CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Confluenţe Româneşti         Ediţia nr. 52 din 21 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

LANSAREA ANTOLOGIILOR REVISTEI SINGUR LA TÂRGOVIŞTE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autorul articolului: Emilia Dănescu 
  
Triplu eveniment cultural-artistic la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte 
  
Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu din Târgovişte a fost gazda unui triplu eveniment cultural-artistic pe data de 17 februarie 2011. Desfăşurat sub semnul Imaginaria, evenimentul a reunit vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic local Constantin P. Popescu, lansarea Antologiilor Revistei SINGUR, precum şi a volumului de poezii semnat Cristi Iordache. 
  
Evenimentul s-a bucurat de un public numeros. Au luat parte oficialităţi locale, reprezentanţi din mass-media (Incomod-media, Adevărul de Seară Târgovişte, TV Târgovişte), invitaţi din ţară, precum şi scriitori dintre care enumerăm: romancierul Ioan Vişan, poetul Grigore Grigore, scriitoarea Ioana Geacăr, poetul Vali Niţu. 
  
În deschidere, directoarea Bibliotecii, prof. Carmen Vădan, a urat bun venit participanţilor şi a dat cuvântul scriitorului Ştefan Doru Dăncuş, directorul Grupului Media SINGUR. O surpriză specială a fost prezentarea filmului „Drumul nostru”, pus la dispoziţie de Ben Todică, cineast şi realizator de emisiuni Radio-TV din Melbourne, Australia. S-a rulat un scurt fragment din acest film documentar, care prezintă o realitate cutremurătoare din zona localităţii Ciudanoviţa, Judeţul Caraş Severin, localitate în care şi în prezent rata mortalităţii este foarte ridicată din cauza gradului mare de radioactivitate, deşi mina a fost închisă de mai bine de 20 de ani. Conform spuselor lui Ştefan Doru Dăncuş, filmul poate fi achiziţionat având ca singură taxă contravaloarea celor 3 DVD-uri. 
  
Constantin P. Popescu, pictor şi scriitor, şi-a vernisat expoziţia de pictură Imaginaria, în cadrul căreia a oferit spre vânzare un număr de tablouri în ulei pe pânză, care au impresionat publicul prezent prin maniera lor originală, cu o tuşe deosebită şi personală. „Scriu când nu pictez, pictez când nu scriu” (Constantin P. Popescu). 
  
Despre cele două Antologii ale Revistei SINGUR, una de poezie şi cealaltă de proză, au vorbit prof. dr. George Coandă din Târgovişte, scriitor, şi Emilia Dănescu din Bucureşti, coautor la Antologia de poezie şi reprezentant al site-ului Bocancul Literar, partener al Grupului Media Singur. 
  
George Coandă a precizat că iniţiativa publicării acestor antologii, forma lor de prezentare, precum şi calitatea textelor selectate, aduc aminte de preocuparea mai veche, de acum 20 de ani, de a se constitui astfel de antologii. Antologiile Revistei Singur promovează, cu câteva excepţii (la Antologia de poezie), nume care nu au fost incluse în Istoria Literaturii Române sau în lista de membri ai USR. 
  
La rugămintea lui Doru Dăncuş, Emilia Dănescu a prezentat câteva detalii organizatorice legate de maniera de selectare a autorilor de către grupul consultativ format din poetul Ioan Es Pop, scriitorul Ioan Groşan şi tânărul critic literar şi scriitor Felix Nicolau. A atenţionat, de asemenea, asupra a câtorva date statistice, din totalul de 15.579 de scriitori înscrişi fiind publicaţi un număr de 120, dintre care 68 de poeţi şi 52 de prozatori. Zece poeţi cuprinşi în Antologia de poezie au beneficiat de câte o parodie realizată de Lucian Perţa, unul dintre cei mai mari autori români de parodie. La publicarea Antologiilor Revistei SINGUR şi-au unit forţele două edituri, Editura SINGUR Târgovişte, director Ştefan Doru Dăncuş şi Editura GRINTA Cluj-Napoca, director Gabriel Cojocaru. La cererea publicului, Emilia Dănescu a lecturat două dintre poemele poprii, incluse în Antologia de poezie. 
  
A urmat lansarea de carte a târgovişteanului Cristi Iordache, cu cel de al doilea volum de poezii intitulat sugestiv „Tehnici de (ne)rezistenţă”, Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2010. Volumul a fost prefaţat de Ştefan Doru Dăncuş şi postfaţat de Train T. Coşovei şi Melania Cuc. 
  
„Într-o generaţie ce anunţă o schimbare de sensibilitate cu accente metaforice notabile, Cristi Iordache este un promotor al ideii de puritate, de candoare, dispus să alunge o singurătate în favoarea alteia mai profunde. Strigătul lui este o declaraţie de dragoste scrisă la lumina cuţitului unei nepăsătoare realităţi” (Traian T. Coşovei). 
  
Despre carte au vorbit Adrian Melicovici, care a lecturat în încheiere poemul „Sunt fildeş, colţ!”, apoi Ion Iancu Vale, directorul Revistei Climate Literare şi Vali Niţu, directorul Revistei Impact Cultural. Volumul de poezii „Tehnici de (ne)rezistenţă” este „un volum pe care, dacă nu îl citeşti, nu ştii ce pierzi, iar dacă nu îl lecturezi cu sufletul omului simplu dar interesat de viaţa poetului muritor pe pământ dar nemuritor în frumuseţea sufletului, nici nu-l poţi simţi”(Adrian Melicovici). 
  
Cristi Iordache a impresionat asistenţa prin cele câteva clip-uri special montate, în care muzica, imaginile şi recitarea proprie a poemelor au fost inspirat armonizate. De notat aici cântecul folk „Balada poporului supus”, versuri Cristi Iordache, muzică şi interpretare Săndel Spînu. 
  
Evenimentul s-a încheiat printr-o sesiune de autografe, moment în care poetul Cristi Iordache a avut ocazia să dăruiască din prea-plinul sufletului său sensibil, iar pictorul Constantin P. Popescu a avut bucuria de a-şi vinde două dintre tablourile expuse. 
  
Am plecat acasă cu sentimentul de a fi participat la încă un act de cultură frumos, pe măsura oamenilor care l-au organizat şi găzduit. 
  
A consemnat:  
  
Emilia DĂNESCU 
  
Târgovişte 
  
21 februarie 2011 
  
Album fotografii (c)Emilia Dănescu: 
  
https://picasaweb.google.com/107051095116030871434 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
LANSAREA ANTOLOGIILOR REVISTEI SINGUR LA TÂRGOVIŞTE / Confluenţe Româneşti : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 52, Anul I, 21 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Confluenţe Româneşti : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Confluenţe Româneşti
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!