşte, dar şi pe cel care le emite ... împotriva lor luptă omenirea, de când este viaţă pe pământ. 
  
-De ce a lăsat Dumnezeul răul pe pământ ? 
  
-Ca binele să-l învingă şi prin asta să se întărească el însuşi ...  
  
-Şi cerul albastru ce semnificaţie are? 
  
-Cerul este atotputernic şi este albastru ... o culoare rece, dar chibzuită, vrea să ţină oamenii în echilibru ... acestea sunt cele mai importante lucruri ... viaţa, dragostea, echilibrul, ... cel mai greu de realizat ... dar omul se chinuie, natura se străduieşte să nu lase oamenii să piară ... de aceea culoarea albastră inundă toate culorile calde, şi peste sentimente e bine să domine raţiunea, care nu te lasă să alergi fără rost în această lume. 
  
-De unde începe şi unde sfârşeşte această culoare, Învăţătorule ? 
  
-Cine mai ştie, culoarea este infinită, precum cerul, pe care îl simbolizează. 
  
Culoarea e veşnică şi dacă se ascunde din când în când după nori, trăsnete şi fulgere ... vrea să fie cu noi, ne iubeşte, ne ocroteşte faţă de toate celelalte culori. 
  
- Învăţătorule, de acum încolo dacă voi avea o dorinţă, frică, spaimă sau speranţă, sus, la culoarea albastră mă voi uita ... de acolo vine ajutorul ...  
  
-Ai dreptate, prinţesa mea! 
  
Suzana Deac 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lecţii de viaţă pentru prinţesă Ce înseamnă culorile, Învăţătorule? Partea II. / Suzana Deac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 348, Anul I, 14 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Suzana Deac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Suzana Deac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!