CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Lecţii de viaţă despre instrumentele muzicale Partea III.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lecţii de viaţă despre instrumentele muzicale  
  
Partea III. 
  
-Ce sunt instrumentele muzicale, Învăţătorule? 
  
-Ele sunt nişte cutii sonore, care reproduc diferite sunete umane, din natură, unele ritmuri, chiar şi ţipătul sau răgetul animalelor. 
  
-Dar muzica ce folos are ? 
  
-Prinţesa mea, întrebarea asta este dificilă... dar am să încerc să-ţi răspund. Muzica e ca şi graiul omenesc, care exprimă bucuria, tristeţea, euforia, elanul, dinamismul energizant al oamenilor. 
  
-Şi de ce nu ajunge atunci, doar graiul? 
  
-Ştii, Frumoasa mea, oamenii doresc să-şi prelungească plăcerea auditivă... sunetul pătrunde în urechi, apoi în suflet, inundă inima, rinichii, creierul, stomacul, muşchii, atinge oasele... este o iradiere totală, care te face să plângi, să râzi, să sari, să dansezi, să pluteşti ...  
  
-Şi cutiile acestea ciripitoare, cine le face ? 
  
-Mari meşteri ai sufletului... numai aceia ştiu să redea sunetele de pian, vioară sau contrabas. 
  
-Dar cum cântă pianul? 
  
-Pianul este un instrument muzical complex. Când pornesc pe clape degetele de la ambele mâini, zici, că s-a umplut camera cu o vrajă, care te năpădeşte şi care ai vrea să dureze o eternitate. 
  
-Şi tu înţelegi ce vor să zică clapele muzicale? 
  
-Da, Prinţesă, este un dialog între degete, între lumea reală şi ireală, la limita cărora se găseşte omul, el se scaldă în două ape deodată, când dulce, când sărată, aşa e în viaţă, când ne e bine, când ne e rău, şi asta pianul ştie şi ni le repetă să ne bucurăm de imaginile consecutive. 
  
-Dar vioara ce cântă? 
  
-Plânsul omului, părerea de rău, regretele, tristeţea, visurile îmbălsămate, suferinţa ascunsă în iluzii... cerul, clinchetul de copil, gânguritul dintâi, ţipătul păsărilor speriate, spaima femeii că se termină iubirea, frica omului că viaţa se îndepărtează tiptil, neputinţa lui de a opri timpul, care nu lucrează întotdeauna în favoarea lui. 
  
-Aşa de multe sunete scoate vioara? 
  
-Şi altele, pe care e greu să le redai în cuvinte. 
  
-Dar care sunt mai frumoase, Învăţătorule, cuvintele sau muzica? 
  
-Muzica. Ea cuprinde şi cuvinte, dar şi soarele şi umbra sensului, semnificaţia vibraţiei...este mai preţioasă, vrea să spună mai multe, decât cuvântul... e cuvântul cântat, care îşi ia zborul să ne transmită unde diafame, pe care nu ni le explicăm, doar le simţim şi rezonăm, avem nevoie de ele, şi le dorim şi azi, şi mâine... le simţim lipsa... le integrăm în golurile noastre interioare. 
  
-Dar contrabasul e contra cuiva? 
  
-Prin absurd, da...are nişte voci înfundate, ritmice, parcă e pe aceeaşi melodie în permanenţă. 
  
-Şi atunci ce folos are? 
  
-Ca şi sarea în bucate! El face contrastul, prin care, orice muzică devine mai dulce... mie întotdeauna mi-a fost milă de contrabasişti, nu culegeau lauri, ei fiind contra şi în bas. 
  
-Ce alte cutii cusute din vise mai ştii, Învăţătorule? 
  
-Sunt mai multe, prinţesă, flautul, violoncelul, harpa, toba, orga... 
  
-Desenează-mi-le, te rog! 
  
-Uite, acesta e flautul care cântă numai iluzii, violoncelul este serios şi suferind tot timpul, dar modest, nu-şi strigă durerea ca toba bătută cu putere, nici triumful, ca şi trompeta victoriei. 
  
-Dar harpa ce ne povesteşte? 
  
-Povestea Cenuşăresei, prinţesă, a creştinului adevărat, care dacă trece pragul bisericii, ştie precis că şi-a ajutat semenii şi nu vine în lăcaşul sfânt doar pentru iertare. 
  
-Dar celelalte cutii rupte din sentimentele omului, ce cântă ? 
  
-Mica mea Prinţesă, cea mai frumoasă muzică produce o sumedenie de instrumente într-o cameră acustică, o sală de operă, unde răsună tot ce ne doare şi ne încântă, de la Chopin, Mozart, Puccini, Verdi, până la Vivaldi, Brahms, Beethowen, şi sunt mulţi alţii pe care, Prinţesa are toată viaţa să-i asculte. 
  
-Dar ce e o orchestră ? 
  
-E atunci când toţi îngerii cerului coboară pe pieptul şi umerii noştri, la picioarele noastre şi ne roagă să-i primim în case, în suflet. 
  
- Învăţătorule, vreau să ascult muzică, o orchestră întreagă, te rog, fă-mi pe plac, vreau să fac parte din rândul oamenilor pe care îi bucură sau îi întristează muzica, oricum îi împlineşte... vreau să cunosc împlinirea... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lecţii de viaţă despre instrumentele muzicale Partea III. / Suzana Deac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 375, Anul II, 10 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Suzana Deac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Suzana Deac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!