CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

Lansare eveniment în Munţii Vrancei: Ion Lazăr da Coza – APUSUL ÎNGERILOR (Povestiri) - Editura Armonii Culturale, 2011
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sâmbătă, 10 septembrie 2011, la ora 12.00, în satul Coza, din Comuna Tulnici, în minunatul plai al Ţării Vrancei, a avut loc un eveniment deosebit, o lansare eveniment, care a umplut inimile tuturor celor prezenţi cu valuri de energie benefică, atât prin pitorescul zonei, cât şi prin emoţiile resimţite datorate întâlnirii cu autorul, care - pentru mulţi dintre noi – a fost inedită. În legendara Ţară a Vrancei, la doar câteva aruncături de băţ de Casa Vrâncioaiei – ai cărei fii au apărat plaiurile Moldovei lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de năvălirile migratorilor, încă se mai întâmplă minuni. Încă se mai nasc oameni care „astâmpără” mânia lui Dumnezeu – cu bună dreptate pornită împotriva noastră – prin sufletul lor nobil şi curat, prin simţirea lor profund românească, prin suferinţele pe care, cu stoicism, le îndură în fiecare zi – aşteptând cerurile să se deschidă, spre mântuirea neamului românesc. Aici, unde fiecare frunză a legendarilor codri aduce, în aerul proaspăt, veşti despre vremuri demult apuse ori trecute în uitare, tulburaţi de buciumul care sună misterios, „plăieşi”, din toate colţurile Vrancei, s-au adunat să se bucure, la auzul minunatelor povestiri rostite în graiul dulce românesc. S-au adunat, să-l asculte pe minunatul povestitor ION LAZĂR da COZA şi să guste din scrierile ultimei sale apariţii editoriale, intitulată simplu: APUSUL ÎNGERILOR. 
  
Dintre oaspeţii prezenţi la manifestare, care s-a petrecut dincolo de apa limpede a Cozei, în casa părintească a prozatorului (care şi-ar merita, pe deplin, statutul de Muzeu Popular), amintim: Liga Scriitorilor Vrânceni a fost reprezentată de preşedintele acesteia, dl. prof. Culiţă Ioan Uşurelu (directorul revistei „Salonul Literar”) şi d-na Rodica Şoricău Soreanu, Asociaţia Cultural-Umanitară „Bogdania” a fost reprezentată de preşedinte – poetul Ionel Marin, Cenaclul „Vasile Cârlova” al Casei Armatei din Focşani a strigat „prezent” prin câţiva dintre membrii săi: George Trofin, col(r). Vasile Rumega (fost preşedinte al Asociaţiei „Cultul Eroilor”), Vasile Buruiană şi prof. Ştefan Neagu, iar literele tecucene au fost reprezentate de poetul Vasile Sevastre Ghican. Revista universală de creaţie şi atitudine culturală Armonii Culturale şi Editura Armonii Culturale au fost reprezentate de redactorul-şef al revistei şi directorul editurii - Gheorghe A. Stroia. Regretabil, că primarul Comunei Tulnici - unul dintre cei care au contribuit la apariţia volumului - nu a putut onora, cu prezenţa, fericitul eveniment. Lansarea s-a bucurat, în schimb, de prezenţa partenerilor media: Atlas TV (Focşani, prin dl. Iulian Sandu) şi Monitorul de Vrancea (Focşani, prin d-na Camelia Taftă) – promotori constanţi ai culturii vrâncene valoroase şi autentice.  
  
Bucuria manifestării, care a umplut de roua recunoştinţei ochii scriitorului vrâncean, a fost completă, datorită minunatelor prezenţe ale gazdelor – membrii familiei autorului: surorile – Catrina, Ancuţa, Valerica şi a fratelui - Tomiţă. De undeva, din cerul albastru, stropit de roua din APUSUL ÎNGERILOR, au vegheat şi binecuvântat evenimentul părinţii autorului vrâncean: mama-Chetra şi tatăl – Petrea, aflaţi într-o sacră dimensiune. La serbare a fost prezent şi dl. Burduşa Vasile, vărul autorului, localnic, care a întreţinut atmosfera şi a făcut o prezentare spectaculoasă - din punct de vedere istoric şi etnografic - al legendarei Văi a Cozei. 
  
Domnul prof. Uşurelu Culiţă, preşedintele Ligii Scriitorilor Vrânceni, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a sintetizat, în câteva cuvinte, activitatea literară a lui ION LAZĂR da COZA şi a punctat aspectele esenţiale ale ultimei sale cărţi: APUSUL ÎNGERILOR. Cuvintele d-lui Culiţă Uşurelu au fost de profund respect pentru Omul ION LAZĂR da COZA, de apreciere a valorii literare şi etnografice a operei scriitorului vrâncean, argumentând certa sa valoare literară, atât în contextul culturii vrâncene şi – implicit - al culturii române contemporane. Au mai luat cuvântul: d-na Rodica Şoricău-Soreanu, poetul Ionel Marin care, la rândul lor, au apreciat valoarea literară a cărţii lansate, subliniind şi efortul pe care scriitorul îl face pentru a scrie (având în vedere problemele sale de sănătate). Gheorghe A. Stroia (care prefaţează volumul) a reconfirmat valenţele epice şi dramatice ale lucrării în sine, influenţele sale populare, reuşitele scenarii – cu rol de frescă socială şi a reamintit mesajul profund - de un militantism clar - pus în slujba păstrării intacte a adevărului istoric, a tradiţiilor locale vrânceneşti, ca elemente indispensabile redării cât mai fidele a epocilor evocate.  
  
Vădit emoţionat, cu lacrimi de bucurie în ochi pe întreg parcursul manifestării, ION LAZĂR da COZA a mărturisit că: Scriu pentru sufletul meu, iar în ideea în care reuşesc ca, prin tot ceea ce scriu, să trezesc şi altora amintiri despre vremuri demult apuse, satisfacţia mea este cu atât mai mare. Am citit foarte multe cărţi bune şi, probabil că acestea mi-au influenţat, dar mai ales, mi-au cizelat stilul, vocabularul şi exprimarea. Lucru datorat – în parte – şi d-lui prof. Valeriu Anghel. Îmi aduc aminte că, după citirea primului capitol din „Moromeţii” de Marin Preda, am închis aproape îngrozit cartea şi m-am gândit că ceea ce se întâmpla era incredibil. Şi noi, ca şi în descrierile lui Preda, eram tot şapte la masă, din care cinci copii, că fiecare avea locul său la masă – bine statutat şi că tot ritualul din timpul mesei se repeta, până în cele mai intime detalii. Oare, din trecut - mă întrebam - Marin Preda ne „spiona” şi descria în detaliu, ceea ce se întâmpla de fapt, în casa noastră? Mult mai târziu, am înţeles că totul făcea parte din trăirea nativă a românului, indiferent de locul sau de timpul în care s-ar afla” 
  
Sărbătoarea de la Coza a fost un prilej minunat de a omagia literele vrâncene, de a cinsti pe unul dintre povestitorii deja consacraţi ai Ţării Vrancei. Sperăm ca evenimentele de acest gen să se multiplice în viitorul apropiat, aceasta însemnând să ne rugăm cu toţii ca ION LAZĂR DA COZA, prietenul atât de drag sufletului nostru, să ne mai încânte, cu scrieri la fel de valoroase. Pentru noi, toţi cei prezenţi la manifestare, a fost o mare bucurie să ne întâlnim, într-un cadru feeric, desprins din vremuri de legendă, cu minunatele personaje ale cărţii APUSUL ÎNGERILOR: Valeria, Masim, ca arhetipuri ale plaiurilor vrâncene.  
  
Dacă ultima sa lucare s-ar fi putut numi APUSUL ÎNGERILOR de la Răsărit, credem că mult mai nimerit ar fi să se numească – măcar de acum înainte – RĂSĂRITUL ÎNGERILOR de la Apus. Dacă aici, acum, ar fi să scriem un eseu (care ar trebui să conţină doar trei cuvinte), în cinstea omului, poetului, scriitorului, povestitorului (şi, de ce nu, a pictorului naiv) ION LAZĂR da COZA, atunci, într-un glas, am repeta: OMULE, ÎŢI MULŢUMIM!  
  
Redacţia Armonii Culturale 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Lansare eveniment în Munţii Vrancei: Ion Lazăr da Coza – APUSUL ÎNGERILOR (Povestiri) - Editura Armonii Culturale, 2011 / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 256, Anul I, 13 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!